Samar Hanna:

”Sjöbo behöver en egen karneval”

För fritidspedagogen och mamman Samar Hanna betyder barnen allt och lite till. Ja, och så hunden Mollie så klart, som hon fått i present av en granne.
– Om man ger mycket kärlek får man mycket kärlek tillbaka, säger hon.

”There is no place like home” står det på en tavla på väggen i Samar Hannas lägenhet centralt på Sjöbo. Och att hon är en person som älskar att pyssla och göra fint, laga goda måltider med inspiration från hela världen och som älskar sina barn över allt annat – det framgår tydligt.

– Barnen har vant sig vid att jag kramar och pussar på dem hela tiden. Jag tycker att det är viktigt att visa kärlek.

Samar Hanna har sitt ursprung från södra Libanon men har bott på Sjöbo halva sitt liv. Svenska språket såg hon till att lära sig snabbt, för hon kunde inte tänka sig att vara beroende av en tolk när hon skulle ha viktiga samtal med exempelvis vård och skola.

– Jag är stolt över att alltid ha stått på egna ben och klarat mig själv.

Men familjen är viktig. I dag bor både hennes föräldrar, fem systrar och två bröder på Sjöbo.

– Vi umgås mycket både till vardags och på helger. Julen firar vi alltid hos mig, jag brukar ägna flera veckor åt att bygga upp en krubba som tar upp halva vardagsrummet!

Alla ska känna sig välkomna

Samar Hanna är utbildad förskolelärare men arbetar som fritidspedagog på Sjöboskolan, med barn mellan sex och elva år.

– Mitt mål är att alla ska känna sig välkomna och trygga. Här är vi snälla mot varandra, man får inte använda fula ord och det finns absolut noll tolerans mot mobbning.

Visst blir det bråk ibland men som trebarnsmamma är Samar Hanna van vid att lösa konflikter.

– Jag lugnar ned och lyssnar på alla inblandade i stället för att dra förhastade slutsatser. Ibland är det bästa att bara bryta leken och börja om från början.

Det bästa med Sjöbo är enlig Samar Hanna att det är nära till allt: skola, förskola, apotek, vårdcentral och butiker. Dessutom finns här både lekland, minigolfbana och badplats.

– Sjöbo är vackert, rent och fräscht. Soliga dagar sitter jag gärna vid vattenverket uppe i Almenäs, äter glass och bara njuter av utsikten.

Ett eget ansvar att varje möte blir bra

Det hon skulle önska sig är att det händer lite mer. Gärna mat- och loppmarknader på torget med hoppborgar och karuseller – eller varför inte en hel karneval?

Det sämsta med Sjöbo är att det förekommer en del bus.
– Alla vi som är föräldrar behöver ha koll på våra barn och vad de gör. När man visar att man älskar och bryr sig kan man också sätta gränser och ställa krav.

Samar Hanna är en social person som gärna umgås med folk från olika kulturer, som ofta pratar med dem hon möter på gatan eller i tvättstugan, och som gärna dricker kaffe hos grannar – relationer som ibland utvecklats till djup vänskap.

– Man ska aldrig tänka att en annan människa är otrevlig bara för att han eller hon inte ler eller hälsar, man har själv ett ansvar för att göra varje möte till ett bra möte.

Samar Hanna står framför ett gult staket.
Samar Hanna sitter på ett pingisbord med en hund framför sig.

Min dröm

Jag drömmer om ett Sjöbo där alla kan känna sig trygga, där man är snäll mot varandra och där det inte finns någon mobbning och utanförskap. Där föräldrar slösar med kärlek men även sätter tydliga gränser för sina barn.

Vi har alla ansvar för att säga hej till våra grannar och att göra varje möte med andra människor till ett bra möte. Sedan skulle jag gärna se lite mer av fest och karneval på Sjöbo.

Samar Hanna håller en hund i famnen.

Faktaruta

Namn: Samar Hanna

Ålder: 49 år

Familj: Två söner, 20 respektive 16 år, samt en dotter, 13 år

Bor: I lägenhet mitt i Sjöbo – har bott på samma gata sedan hon flyttade hit 1998

Det bästa jag vet: ”Mina barn, de är den bästa gåva gud gett mig. Allt jag gör det gör jag för dem.”

Vi vill veta vad du tycker

Vill du vara med och påverka SJöbos framtid? Börja med att svara på enkäten som blir ett underlag i det fortsatta arbetet med att utveckla Sjöbo. I det arbetet hoppas vi att du sedan vill vara med. Du anmäler ditt intresse i enkäten.