Meny

Meny

Studie- & yrkesvägledning

Jag heter Sara Jigdal och jag arbetar som studie- och yrkesvägledare här på Dalsjöskolan.

Min uppgift är att ge dig som grundskoleelev hjälp så du kan göra ett så bra och genomtänkt val till gymnasiet som det är möjligt. Hos mig kan du få hjälp att bolla idéer för att få en tydligare bild av vad just du vill göra i framtiden, och få hjälp att hitta och sortera information om yrken och studier.

Vägledning handlar både om att ta reda på vem du är (t ex dina personliga egenskaper, intressen och värderingar) samt medvetenhet om yrkes- och utbildningsalternativ.

Både du som elev och du som vårdnadshavare är välkommen att kontakta mig med frågor om gymnasiet, eftergymnasiala utbildningar, yrken, prao etc.

Viktiga datum för elever i åk 8 och 9


Åk 8

  • Prao v 19: Det uppskattas om ni som vårdnadshavare kan hjälpa ert barn att få en egen PRAO-plats, då kommunens platser inte räcker till alla elever. De elever som inte kan ta sig till fots till sin PRAO får busskort. De som inte kan äta på en närliggande grundskola får matersättning 30 kr per dag i efterhand.

Åk 9

  • Gymnasievalet: Som elev kan du göra ditt val från den 9 januari och fram till den 1 februari 2017. Du gör valet på http://gymnasievalsjuharad.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Klicka på knappen Ansök här och logga sedan in på Dexter. Du söker två gånger, första gången på ditt höstbetyg (det preliminära valet) och andra gången på dina vårslutbetyg (det slutgiltiga valet).

  • Under v 14 kan du gå in på Dexter och se vilka meritvärden som krävs för att komma in på de program som du har valt på ditt preliminära val.

  • Mellan 18 april och 15 maj kan du vid behov eller önskemål göra ändringar på ditt val. Du kan t ex ta bort val och lägga till val eller ändra på ditt språkval osv.

  • Runt första juli är slutantagningen klar. Gå in på Dexter och se vilket program som du har blivit antagen till. Man kan bara bli antagen till ett program. Tacka ja till din plats och följ instruktionerna.

Har ni tankar och frågor om PRAO eller om gymnasiestudier är det bara att höra av sig till mig på sara.jigdal@boras.se eller på 35 87 24. Jag är mest tillgänglig via mail, då jag ofta sitter i samtal.

Vid fel på sidan kontakta:

Publicerad: 2016-12-02 10.56
Senast ändrad: 2017-03-01 09.27

Dela sidan: Studie- & yrkesvägledning

g q n C

p

Kontakt