För att kunna bli antagen till en yrkeshögskoleutbildning behöver du uppfylla kraven för grundläggande behörighet. Det innebär att du uppfyller något av fyra krav:
På Studentum kan du räkna ut dina gymnasiepoängbetygsmedelvärde eller meritvärde oavsett när du gick i gymnasiet.
Här är länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
För att få grundläggande behörighet måste du ha en gymnasieexamen med minst betyg E i Svenska 1, Engelska 5 och Matematik 1a, 1b eller 1c.
För att uppfylla kraven för grundläggande behörighet krävs att du har ett slutbetyg från ett fullständigt program. Det krävs dessutom att du har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng samt att du har lägst betyget Godkänt i Svenska A/Svenska som andraspråk A och B, Engelska A och Matematik A eller motsvarande kurser på vuxenutbildningen sedan 2012.
För att uppfylla kraven för grundläggande behörighet krävs att du har ett slutbetyg med lägst betyget Godkänt i minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt gymnasiebetyg. Du måste också ha godkänt betyg i de flesta kärnämnena. Gymnasiepoängen för ett fullständigt slutbetyg kan variera beroende på vilket program som du läst.
Du som har avgångsbetyg från gymnasieskolan från en fullständig minst tvåårig linje eller specialkurs, har grundläggande behörighet om du har betyg i engelska och svenska som motsvarar minst två årskurser. Betyget i svenska ska vara delat i litteraturkunskap och svenska språket, men du behöver inte ha ett visst betyg i svenskämnena för att bli behörig. Inte heller för betyget i engelska krävs ett visst betyg för att bli grundläggande behörig.
Om du inte har betyg i svenska och engelska som motsvarar två årskurser på en linje i gymnasiet, måste du komplettera med Svenska kurs 2 eller Svenska som andra språk kurs 2, eller Svenska kurs B eller Svenska som andraspråk kurs B och Engelska 5, eller Engelska kurs A. Du måste ha lägst betyget E eller Godkänt i de här kurserna.
Du som gick ut gymnasiet under perioden 1995 till 1996 fick avgångsbetyg med sifferbetyg, där alla kurser som ingår i ett ämne finns med. För de här betygen gäller samma regler för grundläggande behörighet som avgångsbetyg med ämnen som beskrivs här ovanför. Du behöver inte ha något visst betyg i Svenska B och Engelska A i ditt avgångsbetyg för att bli behörig.
Har du gått ett mellanårsprogram får du tillgodoräkna dig meritpoäng. Observera att alla som gick ut gymnasiet under perioden inte har avgångsbetyg från mellanårsprogram. Meritpoäng gäller endast för dig som har avgångsbetyg från mellanårsprogram.
Om du har en utländsk utbildning, och vill styrka din behörighet genom denna, ska du få dina betyg översatta (vidimerade) innan du skickar in din ansökan till oss. Gör detta i god tid eftersom det kan ta några månader att få det klart.
Är du osäker på vad din utbildning kan till översättas på svenska?
Få svar på vad en utländsk utbildning motsvarar i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen. Det är skolan som avgör och prövar om du har de kunskaper som krävs.
Vill du läsa mer om behörighet, urval och antagning för yrkeshögskoleutbildning?
Läs mer på information från myh.se (Myndigheten för Yrkeshögskolan) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Senast ändrad:
Uppdaterad av: