Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Från bilberoende till cykelstad - Anders vision

När Anders pratar om hållbarhet är det med en självklarhet som bara finns hos någon som i många år har tänkt på hur världen ska bli mer hållbar. Och det har Anders gjort. Han är aktiv i klimatrörelsen och är säker på att framtidens Borås skulle bli bättre med fler cyklar och färre bilar.

Anders med halva ansiktet föråldrat med hjälp av AI

Hållbarhet är att vi lever enligt de ramar och förutsättningar som planeten och naturen ger oss. Och det gör vi inte idag.

Anders är 70 år och bor i Kråkered och under sitt liv har han sett hur världen har förändrats och inte alltid till det bättre tyvärr.

Min fru och jag flyttade till Borås för 11 år sedan. På de 11 åren så har biltrafiken i stan ökat väldigt kraftigt. Jag har ingen riktig bra förklaring till varför det är så. Men det verkar som att varje hus har flera bilar nu för tiden.

Fler cyklister för framtiden

I Borås finns en ideell förening som heter klimatomställning Borås som arbetar med många frågor kopplade till klimat och miljön och där är Anders aktiv. När han får frågan om vad som faktiskt kan göras för att framtidens Borås ska bli mer hållbart är hans svar snabbt och direkt;

Man kan försvåra för bilarna och förbättra för cyklister och kollektivtrafiken.

Själv är Anders en inbiten cyklist och tar cykeln vart han än ska och i alla väder. Och han tycker att det finns hopp för framtiden.

Jag har cyklat mycket i staden senaste två och tre åren, sen jag skaffade elcykel. Idag upplever jag att det är många fler som cyklar i staden. Borås har aldrig haft någon riktig cykelkultur tidigare, men nu börjar det komma. Cykelvägarna har blivit mycket bättre och det finns många alternativ. Nu när jag cyklar så går det att cykla från söder till norr i staden. Utan större problem.

Förutsättningar för att göra klimatsmarta val

Det här med bättre infrastruktur för cyklister och mer kollektivtrafik går hand i hand med Anders syn på hur världen ska bli mer hållbar. Vi har ett ansvar som individer men mycket handlar om att skapa förutsättningar för att välja rätt, tycker Anders.

Jag är lite emot att man gör det här med hållbarhet till en individuell fråga. För det är ingen individuell fråga, tycker jag. Ibland tycker jag företag har en tendens att vara väldigt fega och skylla på marknaden, att om folk vill ha fossilbilar så ska vi sälja fossilbilar. Man får försöka hitta sätt att motivera folk att välja rätt i stället. Att man faktiskt tjänar på att till exempel ta cykeln. Man tränar, man får frisk luft och man mår bättre. Det är ju så många andra vinster.

Vill du dela med dig av en egen idé som kan bidra till framtidens Borås?

Genom att lämna ett Boråsförslag kan du påverka det som du tycker är viktigt. Alla som bor, verkar och möts i Borås eller på annat sätt är engagerade i stadens frågor är välkomna att lämna Boråsförslag eller rösta på ett redan befintligt förslag.

Mer om Boråsförslaget och hur det fungerar Länk till annan webbplats.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Från bilberoende till cykelstad - Anders vision

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol