Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Planritning

En planritning är en ritning över en byggnads våningsplan, ett horisontellt snitt genom byggnaden. Den visar rumsindelning, dörrar, fönster, trappor, fast inredning, möblering med mera. Ritningen ska visa alla våningsplan som berörs av det du planerar att göra.

Detta ska planritningen redovisa

Ritningen ska visa våningsplanets olika delar (rum), dess användning och dess yta i kvadratmeter. Avskiljbara delar ska redovisas med förslag på väggplacering, streckat. Planritningen ska visa var sektionerna är tagna och måttsatta.

Redovisa byggnadsarea och bruttoarea för varje plan. Redovisa även eventuell lutning mellan entré och garage. Lutningen får vara max 1:20.

Du kan göra de flesta ritningar själv eller anlita en sakkunnig, till exempel en arkitekt eller konstruktör.

När behövs en planritning?

Planritning behövs vid nya byggnationer och tillbyggnader. I bygglovsprocessen ska du skicka in din planritning tillsammans med din ansökan om bygglov.

Du vet väl att vi har ett öppet arkiv?

Över en kvarts miljon handlingar finns öppet i vår e-tjänst för dig att ladda ner eller beställa enkelt och snabbt. Letar du efter en ritning kan du se om du hittar den i vårt arkiv. Annars är du såklart alltid välkommen att kontakta vår kundmottagning. Kontaktuppgifterna hittar du längst ner på sidan.

Vårt öppna arkiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tänk på

 • Alla ritningar du lämnar in ska vara fackmässigt utförda. Det innebär att ritningarna behöver uppfylla vissa minimikrav.
 • Filformat som vi tar emot är PDF, DOC, DOCX, JPG, JPEG, TIF och TIFF. 
  Observera att vi inte kan ta emot zip-filer.

  Fackmässigt utförda ritningar
Exempel på en planritning vid nybyggnad

Exempel på hur en planritning vid nybyggnation kan se ut.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Planritning

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Översiktsbild från hackaton. Personer som sitter vid bord i en stor sal Publicerad

  Hackathon för hållbart byggande

  Vad innebär det att bygga ett hållbart samhälle? Det är en av frågorna som ställdes i samband med gårdagens ”Hackathon för hållbart byggande” som ägde rum hos N...
 • Tankebubbla med en vattendamm i Publicerad

  Nu kan du söka pengar från Borås Stads naturvårdsfond

  Har du funderat på att anlägga en damm eller en blomsteräng för bin och fjärilar? Eller röja och stängsla in den där betesmarken som håller på att växa igen? El...
 • Glasbron i knalleland Publicerad

  Vi river glasbron i Knalleland

  Glasbron som går över Skaraborgsvägen och kopplar samman Knallelands två sidor rivs. Under arbetet kan det periodvis vara begränsad framkomlighet. Tänk på att å...
Ikon: Kalender

Kalender