Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Från slit och släng till lappa och laga - Alinas vision

Det är bara några dagar kvar innan Alina tar studenten när vi träffar henne. Hon är mitt uppe i ungdomsåren men har siktet på framtiden. En framtid som hon hoppas blir mer hållbar. Kanske kan hon tänka sig att bo i Borås även när hon blir äldre, men idag har hon dubbla känslor för sin hemstad.

Alina med halva ansiktet föråldrat med hjälp av AI

Idag känns det som om det inte finns något att göra i Borås. Det skulle behövas platser som drar hit folk och får personer att vilja vara i Borås. Som det är nu, i mitt kompisgäng, så åker man heller till Göteborg och spenderar dagen där.

Varför Göteborg är bättre än Borås kan hon egentligen inte svara på, men hon känner att det finns en annan puls i den större staden. Som uppvuxen i Borås har Alina fått till sig att vissa platser i Borås är sämre att vara på än andra och hon tror själv att det bidrar till att staden inte alltid känns så inbjudande att hänga i.

I Borås håller sig människor mer i sina egna kretsar. Det blir uppdelat. Sen finns det ju platser som man fått till sig att man inte ska vara på. Stadsdelar som är mer oroliga, där det finns gängkriminalitet och så. Det är ju också en del av problemet, det blir så kulturuppdelat och det gör ju också att man inte möts. Det kanske hade gått att hitta fler platser där alla kan mötas.

Att se positivt på klimatomställningen

Det märks att Alina är van vid att prata om, och reflektera kring, hållbarhet och samtalet rör sig från den sociala hållbarheten till den ekologiska. För en 19-åring har klimatkrisen och dess hot varit en följeslagare under hela livet.

För mig har det alltid varit så att det pratas om att klimatkrisen måste omhändertas och jag vill egentligen bara att det ska hända något för en gångs skull, så det blir bättre. Jag tror det är viktigt att man tänker på att det finns ganska mycket man kan göra bättre utan att det påverkar en negativt.

Ett sätt att göra något gott för klimatet utan att man behöver anstränga sig allt för mycket är att shoppa second hand, och det gör Alina gärna.

Oftast hittar jag kläder som jag tycker är fina och snygga och då antagligen även för en billigare peng. Då är det ju snarare positivt för mig att tänka på klimatet. Jag tror att man själv har möjligheten att välja om man vill se det positivt eller negativt. Förändringarna måste ju ske oavsett.

En trend för framtiden

Second hand-shoppandet har ökat mycket de senaste åren och idag finns det gott om butiker, både fysiska och på nätet, där man kan köpa och sälja begagnade kläder. Alina säger att det faktum att det har blivit en trend att shoppa second hand har gjort det enklare att våga köpa från andrahandsmarknaden.

Man är liksom stolt om man hittar ett plagg som man gillar för 10 kronor. Det är ganska stor skillnad nu mot hur det var för bara några år sedan. När jag gick på mellanstadiet var det väldigt viktigt med märkeskläder, det känns inte som om det är så nu.

Ett annat sätt att motverka konsumtion och ta vara på det man har är att sy om de kläder som inte riktigt passar eller används. Efter att ha blivit inspirerad av flera konton på Tik Tok tog Alina hjälp av sin mormor.

Det finns mycket konton på Tik Tok som visar hur man gör för att sy om kläder. Jag hade två par byxor som jag inte använde och som vi sydde om till två långkjolar, och nu känner jag att jag vill använda dem, jag är jättenöjd med dem. Det blir liksom en grej att köpa second hand och sy om kläder. Jag tror att det gör att det blir väldigt mycket lättare att få med folk i min generation på det.

När Alina tänker på framtiden, och framförallt hur konsumtion av kläder kommer se ut, har hon ändå stort hopp till att trenden som råder nu ska kunna göra skillnad om den bara håller i sig.

Det här att det finns en stolthet i att man har lyckats hitta något man gillar second hand är en riktigt bra trend. Man får ju leta på ett annat sätt men när man väl hittat det är det ju win-win, då har man gjort något bra för klimatet och fått det billigare.

Vill du dela med dig av en egen idé som kan bidra till framtidens Borås?

Genom att lämna ett Boråsförslag kan du påverka det som du tycker är viktigt. Alla som bor, verkar och möts i Borås eller på annat sätt är engagerade i stadens frågor är välkomna att lämna Boråsförslag eller rösta på ett redan befintligt förslag.

Mer om Boråsförslaget och hur det fungerar Länk till annan webbplats.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Från slit och släng till lappa och laga - Alinas vision

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol