Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Att tänka på inför tomtköp

När du planerar att bygga ett hus finns det en del saker att förbereda och tänka på. I processen från köp av villatomt fram till att ditt hus står färdigt kommer du att ha kontakt med olika förvaltningar, avdelningar och personer inom kommunen.

I samband med detaljplaneläggning av villatomtsområden görs oftast översiktliga mark/geotekniska utredningar. Det åligger er som köpare att ytterligare undersöka den specifika tomtens skick, ex genom att utföra en markundersökning. Det är lämpligt att sådan markundersökning sker innan köpeavtal undertecknas. Kommunen ska alltid meddelas innan någon form av undersökning utförs. Efter undersökning av marken måste denna också återställas till ursprungligt skick.

Du behöver också kontakta de olika leverantörerna av el, vatten och avlopp samt eventuellt leverantör för fjärrvärme och fiber. Anslutningsavgifterna ingår inte i köpeskillingen om inte annat framgår. Tänk på att det är du själv som bär ansvaret för hela processen och för att driva den framåt. Vid köp av kommunal villatomt i Borås väljer du fritt vilken husleverantör du vill anlita. Du har självklart också möjligheten att bygga ditt egenritade hus.

Kommunen ställer krav på byggnadsskyldighet i köpeavtalet om att uppföra huvudbyggnadens grundkonstruktion inom överenskommen tid. För närvarande är tiden 6 månader från tillträdesdagen.

Titta på detaljplanen för området

En detaljplan bestämmer vad och hur du får bygga inom ett visst område.

Karta med gällande detaljplaner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Behöver du hjälp att tolka detaljplanen är du välkommen att kontakta:

Frågor om bygglov

Ta gärna en tidig kontakt med kommunens samhällsbyggnadsförvaltning och dess avdelning för bygglov. Till dem kan du ställa frågor om exempelvis hur och vad man får bygga på en viss tomt eller om du önskar diskutera ert projekt i sin helhet. De kan också besvara frågor om planavgift.

Bygglovsenheten

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Att tänka på inför tomtköp

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Översiktsbild från hackaton. Personer som sitter vid bord i en stor sal Publicerad

  Hackathon för hållbart byggande

  Vad innebär det att bygga ett hållbart samhälle? Det är en av frågorna som ställdes i samband med gårdagens ”Hackathon för hållbart byggande” som ägde rum hos N...
 • Tankebubbla med en vattendamm i Publicerad

  Nu kan du söka pengar från Borås Stads naturvårdsfond

  Har du funderat på att anlägga en damm eller en blomsteräng för bin och fjärilar? Eller röja och stängsla in den där betesmarken som håller på att växa igen? El...
 • Glasbron i knalleland Publicerad

  Vi river glasbron i Knalleland

  Glasbron som går över Skaraborgsvägen och kopplar samman Knallelands två sidor rivs. Under arbetet kan det periodvis vara begränsad framkomlighet. Tänk på att å...
Ikon: Kalender

Kalender