Ann-Mari:

”Sjöbo är som ett Sverige i miniatyr”

Som församlingspedagog i Sjöbo kyrka möter Ann-Mari Hagström människor från alla samhällsklasser och kulturer, i både glädje och sorg.
– För mig betyder mångfald framför allt en möjlighet till gemenskap, säger hon.

Mångfald berikar. Det säger Ann-Mari Hagström, församlingspedagog i Sjöbo kyrka, som tycker att Sjöbo är som ett Sverige i miniatyr. Tack vare blandad bebyggelse, med allt från hyreshus och bostadsrätter till småhus och stora villor, blir resultatet en spännande mix av olika samhällsgrupper, nationaliteter, språk och kulturer.

– Vi människor har betydligt mer gemensamt än vi tror, om vi bara börjar prata och se på varandra med goda ögon.

Själv har hon bott på Sjöbo sedan 2006, en slags tillbakakomst eftersom hon även bodde här några år som tonåring – innan hon flyttade till Göteborg för att plugga på Musikhögskolan.

Kärleken till stadsdelen har vuxit med åren.

– Jag uppskattar närheten till naturen och har till och med skaffat sommarstuga i Sjöbo, precis vid Öresjö, säger Ann-Mari Hagström.

Hon gillar nämligen att odla och längtade efter att ha ett eget ställe som samlingspunkt för skönt häng med barn och vänner. Samtidigt fick det inte vara alltför svårt att ta sig dit.

– Nu tar jag bara cykeln och efter tio minuter har jag hamnat i en annan värld där man bara hör fågelsång och en och annan gräsklippare. Folk som kommer och hälsar på fattar inte hur detta paradis kan finnas mitt i Borås.

I sitt arbete i Sjöbo kyrka gör hon allt från att spela piano och cello till att leda samtalsgrupper för vuxna kring tro och existentiella frågor. En av dessa samtalsgrupper handlar om ”livsberättelser” och vänder sig till pensionärer.

– Man träffas och får berätta och reflektera över sitt eget och andras liv på ett strukturerat sätt. Det brukar bli både skratt och tårar. Alla har vi ju saker som vi kämpar med men man ska inte behöva kämpa ensam, säger Ann-Mari Hagström, som tycker att det är som att få en gåva varje gång någon öppnar upp och delar med sig av sina innersta tankar och erfarenheter.

Hon vill att kyrkan och församlingshemmet ska fungera som ett öppet hus, dit alla är välkomna och får vara precis som de är.

– Vi som jobbar här är inga experter men vi är medmänniskor.

Ann-Mari Hagström tycker att Sjöbo är en trygg och bra plats – men att torget känns trist och ödsligt.

– Jag gillar visserligen de tidstypiska höghusen men skulle gärna se mer träd, buskar och planteringar. Jag tror att alla mår bra av mer grönt.

Närbild på Ann-Mari Hagström som blickar ut över vattnet. 
Ann-Mari Hagström står på bryggan. Det är växter i förgrunden.
Ann-Marie Hagström på bryggan.

Min dröm

Jag drömmer om ett Sjöbo som präglas av öppenhet, inkludering och meningsfullhet. Jag tycker att mångfald är berikande. Vi människor har betydligt mer gemensamt än vi tror, om vi bara börjar prata och se på varandra med goda ögon.

Jag skulle även vilja att vi skapade ett grönare och mer inbjudande torg med mer träd, buskar och planteringar. Jag tror att alla mår bra av mer grönt.

Ann-Marie Hagström tittar på blommor i sin trädgård.

Faktaruta

Namn: Ann-Mari Hagström

Ålder: 64 år

Familj: två vuxna och utflugna barn

Bor: bostadsrätt vid Sjöbo torg och en sommarstuga i Almenäs vid Öresjö

Det bästa jag vet: ”Att så ett frö och sedan se saker växa”

Ann-Marie Hagström hänger på ett staket vid sin sommarstuga.

Vi vill veta vad du tycker

Vill du vara med och påverka SJöbos framtid? Börja med att svara på enkäten som blir ett underlag i det fortsatta arbetet med att utveckla Sjöbo. I det arbetet hoppas vi att du sedan vill vara med. Du anmäler ditt intresse i enkäten.