Startbesked
Vi guidar dig igenom de steg du behöver följa för att genomföra en bygglovsprocess. Sjätte steget i processen är startbesked.
För att få starta den åtgärd som du har planerat måste du ha ett startbesked. Det räcker alltså inte med att ditt bygglov har blivit godkänt eller att du har gjort en anmälan.
Hur och när får jag ett startbesked?
När en åtgärd kräver bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan ska du alltid vänta på att få ett startbesked från oss. Startbeskedet är fortsättningen på den bygglovsansökan eller anmälan som du har gjort och därför behöver du inte ansöka separat om startbesked. Om du börjar bygga utan startbesked tar vi ut en sanktionsavgift.
När vi utfärdar ett startbesked för bygglov och bygganmälan kontrollerar vi att det du planerar att göra uppfyller kraven i plan- och bygglagen med tillhörande föreskrifter. Om du behöver komplettera din anmälan eller ansökan eller om det krävs ett tekniskt samråd får du ett startbesked efter att det tekniska samrådet genomförts och/eller kompletterande handlingar har lämnats in till oss.
Vad innehåller ett startbesked?
I startbeskedet finns den gällande kontrollplanen för byggnationen, samt de villkor som gäller för att du ska få börja bygga, riva eller göra markförändringar.
Startbeskedet innehåller också information om du behöver utstakning eller om det finns krav i annan lagstiftning som du behöver följa, det kan till exempel handla om tillstånd om brandfarliga och explosiva varor eller lagen om skyddsrum.
I startbeskedet framgår också vilka handlingar du ska lämna in för att få ett slutbesked.
Mer om
Hur länge gäller ett startbesked?
Startbeskedet har samma giltighetstid som ett bygg-, mark- eller rivningslov – det vill säga fem år efter att lovet vunnit laga kraft, börjat gälla.
Ett anmälningspliktigt ärende, till exempel installation av eldstad, har startbesked med en giltighetstid på två år.
Lägeskontroll
I startbeskedet du fått i samband med ditt bygglov står det om du behöver göra en lägeskontroll. Lägeskontroll är en kontroll av att en nybyggnad, tillbyggnad eller annan anläggning är placerad på rätt ställe. Man kontrollerar om byggnadens storlek, mått, form, läge i plan och höjd stämmer med bygglovsbeslutet eller startbeskedet. I vissa fall är lägeskontrollen ett krav.
Lägeskontroll brukar göras när formen till grunden är färdig men innan man börjar gjuta plattan. Om en lägeskontroll utförs i tid finns möjligheter att rätta till eventuella fel. Om byggnaden placeras fel kan det leda till att slutbesked inte kan utfärdas.
Tänk på
Kom ihåg de lagar och regler som finns kring byggprodukter och byggnation. Du måste följa både plan- och bygglagen och Boverkets byggregler.
Nästa steg i bygglovsprocessen
Självservice
Komplettera ditt bygglovsärende
Mina pågående byggärenden
Ta del av beslut som granne eller sakägare
Ta del av delgivning av beslut
Boka tid med bygglovshandläggare
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Borås Stad får prestigefylld utmärkelse i EU:s Access City Award
Idag fick Borås Stad en prestigefylld Special Mention i EU:s Access City Award, en utmärkelse som uppmärksammar städer som gjort exceptionellt arbete inom ett s...
-
Publicerad
Ny järnväg till Göteborg - träffa Trafikverket
Har du frågor om vad planering och bygge av ny järnväg Borås-Göteborg kan innebära? Idag, tisdag 26 december, kan du ställa frågorna direkt till Trafikverkets p...
-
Publicerad
Vi har full beredskap inför vintern
I veckan väntas säsongens första snö. Vi är redo och har full beredskap för vinterväghållning i Borås Stad. Har du frågor om snöröjning och halkbekämpning, elle...
Kalender
-
Spridningsevent om digital kompetens och kreativitet i förskolan
Tid: kl.
Plats: Navet Science Center – Kuben Skaraborgsvägen 1A...
-
Historiska kvinnor x2: Den svenska torpeden
Tid: kl.
Plats: Borås Bio Röda Kvarn
-
Historiska kvinnor x2: Maria Montessori
Tid: kl.
Plats: Borås Bio Röda Kvarn