Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Dumpa trädgårdstippen!

De flesta trädgårdsägare brukar under sommarhalvåret klippa sin gräsmatta, plocka ogräs och trimma sina träd och buskar. Då blir det trädgårdsrester, rester som lätt kan hamna där det inte hör hemma.

Ett vanligt misstag är att trädgårdsägare i ett område lägger sitt trädgårdsavfall på samma ställe, oftast i en närliggande gräs- eller skogsyta, en yta som ofta tillhör en annan markägare.

Att slänga trädgårdsavfall på någon annans mark är inte tillåtet.

Trädgårdsavfallets negativa påverkan

När allt trädgårdsavfall samlas på ett och samma ställe blir det till slut en stor hög som påverkar omgivningen negativt. Förutom trädgårdsavfall samlas ofta annat avfall som inte hör hemma i naturen, som till exempel invasiva växter, glas, asfalt, betong, plast- och keramikkrukor.

Trädgårdstippen utgör också ofta en yngelkammare för sniglar som i sin tur kan leta sig tillbaks till trädgårdarna och äta upp det som odlas där.

Vad kan du göra med ditt trädgårdsavfall?

Du kan till att börja med se över möjligheterna att hantera trädgårdsavfallet inom den egna trädgården. Skaffa en kompost att lägga grenar, gräs och löv i, och är avfallet för otympligt, prova att klippa ned det i mindre bitar och placera ut det runt trädgården. Små högar med grenar och löv kan gynna artmångfalden, insekter gillar förmultnande trädgrenar och har du riktig tur så kanske igelkottar trivs och övernattar i någon hög.

Har du inte möjlighet att ta hand om trädgårdsavfallet inom den egna trädgården så finns alternativet att lämna det till en återvinningscentral, där kan du lämna det utan kostnad. Trädgårdsavfall som tas om hand i en återvinningscentral bearbetas och kan antingen bli kompostjord eller schaktmassor till vägbyggnation. Tänk dock på att separera eventuella invasiva växter från ditt trädgårdsavfall. Privatpersoner kan lämna mindre mängder invasiva växter, väl förslutna i plastpåse, på anvisade platser på Boda och Lusharpans återvinningscentraler.

Ett annat alternativ är att beställa hämtning av trädgårdsavfall av Borås Energi och Miljö. Mot en avgift kan du prenumerera på ett kärl avsett för trädgårdsavfall, som till exempel fallfrukt, ogräs, löv, gräsklipp och ris. Du kan också för enskilda tillfällen fylla en säck med trädgårdsavfall och så kommer Borås Energi och Miljö och hämtar säcken på en avtalad tid. Tänk dock på att du inte får lägga invasiva växter i säcken som Borås Energi och Miljö hämtar.

Det är tillåtet att i mindre omfattning elda trädgårdsavfall

I Borås är det tillåtet att elda trädgårdsavfall (grenar, löv och gräs) som kommer från den egna fastigheten om det bedöms vara det bästa sättet att hantera avfallet. Eldning av trädgårdsavfall får dock bara genomföras i mindre omfattning, och eldning får inte genomföras om det kan innebära störningar i grannområdet som upplevs mer än ringa eller tillfälliga.

Respektera eldningsförbud, eldningsförbud är något som Räddningstjänsten kan utlysa när det är torrt i markerna. Mer information finns att läsa på sidan Trädgårdsavfall.

Sammanfattningsvis, så tar du hand om ditt trädgårdsavfall på rätt sätt:

Tipp med trädgårdsavfall med innehåll av bland annat busk- och trädris. Foto: Matilda Chocron.

Trädgårdstipp i Trandared. Foto: Matilda Chocron.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Dumpa trädgårdstippen!

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter