- Borås Stad
- / Hållbar utveckling
- / Hållbar plats att leva på
Hållbar plats att leva på
Den byggda miljön har stor betydelse för människors hälsa, trygghet och sociala sammanhållning. Borås ska vara en plats som är bra för människorna som bor här, för företagen och samhällets ekonomi – och – som är bra för klimatet.
Det här vill vi
Vi ska bygga en miljömässig och socialt hållbar kommun, där hela kommunen är lika viktig – landsbygden, tätorterna och centrala staden. Borås som stad och våra kringliggande tätorter och landsbygd ska vara inkluderande, trygga, säkra och hållbara. Här kan du läsa mer om våra olika insatser och projekt för att det ska bli så.
Hållbara boenden och byggnader
Vi arbetar för att få fram bostäder och bygga byggnader som är bra för både människan och klimatet. Det behövs en mångfald av bostäder som riktar sig till olika grupper med olika behov och olika möjligheter. När vi själva bygger eller är med och påverkar byggandet ska det göras klimatsmart.
Hållbar plats mellan husen
En bra närmiljö med service, arbetsplatser, kollektivtrafik och grönområden leder till ökad trygghet, tillit och sammanhållning i samhället. Även offentliga miljöer som är attraktiva och trygga och skapar möten mellan människor bidrar på ett positivt sätt.
Hållbar plats för alla
Borås ska vara en inkluderande och tillgänglig kommun. Det ska vara en plats för alla, oavsett vem du är, var du kommer från, din ålder eller funktionsförmåga.
Grön stadsmiljö
Vistelse i grönområden och natur har stor betydelse för såväl den fysiska som den psykiska hälsan. Gröna miljöer bidrar också till att anpassa vårt samhälle till ett förändrat klimat som är både varmare, blötare och torrare. Läs mer om hur vi utvecklar och värnar stadens gröna miljöer.
Trygg och säker plats
Borås ska vara en trygg och säker plats. Vi gör olika insatser, tillsammans med de som verkar och bor i Borås, för att skapa säkra, trygga och tillgängliga miljöer för alla åldrar, kön och situationer.
Styrdokument
Styrdokument beskriver vad vi vill och hur vi ska arbeta inom olika områden av vår verksamhet. Styrdokumenten är beslutade av våra politiker. Här hittar du relevanta styrdokument för kategorin Hållbar plats att leva på.
Energi- och klimatstrategi
Energi- och klimatstrategin visar riktningen för Borås Stads arbete med att minska utsläppen av växthusgaser i den egna organisationen och i samhället samt arbetet med att förbereda samhället för effekterna av ett förändrat klimat.
Energi- och klimatstrategi Pdf, 533.7 kB.
Cykelstrategi
Cykelstrategin pekar ut kommunens inriktning för cykelarbetet i fyra insatsområden. Syftet är att utveckla cykelsystemet så att fler ska vilja använda cykel till sina resor. Vidare ska cykelstrategin bidra till att målen i kommunens koldioxidbudget uppfylls. Cykelstrategin är styrande för kommunens arbete med att utveckla cykling och vägledande i kontakter med Trafikverket och privata aktörer/vägföreningar.
Cykelstrategi Pdf, 298.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Strategi för friluftsliv
Friluftslivet bidrar till att förbättra folkhälsan och öka förståelsen för naturen. Frilufts- och rekreationsområden kan skapa förutsättningar för att öka den fysiska aktiviteten, främja socialt deltagande, interaktion mellan människor och mellan människor och natur. Friluftsområdena ger människor möjlighet att mötas, vilket skapar förutsättningar för ökad integration och social sammanhållning.
Strategi för friluftsliv Pdf, 256.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Träbyggnadsstrategi
Dokumentet ska leda fram till att andelen träbyggnationer ökar och att det i sin tur ska ge effekter på miljö och klimat. Borås Stad vill se fler ekologiskt hållbara och återvinningsbara byggnader som dessutom skapar ett hälsosamt inomhusklimat.
Träbyggnadsstrategi Pdf, 112.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Översiktsplan
Översiktsplanen ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden ska användas i kommunen. Planen är ett paraply för kommunens planarbete – fördjupade översiktsplaner, planprogram, strategiska planer, detaljplaner och bygglov. Planen pekar ut en övergripande riktning för bebyggelse, infrastruktur, naturområden, handel, arbetsplatser med mera.
Biblioteksprogram, bibliotek för alla
Biblioteken i Borås ska vara kreativa och kulturella mötesplatser för alla människor oavsett bakgrund. Biblioteken i Borås ska inspirera till litterära upplevelser och bidra till att ge barn och unga bättre läs- och språkförståelse. Biblioteken i Borås ska ge stadens invånare verktyg för att fritt söka information och kunskap, vara en infrastruktur för Borås som bildningsstad. Biblioteken i Borås ska öka den digitala delaktigheten genom att erbjuda kunskap, hjälp med och tillgång till teknik
Biblioteksprogram, bibliotek för alla Pdf, 67.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Kulturprogram
Kulturen ska stimulera boråsarens lust och motivation att ta del av kultur, främja delaktighet och stimulera till eget skapande, utmana invanda mönster och stimulera nya tankesätt, erbjuda demokratiska arenor för samhällsdebatt och kultur, arbeta för en attraktiv livsmiljö där konst och kultur är närvarande, verka för att bevara och utveckla kulturarvet samt bidra till att öka den sociala hållbarheten.
Kulturprogram – Kultur för alla 2020–2023 med framåtblick Pdf, 145.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Grönområdesplan
Förtätning av stadens bebyggelse är viktig ur socialt, ekologiskt och ekonomiskt perspektiv. Grönområdesplanen ska vägleda så att bebyggelse och de gröna värdena kan samverka. Planen ska trygga att det även i framtiden finns tillgång till värdefulla grönområden i kommunen samt att ge ett underlag vid planering och byggande.
Grönområdesplan Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Riktlinje för bostadsförsörjning
Nya bostäder ska vara långsiktigt hållbara, ha hög kvalitet och olika upplåtelseformer. Vi utformar socialt hållbara bostäder över generations- och kulturgränser med en blandad bebyggelse av gammalt och nytt och med olika upplåtelseformer. Vi verkar för ett ekologiskt och ekonomiskt byggande med minimerad förbrukning av vatten och energi. För ett bra liv, oavsett var i livet vi befinner oss, är det viktigt att kommunen arbetar aktivt med bostadsfrågor.
Riktlinje för bostadsförsörjning Pdf, 365.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Riktlinje för trävårdsarbete
Dokumentet beskriver hur vi arbater för att beståndet av urbana träd och stadsnära trädmiljöer i kommunen bevaras.
Riktlinje för trävårdsarbete Pdf, 126.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Vad byggs? Nu blir det lättare att hitta våra byggprojekt
Är du nyfiken på vad som byggs i Borås just nu? Eller vill du veta vad som kommer att byggas i framtiden? Nu lanserar vi...
-
Publicerad
Klimatprat kör igång igen!
Nu kör vi igång med en ny säsong av samtalsserien Klimatprat, ett bubblande klimatsamtal med dig i centrum. På det först...
-
Publicerad
Vi vann Planpriset 2022
Under måndagseftermiddagen delades Planpriset 2022 ut på Arkitekturgalan i Göteborg. Borås Stads stadsbyggnadsprogram St...
-
Publicerad
Nu blir det enklare för föreningar och organisationer att låna lokaler i aktivitetshusen
Fritids- och folkhälsonämnden har beslutat om nya riktlinjer för föreningar och organisationer som vill låna lokaler i B...
-
Publicerad
Hur är det egentligen att cykla på vintern?
I samband med Vintercyklingens dag vill vi dela med oss av en samling berättelser från våra alldeles egna vintercykliste...
-
Publicerad
Nu kan du söka pengar från Borås Stads naturvårdsfond
Har du funderat på att anlägga en damm eller en blomsteräng för bin och fjärilar? Eller röja och stängsla in den där bet...