Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Olika slags stöd

Som anhörig är du ett ovärderligt stöd för den som behöver hjälp men ibland kan du behöva råd och stöd själv för att orka hjälpa.

Direkt stöd till dig som anhörig

Du som stöttar eller hjälper någon kan få stöd riktat direkt till dig. Det kan vara enskilda samtal, information, stödgrupper mm. Detta är oftast inget som kräver en ansökan utan du kan ta kontakt direkt med någon av anhörigkonsulenterna och ställa en fråga eller boka tid. Tillsammans med dig planerar vi sedan hur stödet ska läggas upp.

Du har också rätt att göra en biståndsansökan om anhörigstöd för egen del om du upplever att det stöd som erbjuds i det befintliga anhörigstödet inte är tillräckligt individuellt anpassat.

Praktiskt stöd

Ett indirekt stöd till dig som anhörig är insatser som den du stöttar får del av men som är till nytta också för dig. Det handlar till exempel om avlastning, korttidsplats, dagverksamhet mm. Det här är stöd man behöver ansöka om. Det är den närstående som ansöker. En individuell behovsprövning görs utifrån ansökan.

Ekonomiskt stöd: hemvårdsbidrag

Du som vårdar en närstående kan under vissa förutsättningar, via den som vårdas, få ett kommunalt hemvårdsbidrag. Bidraget är en ekonomisk ersättning för dig som vårdar, men det är den som vårdas som ansöker om hemvårdsbidraget.

Regler för hemvårdsbidrag Pdf, 429.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Hör av dig till oss så berättar vi mer!

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Olika slags stöd

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender