Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Ukraina och omvärldsläget

Vi är många som berörs av det krig som just nu pågår i Ukraina. Både vuxna och barn kan känna rädsla inför det oroliga omvärldsläget i Europa och Borås Stad följer händelseutvecklingen noga.

Vi får en del telefonsamtal och mejl till oss på kommunen och gör vad vi kan för att besvara dem. Här har vi samlat information som kan vara bra att känna till och som förhoppningsvis kan ge svar på några av de frågor som många av oss har.

Infor­ma­tion för dig som kommer till Sverige från Ukraina

Du som är medborgare i Ukraina, och har ett pass eller annan id-handling, kan ansöka om skydd för dig och din familj som befinner sig i Sverige via Migrationsverket. På deras webbplats finns information om vem som har rätt till skydd enligt massflyktsdirektivet och hur det går till att ansöka. Du hittar också information om hur Migrationsverket kan hjälpa dig med boende och ekonomiskt stöd och vilka rättigheter du har i Sverige om du får uppehållstillstånd.

Skydd enligt mass­flykts­di­rek­tivet, Migrationsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Infor­ma­tion in english

The Swedish Migra­tion Agency have gathered information about the situation in Ukraine and what applies to people who are coming to Sweden in connection with the conflict.

Protec­tion under the Tempo­rary Protec­tion Directive, Swedish Migration Agency Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sjukvård

Du som kommer till Sverige på flykt från Ukraina erbjuds samma sjukvård och tandvård som asylsökande. För att få tillgång till den vården behöver du först registrera dig hos Migrationsverket. Du som inte är registrerad hos Migrationsverket får viss vård ändå.

Vård för dig som kommer från Ukraina (1177.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ikon: tidning

Nyheter

Här finns de senaste nyheterna från Borås Stad kopplat till kriget i Ukraina:

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Ukraina och omvärldsläget

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol