Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Från slänga papper till plocka upp - Johns vision

Trots att han bara är 12 år har han redan tankar om framtiden och såväl ekologisk som social hållbarhet. Johns tankar rör sig från det lekfulla och önskemål om fler och större badhus till djupare reflektioner om allas lika rättigheter och nedskräpning. Han gillar sin hemstad Borås men han önskar att fler kunde ta ansvar.

John med halva ansiktet föråldrat med hjälp av AI

Jag tycker att ibland på stan är det stökigt. Folk slänger skräp på marken och plockar inte upp det. Vi borde tänka mer på miljön.

Lösningen på hur man får folk att sluta slänga skräp är enkel men briljant. För kanske vet inte de som slänger skräp att de inte får göra det.

Till att börja med kanske man kan sätta upp skyltar där det står ”släng inte skräp”. Då kanske folk börjar ana till slut att de inte ska slänga något skräp.

Alla ska ha samma rättigheter

John kan tänka sig att bo kvar i Borås när han blir äldre, men när han får reflektera över hur framtidens Borås kommer vara slår han bort vår ganska naiva fråga om det kanske kommer finnas flygande bilar.

Nej. Det är nog många år tills det finns flygande bilar. Jag skulle önska att det fanns fler elbilar. För jag ser väldigt lite elbilar nu. Man ser mest bensinbilar. Men jag skulle nog kunna tänka mig bo i Borås i framtiden, jag tycker att det är en väldigt fin stad. Vi har mycket i affärer och god mat och så finns det många sjöar och mycket badplatser.

Just badandet är viktigt för John och här har han har också en djupare reflektion;

Jag tycker synd om de som är fattiga och kanske inte har råd att lära sig simma till exempel. De som inte kan simma borde få gratis undervisning för simning. Alla har rätt att kunna simma och ha roligt. Alla ska kunna ha lika rättigheter, och alla ska kunna lika mycket som andra. Alla barn måste till exempel kunna gå i skolan.

Men framtidens Borås måste också innehålla något konkret som gör staden roligare för alla.

Jag skulle vilja att det fanns ett större äventyrsbad, ett stort vattenland där man kan bada både ute och inne.

Vill du dela med dig av en egen idé som kan bidra till framtidens Borås?

Genom att lämna ett Boråsförslag kan du påverka det som du tycker är viktigt. Alla som bor, verkar och möts i Borås eller på annat sätt är engagerade i stadens frågor är välkomna att lämna Boråsförslag eller rösta på ett redan befintligt förslag.

Mer om Boråsförslaget och hur det fungerar Länk till annan webbplats.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Från slänga papper till plocka upp - Johns vision

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol