Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Så får du information i händelse av en kris

Vid en allvarlig händelse, större olycka eller annan svår påfrestning sker kommunikationen och informationsspridningen snabbt från många olika källor, myndigheter och media. Då är det viktigt att du håller dig informerad.

Startsidan på kommunens webbplats kommer att vara en av de främsta kanalerna för att sprida information om vad som har hänt, ge lägesbeskrivningar och råd till allmänheten. Vi på Borås Stad uppdaterar nyhetsflödet på boras.se löpande vid en samhällsstörning. Vi delar även informationen vidare till vår facebooksida. Vid en samhällskris är våra sociala medier ett sätt att nå längre med informationen samt ett alternativ om den kommunala webbplatsen skulle vara obrukbar.

Följ också rapporteringen i Sveriges Radio Sjuhärad (P4), text-tv samt Borås Tidning. Vid behov öppnas en upplysningscentral, dit allmänheten kan ringa. Vid en större händelse går det även att få information via telefonnummer 113 13.

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten

Vid svåra olyckor som hotar att skada människor, egendom eller miljön, måste allmänheten i området varnas. För att snabbt nå många människor använder räddningstjänsten varnings- och informationssystem.

Viktigt meddelande till allmänheten

Fler viktiga telefonnummer

  • Nödnummer SOS: 112 ska du bara ringa till om det är fara för liv, egendom eller miljö.
  • Sjukvårdsrådgivning: 1177
  • Polis: 114 14
  • Räddningstjänst: 033-17 29 00
  • Borås Stads växel: 033-35 70 00
  • Krisstöds kristelefon aktiveras vid stora olyckor och katastrofer: 033-35 50 00

Informationspunkter

Om vi skulle drabbas av problem som gör att vi inte kan använda oss av varken el, internet och telefoni, måste Borås Stad och andra myndigheter kunna nå invånarna. I Borås finns ett antal så kallade informationspunkter dit invånarna kan ta sig för att få information.

Informationspunkterna är:

Fler informationspunkter kan tillkomma eller ändras. Aktuell lista hittas alltid på denna sida. Informationspunkterna finns endast tillgängliga för informationsdelning när ingen som helst annan kommunikationskanal mot invånarna fungerar.

I kartan hittar hittar du våra informationspunkter.

Andra aktörer

Räddningstjänsten

Räddningstjänsten ska ge invånarna skydd mot bränder och andra olyckor. Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund är ett kommunalförbund som driver räddningstjänsten i de sex kommunerna Bollebygd, Borås, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund Länk till annan webbplats.

Polisen

Polisens uppdrag är att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Människor ska känna sig trygga där de bor och vistas. Polisen finns att nå genom att ringa:

  • 112 vid nödsituationer eller
  • 114 14 vid övriga ärenden.

Krisinformation.se

Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga till allmänheten före, under och efter en samhällsstörning eller kris.

Krisinformation.se har även en mobilapp som du kan ladda ner och få information om kriser i ditt närområde direkt i mobilen.

krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lilla krisinfo

Lilla Krisinfo är en sida för barn och unga. Här kan du få information som kommer direkt från svenska myndigheter. Lilla krisinfo får bara skriva om sånt som andra myndigheter redan har skrivit på sina hemsidor men är bland de mest pålitliga när du vill veta vad som har hänt, och varför.

Lilla krisinfo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Civilförsvarsförbundet

På Civilförsvarsförbundets webbplats hittar du allmän information som kan hjälpa dig att vara förberedd om något händer.

Civilförsvarsförbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frivillig resursgrupp, FRG

En frivillig resursgrupp (FRG) kan kallas in för att bistå kommunen och räddningstjänsten vid kriser och samhällsstörningar. I Borås Stad finns en sådan grupp och som samordnas av Borås Civilförsvarsförening. Syftet med FRG är att avlasta, komplettera eller förstärka ordinarie kommunala resurser. Medlemmarna i FRG har olika bakgrunder och kompetenser. Gemensamt är att de alla har genomgått en grundläggande utbildning om 40 timmar.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Så får du information i händelse av en kris

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Sammanträdeskalender