Omar Alhasson:

"Jag vill vara en god förebild"

En fotbollskille som gillar bilar och att hjälpa andra. Omar Alhasson vill sprida glädje och framtidshopp bland barn och unga på Sjöbo genom att själv vara ett gott exempel.

Att bo på Sjöbo ska kännas som att vara en del av en familj, där man tar hand om varandra.

Det säger Omar Alhasson, som är född i Syrien och kom till Borås år 2015 tillsammans med sin familj. Då hade de varit på flykt i flera år och bland annat bott i Saudiarabien och Egypten.

– Jag var så liten när vi flydde kriget, jag fattade egentligen aldrig vad som hände. Och Sverige hade jag aldrig hört talas om.

I Borås fick han börja i årskurs fyra, trots att han tidigare knappt gått i skola alls.

– Det enda som jag kunde säga på svenska var ”hej”, det hade mina bröder lärt mig.

Men det har gått bra ändå. Tack vare målmedvetet slit har Omar Alhasson tagit sig fram hela vägen upp till gymnasiet. Han läser fordons- och transportprogrammet eftersom han älskar bilar och problemlösning, och han tar studenten till våren.

– Jag tänkte att bilmekaniker verkade vara ett bra jobb men nu är jag mer inställd på att plugga vidare.

Pratar med unga som har det kämpigt

Under den gångna sommaren har han jobbat på Södra Älvsborgs Sjukhus, inom vuxenpsykiatri, och insett att han kanske är bättre på att laga människor än bilar.

– Det är så många som mår dåligt men jag är bra på att lyssna. Man utvecklas när man jobbar med människor och att hjälpa andra gör att man själv mår bra, säger Omar Alhasson.

Han är van vid att göra just det, att hjälpa. Sedan ett par år tillbaka är han ungdomsledare inom RF-SISU, en organisation som utvecklar och stödjer den lokala idrotten genom att arrangera olika aktiviteter för barn och ungdomar.

Det innebär att han fångar upp unga som verkar ha det kämpigt, pratar med dem och hittar på saker som att spela fotboll och basket.

– Jag försöker att vara en god förebild. Många tycker att det är tråkigt i skolan, då kan jag berätta hur de kan tänka och göra för att få samma hjälp som jag själv fick när jag kom hit och hur viktigt det är att fortsätta att kämpa. Jag säger jag att skolan blir roligare när de börjar gymnasiet jag ger dem hoppet att fortsätta kämpa.

Bevarar alltid sitt lugn

En del av de ungdomar han möter, särskilt unga killar, kan vara arga och ha en tuff attityd. Då är Omar Alhassons främsta styrka att han alltid bevarar sitt lugn.

– Jag förklarar att alla dumheter de gör bara skadar dem själva. Man ska inte använda dåligt mående som en ursäkt för att göra dåliga saker, i stället ska man använda sina svårigheter för att göra bra saker, att lyfta sig själv och andra.

I framtiden kan han tänka sig att starta en egen verksamhet. Kanske öppna en skola för barn och unga som har det tufft i livet.

– Jag drömmer stora drömmar och har inget stopp. Jag vill sprida glädje vidare och det finns liksom ingen gräns för vad jag kan göra.

Omar Alhasson står i ett fotbollsmål med händerna på översta ribban.
Omar Alhasson klättar i en klätterställning som består av rep.

Min dröm

Jag drömmer om att Sjöbo ska kännas som att vara en del av en familj, där man lyssnar på och tar hand om varandra. Att hjälpa andra gör att man själv mår bra.

Det är många unga som mår dåligt i dag och som gör dumma saker. Man behöver fånga upp dem och ge dem framtidshopp. Jag önskar att alla ungdomar som bor här på Sjöbo ska lyckas i skolan och med livet.

Omar Alhasson lutar sig mot en stolpe i ett fotbollsmål.

Faktaruta

Namn: Omar Alhasson

Ålder: 19 år

Familj: Mamma, pappa, en storasyster och två storebröder

Bor: Lägenhet mitt i Sjöbo

Det bästa jag vet: ”Att vara aktiv och fysisk, jag gillar fotboll och alla sporter.”

Vi vill veta vad du tycker

Vill du vara med och påverka SJöbos framtid? Börja med att svara på enkäten som blir ett underlag i det fortsatta arbetet med att utveckla Sjöbo. I det arbetet hoppas vi att du sedan vill vara med. Du anmäler ditt intresse i enkäten.