Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Kulturhusets historik

Den 10 december 1975 invigdes Kulturhuset i Borås. Idéen till en gemensam byggnad uppstod redan i slutet av femtiotalet. Av ekonomiska skäl dröjde det till 1970 innan beslut om ett byggande togs. Arkitekten bakom är Roland Gandvik, dåvarande stadsarkitekt i Borås.

Den gemensamma byggnadsytan omfattar 16 800 kvadratmeter. Byggnaden som har en ljus fasadklädsel i naturbetong består av tre sammanbyggda delar; bibliotek, teater och museum med gemensam entré mot P A Halls terrass. Terrassen har fått sitt namn efter den berömde miniatyrmålaren Peter Adolf Hall. Peter Adolf Hall  föddes i Borås 1739 men levde under större delen av sitt liv i Paris.

I Kulturhuset fanns tidigare även det K-märkta cafét Röda Rummet vars verksamhet lade ner i samband med renoveringen.

Huvudentréns terrass var ursprungligen utsmyckad med en skulptur av Bror Marklund, "Gestalt i storm", samt med en damm i mosaik, "Arkipelag" av Bengt Blomquist. Vid sidan av entrén från Åsbo- och Sturegatan stod en skulptur i rostfri plåt av Arne Jones, "Yin-Yang torso III", ur den internationellt berömda Yin-Yangserien.

I huvudentréns dörrar fanns glaspartidekor av Monica Backström. I nedgången till teatern fanns grindar i konstsmide av Fred Leyman med namnet "Intrigen" och vid ingången till Lilla scen fanns en målning av Roland Kempe, "Thalia Moderna".

Renoveringen

I mars 2010 påbörjades arbetet med att renovera Kulturhuset, med undantag för Borås Konstmuseum som redan genomgått omfattande restaurering. Under tiden flyttade Stadsteatern, Stadsbiblioteket och Kulturkontoret sina verksamheter till tillfälliga lokaler.
Renoveringen inkluderade nya golv, rör, väggar, rum och ingångar. Bland annat gjordes entrén om och glasades in, det byggdes ett nytt inglasat café i anslutning till ingången och en ny gemensam informationsdisk med biljettkassa som ligger till vänster innanför huvudentrén.

Det som tidigare var cafe Röda Rummet blev en ny möteslokal för olika ändamål. En ny, mindre entré byggdes också mot Åsbogatan. Dessutom byggdes hela P A Halls terass om och innehåller nu bland annat en piazza som blickar ner mot staden. Den 24 juni 2011 påbörjades renoveringen av Stadsbiblioteket och den 1 augusti var det dags för inflytt i det "nya" gamla Kulturhuset.

Nyöppning och invigning

Den 1 september öppnade Stadsbiblioteket igen och den 4 november hade Stadsteatern sin första premiär med föreställningen Gyllene Draken på Lilla scenen. Invigningsfest för det nyrenoverade Kulturhuset var den 25 november 2011 och ersatte årets Kulturnatt.

Carl Fredrik Reuterswärds skulptur "Var rädd om jorden"

C F Reuterswärds mest spektakulära bronsskulptur, den 4.5 meter höga "Var rädd om jorden", donerades 2010 till Borås Stad, och pryder nu med stolthet platsen framför Kulturhusets nya entré.

Tidigare interiör från Röda rummet i Kulturhuset

Tidigare interiör från Röda rummet i Kulturhuset. Foto: Fredrik Hjelm

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Kulturhusets historik

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender