Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Olika slags stöd

Som anhörig är du ett ovärderligt stöd för den som behöver hjälp men ibland kan du behöva råd och stöd själv för att orka hjälpa.

Direkt stöd till dig som anhörig

Du som stöttar eller hjälper någon kan få stöd riktat direkt till dig. Det kan vara enskilda samtal, information, rådgivning, stödgrupper mm. Detta är oftast inget som kräver en ansökan utan du kan ta kontakt direkt med någon av anhörigkonsulenterna och ställa en fråga eller boka tid. Tillsammans med dig planerar vi hur stödet ska läggas upp.

Du har också rätt att göra en biståndsansökan om anhörigstöd för egen del om du upplever att det stöd som erbjuds i det befintliga anhörigstödet inte är tillräckligt individuellt anpassat.

Praktiskt stöd

Ett indirekt stöd till dig som anhörig är insatser som den du stöttar får del av men som är till nytta också för dig. Det handlar till exempel om avlastning, korttidsplats, dagverksamhet mm. Det här är stöd man behöver ansöka om. Det är den närstående som ansöker. En individuell behovsprövning görs utifrån ansökan.

Ekonomiskt stöd: hemvårdsbidrag

Du som vårdar en närstående kan, via den som vårdas, få ett kommunalt hemvårdsbidrag. Bidraget är en ekonomisk ersättning för dig som vårdar, men det är den som vårdas som ansöker om hemvårdsbidraget.

Regler för hemvårdsbidrag Pdf, 429.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Hör av dig till oss så berättar vi mer!

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Olika slags stöd

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Lektionssal med tre personer som sitter vid skrivbord

  Samhällsorientering som väg in i samhällslivet

  Publicerad

  Är du nyanländ med uppehållstillstånd och folkbokförd i Borås? Då erbjuds du alltid 110 timmar i samhällsorientering. Just nu görs en extra insats för att även ...
 • Anhörigstödet i Borås Stad

  Borås har Sveriges bästa anhörigstöd!

  Publicerad

  Borås Stads anhörigstöd har utvidgats och utvecklats mycket under 2021 och 2022. Nu prisas detta arbete genom att Borås igår utsågs till Årets Anhörigkommun på ...
 • logotyp för eMedborgarveckan

  eMedborgarveckan för ökad digital delaktighet

  Publicerad

  På måndag startar eMedborgarveckan, den nationella kampanjen med syfte att öka den digitala delaktigheten och användningen av e-tjänster. Flera aktörer från Bor...
Ikon: Kalender

Kalender