Taimur Khan:

"Jag tycker att Sjöbo har allt - förutom laddstationer"

Taimur Khan hamnade på Sjöbo av en slump. Nu är han en av stadsdelens främsta entusiaster, som inte kan tänka sig en bättre plats att leva och bo på.

Efter åtta år på Sjöbo känner sig dataingenjören Taimur Khan nästan lika mycket som svensk som pakistanier.

– Jag har bott och arbetat i flera länder och kan säga att här i Sverige finns de bästa möjligheterna att leva ett bra liv med balans mellan jobb och fritid.

Vägen in i det svenska samhället gick genom språket.

– Jag var på många jobbintervjuer när jag kom hit och tänkte att min engelska funkade bra. Men när en rekryterare sade att ”svenska är nyckeln” gjorde det stort intryck på mig, säger Taimur Khan, som anmälde sig till SFI och pratade flytande svenska efter fyra månader.

Att han hamnade i Borås beror på en barndomskompis som bodde på Sjöbo och som bara hade gott att säga om stadsdelen, och som även hjälpte till att fixa en lägenhet.

– Jag visste att det fanns goda jobbmöjligheter i Sverige och han lyckades verkligen sälja in Sjöbo till mig.

En bra plats för barn att växa upp på

Nu har Sjöbo blivit hemma för både honom, hans fru och två små döttrar – ett lugnt och tryggt område med gröna omgivningar och nära till allt: skola, lekplatser, butiker, restauranger, kommunikationer, promenadstråk och cykelvägar.

– Det är en väldigt bra plats för barn att växa upp på. Vårt favoritställe är Almenäs badplats, där är vi så ofta vi kan hela året runt för att bada, leka och bara koppla av, säger Taimur Khan.

Under uppväxten i Pakistan fick han aldrig lära sig att simma ordentligt – bara att inte sjunka. För att bli trygg i vattnet gick han för första gången i sitt liv på simskola i somras, en simskola för vuxna män och där han inte missade en enda lektion.

– Jag ville förstå grundtekniken för olika simstilar och så ville jag lära mig livräddning. Nu simmar jag regelbundet i Borås arena, jag gillar att vara aktiv och leva ett hälsosamt liv.

Cricket har Taimur Khan spelat sedan han var liten grabb, och han var en av de första medlemmarna i Borås Cricket Klubb som bildades 2016 – och som precis kvalat in i den högsta elitserien. Under det senaste året har klubben arrangerat träning för ungdomar på Norrby, nu är tanken att göra samma sak även på Sjöbo.

– Barn och ungdomar som inte har något att göra på fritiden hamnar lätt på glid. Är man en del av en förening lär man känna nya människor och med sport följer ofta en sund livsstil. Det blir en god spiral.

Vill se fler laddstationer på Sjöbo

I framtiden vill Taimur Khan gärna se ett grönare Sjöbo, helt utan bränslebilar. Själv pendlar han till arbetet på ett medicinteknikföretag i Mölnlycke varje dag och skulle gärna byta ut dieselbilen mot en elbil om det bara fanns möjlighet.

– I dag finns här inte en enda laddstation, det behöver vi ändra på för att göra Sjöbo till en föregångare.

Taimur Khan står på en bro vid en sjö med ena armen på räcket.
Taimur Khan står på en badstege som står på en strand. En sjö är i bakgrunden.

Min dröm

Jag drömmer om ett grönare Sjöbo, helt utan bränslebilar, och där det alltid är nära till en laddstation. På så vis kan vi bli en föregångare när det gäller att skapa ett mer hållbart samhälle.

Jag vill även att alla barn och ungdomar på Sjöbo ska ha något vettigt att göra på fritiden, med aktiviteter som är bra för både hälsa, välmående och gemenskap.

Taimur Khan går på en träbro.

Faktaruta

Namn: Taimur Khan

Ålder: 36 år

Familj: Fru och två döttrar, 7 och 11 år

Bor: Bostadsrätt i norra Sjöbo

Det bästa jag vet: ”Att vara med familjen vid Almenäs badplats – året runt.”

Taimur Khan står på en parkbänk med en sjö bakom sig.

Vi vill veta vad du tycker

Vill du vara med och påverka SJöbos framtid? Börja med att svara på enkäten som blir ett underlag i det fortsatta arbetet med att utveckla Sjöbo. I det arbetet hoppas vi att du sedan vill vara med. Du anmäler ditt intresse i enkäten.