Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Reflexer

Det är viktigt att välja rätt typ av reflex och veta hur du använder den på bästa sätt för att synas i trafiken. Nedan finns lite tips och fakta som kan hjälpa dig innan du ger dig ut i mörkret.

Vad är en bra reflex och hur används den?

En bra reflex syns i mörker och i andra situationer där sikten är sämre, till exempel när det regnar eller snöar. När reflexen träffas av en strålkastare återkastar den det starka ljuset och gör dig synlig för föraren. Men alla reflexer fungerar inte lika bra och de bör dessutom testas eller bytas ut med jämna mellanrum.

Godkända reflexer behöver ha ett högt så kallat CIL-värde. Det är ett sätt att mäta hur väl den reflekterar ljus och värdet behöver ligga på minst 400 CIL för att siktsträckan ska vara längre 140 meter.

En bil med halvljus har svårt att upptäcka dig på ett avstånd längre än 20-30 meter om du är utan reflex och har på dig mörka kläder. Har du ljusa kläder syns du från 60 meters håll. Bär du en godkänd reflex kan föraren se dig redan på 125 meters avstånd.

Illustration av en bil med halvljuset igång. I strålkastaren står tre enkelt illustrerade människor på rad. Ovanför varje huvud står det om de är mörkt, ljust eller reflexklädda. Under varje figur står det på vilket avstånd från bilen de befinner sig på.

Godkända reflexer ska alltid vara CE-markerade och märket ska vara synligt på produkten. Ofta säljs godkända reflexer på apotek och i leksaksaffärer, men även på andra ställen. Leta efter CE-markeringen om du är osäker.

För att synas så bra som möjligt är det också viktigt att placera reflexerna rätt och gärna på flera ställen. Eftersom reflexerna syns bäst i rörelse är det bra att ha en hängande i ett snöre och att placera andra runt armar och ben. Om reflexerna sitter långt ner syns du tidigare eftersom bilarnas halvljus träffar marken först.

Som cyklist är det även viktigt att tänka på att du måste ha en strålkastare med vitt eller gult ljus fram på cykeln och en röd lykta baktill.

Ta hand om och testa dina reflexer

Reflexer är en slitvara och förlorar sin reflektionsförmåga över tid. Ligger de i jackfickan tillsammans med mynt eller nycklar blir de ofta repiga och fungerar sämre. Även vatten och hög värme kan påverka reflektionsförmågan. Tänk därför på att testa eller byta ut dina reflexer med jämna mellanrum.

Ett sätt att testa dina reflexer är att hänga upp en gammal reflex bredvid en ny i ett mörkt rum. Placera dem i ögonhöjd och lys på dem med en ficklampa från minst fyra meters avstånd. Om den gamla reflexen syns märkbart sämre än den nya är det dags att byta.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Reflexer

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Översiktsbild från hackaton. Personer som sitter vid bord i en stor sal Publicerad

  Hackathon för hållbart byggande

  Vad innebär det att bygga ett hållbart samhälle? Det är en av frågorna som ställdes i samband med gårdagens ”Hackathon för hållbart byggande” som ägde rum hos N...
 • Tankebubbla med en vattendamm i Publicerad

  Nu kan du söka pengar från Borås Stads naturvårdsfond

  Har du funderat på att anlägga en damm eller en blomsteräng för bin och fjärilar? Eller röja och stängsla in den där betesmarken som håller på att växa igen? El...
 • Glasbron i knalleland Publicerad

  Vi river glasbron i Knalleland

  Glasbron som går över Skaraborgsvägen och kopplar samman Knallelands två sidor rivs. Under arbetet kan det periodvis vara begränsad framkomlighet. Tänk på att å...
Ikon: Kalender

Kalender