Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Häckar och buskar

Du som fastighetsägare måste uppfylla kravet på fri sikt och beskära växter och träd så att de inte växer ut över gång-, cykel- eller vägbana. Reglerna om fri sikt gäller gator, cykelvägar och tomtanslutningar i kommunen.

Träd och buskar växer

För att bibehålla god sikt är det viktigt att redan vid planteringstillfället föreställa sig trädens och buskarnas utveckling några år framåt så att man placerar dem tillräckligt långt från vägen. Växterna breder ut sig olika mycket beroende på vilken art man väljer, välj därför med omsorg.

Följ rätt mått

Buskar får inte gå utanför din tomtgräns, medan träd måste lämna fritt höjdutrymme beroende på vilken typ av trafik som angränsar till tomtgränsen.

Illustration över mått för träd och buskar
Illustration över sikttrianglar

Säker trafik kräver fri sikt i korsningar

Det är fastighetsägarens ansvar att åstadkomma fri sikt genom sikttrianglar (de gråmarkerade trianglarna i illustrationerna). Inom trianglarna får föremål som mur, staket, häck, buskar eller annat som skymmer sikten inte vara högre än 80 centimeter mätt från gång- och cykelbana eller körbana.

Du som har utfart mot gata

Vid utfart ska du se till att ingenting är högre än 80 cm från gatan inom markerad sikttriangel. Sikten skall vara fri minst 2,5 meter från gång- och cykelbanan eller körbanan.

Du som har hörntomt

Om din tomt ligger intill en gång- och cykelbana eller körbana ska du se till att ingenting är högre än 80 cm i en sikttriangel som sträcker sig minst 10 meter åt vardera hållet.

Illustration över mått och sikttrianglar för träd och buskar vid gata och gångväg.
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Häckar och buskar

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Ikon av en väg Publicerad

  Nabbamotet byggs om

  Vi bygger om Nabbamotet för att förbättra framkomligheten och säkerheten. Vårt arbete börjar måndag 2 oktober och kommer pågå i ungefär ett års tid. Tillsammans...
 • Vägarbete Publicerad

  Vi renoverar Ålgårdsbron

  Från och med idag, torsdag 7 september kommer Ålgårdsbron mellan Getängsvägen och Ålgårdsvägen i Knalleland att stängas av för trafik. Avstängningen görs på gru...
 • Två cyklister som ler Publicerad

  Bli vintercyklist!

  För åttonde året i rad deltar Borås Stad i projekt Vintercyklist som är ett samarbete med Västtrafik. Projektet Vintercyklist gör det enkelt att gå från sommarc...
Ikon: Kalender

Kalender