Göran Svan:

"Vi borde bli bättre på att utnyttja mångkulturen"

En skogskarl som älskar idrott och gärna är spindeln i nätet i föreningslivet. Göran Svan är lokalpatrioten som kan konsten att lägga kluriga orienteringsbanor – och att grilla hamburgare.

Göran Svan bor i samma hus på Sjöbo som han är född och uppvuxen i. Då tillsammans med föräldrar och sju syskon, nu tillsammans med sin fru som han varit gift med i 55 år.

– Det har aldrig funnits någon anledning att flytta härifrån. Allt man behöver finns ju här, säger han.

När han växte upp under 50- och 60-talet såg det lokala näringslivet dock rätt annorlunda ut, med butiker och annan service i vartenda hörn: järnhandel, cykelaffär, skobutik, bank, fotoaffär, charkuterist, frisör, bageri och flera matbutiker.

– I dag har allt blivit så rationellt. Jag skulle gärna se att det blev lite fler butiker vid torget igen. Även ett kafé hade varit väldigt trevligt, säger Göran Svan.

Föreningslivet har betytt allt

Ända sedan han var liten har han haft ett brinnande engagemang för idrott. Hela familjen var aktiv inom Borås GIF och själv fastnade han för skidåkning och orientering.

Föreningslivet har betytt utmaningar, glädje, kamratskap och sammanhållning. I mer än 30 år var han ordförande i Borås GIF orienteringssektion, dessutom har han varit tävlingsledare och under årens lopp lagt ett oräkneligt antal orienteringsbanor.

– Även om man springer i samma skogar blir det helt olika upplevelser varje gång beroende på årstid och hur rundan är lagd.

Trots att Göran Svan hunnit fylla 77 år åker han fortfarande i väg på flera orienteringstävlingar varje år. I somras var han till exempel i Åre på O-ringen.

– Det handlar om frihet och gemenskap – och det är alltid lika underbart att komma ut i skogen.

Stoltheten över Sjöbo består

Under yrkeslivet arbetade han på konfektionsföretaget Lapidus i 35 år. Därefter blev han erbjuden en tjänst mitt i det lokala idrottslivets hjärta, som administratör på Borås GIF med ett eget kontor på Sjöbovallen.

– Det var ett riktigt drömjobb. Det är en gåva att få jobba med sitt största fritidsintresse.

Nu är Göran Svan sammanhållande för Borås GIF:s veteraner, som gör allt från att spåra leder till att servera kaffe och våfflor på Sjöbodagen.

– Jag suger åt mig nya uppgifter som en svamp, säger han, och avslöjar att han är ”en jävel på att grilla hamburgare”.

Och då talar vi alltså hundratals burgare som han kan stå och grilla i samband med en cykeltävling eller annan typ av aktivitet.

Även om Sjöbo har förändrats mycket över tid så består kärleken och stoltheten över stadsdelen. Inte minst tycker han att det är positivt att det finns så många olika nationaliteter på Sjöbo.

– Vi borde bli bättre på att utnyttja mångkulturen. Tänk bara på all den världens mat som ryms här på Sjöbo och vad roligt det hade varit att få ta del av den.

Göran Svan sitter på en läktare och blickar ut över planen.
Göran Svan sitter på huk mellan orienteringskontroller.

Min dröm

Jag drömmer om ett Sjöbo med ett ännu rikare föreningsliv som engagerar fler unga. Jag skulle även vilja ha ett levande näringsliv med fler butiker och annan service – ett kafé vid torget hade till exempel varit väldigt trevligt.

Sedan borde vi alla bli bättre på att utnyttja mångkulturen. Tänk bara på all den världens mat som ryms här på Sjöbo och vad roligt det hade varit att få ta del av den.

Göran Svan står framför en stor logga med bokstäverna GIF

Faktaruta

Namn: Göran Svan

Ålder: 77 år

Familj: Hustru Lisbeth, två vuxna söner samt tre barnbarn och tre bonusbarnbarn

Bor: I ett hus i Sjöbo, som även är hans barndomshem

Det bästa jag vet: ”Att vakna på morgonen och känna att jag är frisk, har hälsan och kan vara i rörelse – att jag får vara med ett tag till.”

Vi vill veta vad du tycker

Vill du vara med och påverka SJöbos framtid? Börja med att svara på enkäten som blir ett underlag i det fortsatta arbetet med att utveckla Sjöbo. I det arbetet hoppas vi att du sedan vill vara med. Du anmäler ditt intresse i enkäten.