Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Platsbesök

Vi guidar dig igenom de steg du behöver följa för att genomföra en bygglovsprocess. Sjunde steget i processen är platsbesök.

Bygglovsprocessen, fokus Platsbesök Tekniskt samråd Startbesked Platsbesök Slutbesked

I de flesta fall ska samhällsbyggnadsnämnden vid minst ett tillfälle besöka den plats där byggnationerna utförs. Vid arbetsplatsbesöket kontrollerar samhällsbyggnadsnämndens handläggare bland annat att kontrollplanen och bygglovet följs och att inget strider mot byggreglerna. På arbetsplatsbesöken närvarar också byggherren och eventuell kontrollansvarig.

Kontrollansvarig

En kontrollansvarig (KA) arbetar på uppdrag av byggherren. Den kontrollansvariga ska upprätta en kontrollplan och sedan ska byggherren utföra kontrollerna.

En kontrollansvarig ska enligt plan- och bygglagen ha kunskap, erfarenhet och lämplighet för sitt uppdrag och dessutom vara certifierad. Den kontrollansvariga bör inte vara nära släkt eller ha ett anställningsförhållande till den som utför åtgärden. Den kontrollansvariga och de personer som utför de åtgärder som ska kontrolleras kan inte arbeta inom samma företag, de kan dock arbeta inom samma företagsgrupp eller inom samma koncern.

Det är byggherrens uppdrag att kontakta en person som är certifierad kontrollansvarig. På Boverkets hemsida kan du se en lista över certifierade kontrollansvariga.

Det behövs ingen kontrollansvarig för åtgärder och byggen som inte behöver bygglov eller anmälan. Du behöver inte heller en kontrollansvarig för enklare åtgärder.

Den kontrollansvarigas uppgift är att

 • se till att kontrollplan, bestämmelser och villkor följs
 • informera byggherren om avvikelser och vid behov även informera kommunen
 • delta i tekniska samråd, besiktningar och andra kontroller samt delta byggnadsnämndens platsbesök
 • dokumentera sina besök och iakttagelser
 • skriva ett utlåtande till byggherren och byggnadsnämnden som underlag för slutbesked. 

Vi hjälper dig

Våra bygglovshandläggare kan hjälpa dig reda ut om du behöver en kontrollansvarig eller inte. Du hittar vår e-tjänst för att boka tid i självservicerutan längst ner på sidan.

Nästa steg i bygglovsprocessen

Slutbesked

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Platsbesök

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Verktyg som ligger på marken Publicerad

  Vår öppna mottagning kommer till dig igen

  Går du i byggtankar och behöver råd eller hjälp? Eller är du nyfiken på hur området du bor i kan komma att utvecklas? Nu kommer våra bygglovhandläggare, adminis...
 • Porträttbild av Anna Säfsten. Foto: Kennet Öhlund.  Publicerad

  Anna Säfsten är ny chef på Miljöförvaltningen

  Hon återvänder till Borås Stad och Miljöförvaltningen efter sju år. Anna Säfsten är ny förvaltningschef, och gläds åt att återknyta kontakter med människor hon ...
 • Översiktsbild från hackaton. Personer som sitter vid bord i en stor sal Publicerad

  Hackathon för hållbart byggande

  Vad innebär det att bygga ett hållbart samhälle? Det är en av frågorna som ställdes i samband med gårdagens ”Hackathon för hållbart byggande” som ägde rum hos N...
Ikon: Kalender

Kalender