Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Bli ledsagare eller avlösare åt någon med funktionsnedsättning

En ledsagare eller avlösare är ett stöd för någon med funktionsnedsättning. Som ledsagare hjälper du personer till och från aktiviteter, och som avlösare kommer du hem till personen samtidigt som hens familj får avlastning. Du kan skicka in intresseanmälan om att bli ledsagare eller avlösare.

Arbetstiderna och omfattning varierar. Det kan vara allt från några få timmar i månaden till mer omfattande. Tiderna styrs utifrån vad personen behöver och kan vara både vardagar, kvällar och helger.

Att vara ledsagare

Som ledsagare stöttar du en person med funktionsnedsättning genom att följa hen till och från aktiviteter som hen inte kan ta sig till själv. Det kan till exempel vara när personen ska besöka vänner, gå på promenad, göra ärenden eller gå på konsert. På så sätt bidrar du till att personen kan ha kontakter med andra och delta i samhället på lika villkor som andra.

Du och personen du ledsagar kommer själva överens om var ni ska mötas och när.

Att vara avlösare

Som avlösare avlastar du tillfälligt anhöriga till ett barn eller ungdom med funktionsnedsättning. Det innebär att du kommer hem till familjen och tar hand om barnet medan de anhöriga till exempel går på aktiviteter eller får lite återhämtning.

Du och familjen bestämmer själva vilka tider du ska komma. Det kan vara dagtid, kvällar eller nätter på både vardag och helg.

Vem kan bli ledsagare eller avlösare?

Det behövs ingen speciell utbildning för att bli ledsagare eller avlösare. Det viktiga är att du vill stötta en person med funktionsnedsättning i hens hem, eller till en aktiv fritid. Du ska vara över 18 år och kunna visa ett utdrag ur polisens belastningsregister.

Ersättning

Som ledsagare eller avlösare får du timersättning.

Är du intresserad av att bli ledsagare eller avlösare?

Fyll i intresseanmälan om du vill bli ledsagare eller avlösare:

Intresseanmälan om att bli ledsagare eller avlösare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enhetschef

Caroline Lindén, enhetschef

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Bli ledsagare eller avlösare åt någon med funktionsnedsättning

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En solros mot blå himmel Publicerad

  Sök till Familjekollo 2024

  Borås Stad och Lutherska Missionskyrkan i Borås bjuder in ensamstående föräldrar med barn upp till 12 år till en veckas avkoppling och gemenskap på Familjekollo...
 • Yngre man med ljust hår.  Publicerad

  Återvändarbonus om du sommarjobbar hos oss

  Jobbade du som sommarvikarie inom äldreomsorg eller funktionshinderverksamhet förra sommaren? I så fall får du ett extra lönetillägg om du sommarjobbar minst fy...
 • En person som skriver på ett papper Publicerad

  Vad tycker du om äldreomsorgen?

  För elfte gången gör Socialstyrelsen en undersökning där du som är äldre och har hemtjänst eller bor på ett vård- och omsorgsboende får tala om vad du tycker.
Ikon: Kalender

Kalender