Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Coronaviruset och covid-19

Borås Stads samlade information samt frågor och svar om coronaviruset och covid-19.

Kulturhusets historik

Den 10 december 1975 invigdes Kulturhuset i Borås. Idéen till en gemensam byggnad uppstod redan i slutet av femtiotalet. Av ekonomiska skäl dröjde det till 1970 innan beslut om ett byggande togs. Arkitekten bakom är Roland Gandvik, dåvarande stadsarkitekt i Borås.

Den gemensamma byggnadsytan omfattar 16 800 kvadratmeter. Byggnaden som har en ljus fasadklädsel i naturbetong består av tre sammanbyggda delar; bibliotek, teater och museum med gemensam entré mot P A Halls terrass. Terrassen har fått sitt namn efter den berömde miniatyrmålaren Peter Adolf Hall. Peter Adolf Hall  föddes i Borås 1739 men levde under större delen av sitt liv i Paris.

I Kulturhuset fanns tidigare även det K-märkta cafét Röda Rummet vars verksamhet lade ner i samband med renoveringen.

Huvudentréns terrass var ursprungligen utsmyckad med en skulptur av Bror Marklund, "Gestalt i storm", samt med en damm i mosaik, "Arkipelag" av Bengt Blomquist. Vid sidan av entrén från Åsbo- och Sturegatan stod en skulptur i rostfri plåt av Arne Jones, "Yin-Yang torso III", ur den internationellt berömda Yin-Yangserien.

I huvudentréns dörrar fanns glaspartidekor av Monica Backström. I nedgången till teatern fanns grindar i konstsmide av Fred Leyman med namnet "Intrigen" och vid ingången till Lilla scen fanns en målning av Roland Kempe, "Thalia Moderna".

Renoveringen

I mars 2010 påbörjades arbetet med att renovera Kulturhuset, med undantag för Borås Konstmuseum som redan genomgått omfattande restaurering. Under tiden flyttade Stadsteatern, Stadsbiblioteket och Kulturkontoret över sina verksamheter till tillfälliga lokaler i c/o Borås Wäfveri. Särskilt Stadsteatern fick beröm för sina lokaler där teaterföreställningarna sattes upp i vad som närmast kan liknas vid en lagerlokal. I Röda Rummets frånvaro drevs även ett provisoriskt café i egen regi.

I c/o Borås Wäfveri bedrevs verksamheten sedan under drygt ett år. 24 juni 2011 slog Stadsbiblioteket igen portarna som förberedelse för den stundande återflytten under sommar och tidig höst. I samband med detta erbjöds allmänheten också långlån, vilket innebar att man fick låna böcker före den 24:e juni och sedan lämna efter den 1 september i det nyrenoverade Kulturhuset. På så sätt fick läsarna extra mycket tid för sina böcker och biblioteket fick hjälp med flytten av alla tusentals böcker. I slutet av juni packade även all administrativ personal ihop sina saker inför semestern och den 1 augusti började flyttlådorna rulla mot det "nya" gamla Kulturhuset för inflytt.

Renoveringen omfattade hela huset (förutom Konstmuseet) och inkluderar nya golv, rör, väggar, rum och ingångar. Bland annat gjordes entrén om och glasades in, det byggdes ett nytt inglasat café i anslutning till ingången och en ny gemensam reception som ligger precis till vänster innanför huvudentrén.

Det som tidigare var Röda Rummet har blivit en ny mötesplats för olika ändamål. En ny, mindre entré byggdes också mot Åsbogatan. Dessutom byggdes hela P A Halls terass om och innehåller nu bland annat en piazza som blickar ner mot staden.

Nyöppning och invigning

Den 1 september öppnade Stadsbiblioteket igen och den 4 november hade Stadsteatern sin första premiär med föreställningen Gyllene Draken på Lilla scenen.

Eftersom den nya entrén och P A Halls terass inte färdigställdes förrän under senhösten så sattes invigningsdatum med tillhörande invigningsfest av det nyrenoverade Kulturhuset till 25 november 2011. Denna fest ersatte årets Kulturnatt.

Carl Fredrik Reuterswärds skulptur "Var rädd om jorden"

C F Reuterswärds mest spektakulära bronsskulptur, den 4.5 meter höga "Var rädd om jorden", donerades 2010 till Borås Stad, och pryder nu med stolthet platsen framför Kulturhusets nya entré. Den 25 november klockan 14.00 invigdes skulpturen av konstmuseichef Pontus Hammarén i närvaro av konstnären. 

Senast ändrad: 2019-12-20 14.00

Ändrad av:

Dela sidan: Kulturhusets historik

g q n C