Rumesa Hamed:

”Jag vill skapa en ny Sjöbo-anda”

Rumesa Hamed är en samhällsengagerad student som vill att Sjöbo ska vara en plats där alla kan känna sig trygga och värdefulla.
– Jag brinner för demokrati och delaktighet, säger hon.

För Rumesa Hamed har uppväxten mitt i en syskonskara mellan två äldre och två yngre syskon inneburit att hon utvecklat en genuin känsla för rätt och fel:

– Jag drivs av att göra saker och ting mer rättvist och är bra på att inkludera andra människor. Men jag kan även sätta ned foten när det behövs.

Föräldrarna, som har bakgrund från Eritrea, kom till Sverige på 90-talet och flyttade till Sjöbo för snart 20 år sedan.

– Det innebär att jag har bott här i princip hela mitt liv, och jag är nästan löjligt hemmakär.

Vägen in i samhället börjar på förskolan

Hon menar att vägen till delaktighet, vilket är förutsättningen för att bygga ett demokratiskt samhälle, börjar redan på förskolan.

– Det är där föräldrarna för första gången lämnar över sitt barn för att det själv ska kunna ta steget ut i det svenska samhället. Min förskola, Trollgården, var jätteviktigt för mig, säger Rumesa och berättar minnen från både barnteater och besök av polis och brandkår som gjorde stort intryck.

När det var dags för gymnasiet valde hon en linje med inriktning på samhälle, demokrati och mänskliga rättigheter, något som i sin tur öppnade vägen för högre studier i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet.

– Min storebrors kompis pluggade det och jag tyckte att det verkade roligt. Det är en väldigt bred utbildning med allt från ekonomi och juridik till statistik. Min dröm är att en dag bli enhetschef i Borås stad, säger Rumesa, som vid sidan av studierna arbetar extra på ett klädlager och tycker om att umgås med vänner.

Viktigt att känna tillhörighet

I samband med valet 2022 var det tillsammans med just vänner som hon engagerade sig i ett lokalt event för att nå ut till förstagångsväljare. Utgångspunkten var en enkät som tjejerna gjorde bland unga boråsare; svaren blev i sin tur frågor som ställdes till politiker från alla åtta partier.

– Jag lärde mig mycket själv också. Som att alla som fyllt 18 år och som är folkbokförda i Sverige har rätt att rösta till kommunfullmäktige och regionfullmäktige. Det gäller även de som inte har svenskt medborgarskap – alla kan vara delaktiga i lokalpolitiken.

Rumesa återkommer flera gånger till vikten av delaktighet, att känna att man hör till. Det gäller inte minst på Sjöbo.

– När jag var liten var det som att alla kände alla. I dag är det mer uppdelat och jag saknar den där grundmurade tryggheten jag själv hade när jag växte upp.

Hennes dröm om Sjöbo innehåller därför en samlande mittpunkt med fler öppna platser där det finns möjlighet att umgås över generationsgränser.

– Jag vill gärna vara med och bygga upp en ny Sjöboanda.

Rumesa Hamed står i en rutschkana.
Rumesa Hamed är längst upp i en tunnelrutschkana och tittar neråt. Bilden är tagen från slutet av rutschkanan och uppåt i tunneln. 

Min dröm

Jag drömmer om ett tryggare och mer inkluderande Sjöbo, där alla kan känna sig delaktiga. Det behövs en samlande mittpunkt och fler öppna platser som gör det möjligt att umgås över generationsgränser.

När jag var liten var det som att alla kände alla. I dag är det mer uppdelat, och jag saknar den där grundmurade tryggheten jag själv hade när jag växte upp. Jag vill gärna vara med och bygga upp en ny Sjöboanda och hoppas att vi kan göra det, alla vi som bor här, tillsammans.

Rumesa Hamed sitter på en kompisgunga på en förskola.
Rumesa Hamed sitter i en rutschkana på en förskola. Hon ser glad ut. 

Faktaruta

Namn: Rumesa Hamed

Ålder: 21 år

Familj: Pappa, mamma, två bröder och två systrar

Bor: Född och uppvuxen i Sjöbo

Det bästa jag vet: ”Att göra någon annan glad.”

Vi vill veta vad du tycker

Vill du vara med och påverka SJöbos framtid? Börja med att svara på enkäten som blir ett underlag i det fortsatta arbetet med att utveckla Sjöbo. I det arbetet hoppas vi att du sedan vill vara med. Du anmäler ditt intresse i enkäten.