Frågor och svar om stadsodling
Här kan du läsa de vanligaste frågorna och svaren kopplat till stadsodling. Du kan också läsa om var du kan vända dig om du har fler frågor.
Vad är stadsodling?
En stadsodling är en yta där du tillsammans med din förening kan få plats för att odla.
Vem vänder sig stadsodling till?
Stadsodling vänder sig till dig som är privatperson eller till dig som representerar en förening eller organisation. För att komma igång med en stadsodling behöver du dock vara en förening eller organisation som är registrerad hos Skatteverket.
Du som är privatperson kan också börja stadsodla. Det kan du göra genom att kontakta en befintlig koloniförening. Vissa hyresvärdar och bostadsrättsföreningar kan också erbjuda platser för odling.
Hur börjar jag stadsodla?
För att börja stadsodla behöver du representera en förening eller organisation. Därefter ska du hitta en mark att odla på, det behöver vara mark som kommunen äger.
När du hittat lämplig mark kan du skicka in din intresseanmälan via vårt ansökningsformulär.
Jag är en privatperson som vill stadsodla, hur gör jag?
Som privatperson behöver du först starta en förening för att kunna stadsodla. Vi kan hjälpa dig med råd och stöd i processen. Du kan också kontakta befintliga odlingsföreningar eller din hyresvärd, som eventuellt har odlingsmöjligheter.
Hur kan jag få hjälp att starta en förening?
Fritids- och folkhälsoförvaltningen erbjuder råd och stöd för att starta och driva föreningar. Du som vill stadsodla behöver representera en förening eller en organisation. Du kan kontakta dem genom e-postadressen nedan.
Hur vet jag vilken mark kommunen äger?
Du kan kontakta Samhällsbyggnadsförvaltningen genom e-postadressen nedan för att få information om vilken mark som är kommunal. För att komma igång med en stadsodling behöver du föreslå en plats i din ansökan. Vi behöver äga marken du föreslår.
Vad är ett arrendeavtal?
Ett arrendeavtal är ett avtal mellan en förening/organisation och kommunen. Det liknar ett hyresavtal men gäller istället specifik mark. För att börja stadsodla behöver du arrendera mark från kommunen.
Vad kostar det att stadsodla?
Det är kostnadsfritt att ansöka om att komma igång med stadsodling. Att arrenda mark innebär dock en kostnad. Den beror på markens storlek.
Ett arrendeavtal rör bara hyra av mark. Föreningen står själv för alla övriga kostnader. Exempelvis för iordningställande av mark, material och vatten.
Kan vi som förening få ekonomiskt stöd för stadsodling?
Vi erbjuder inga permanenta föreningsbidrag för stadsodling, men du kan ansöka om tillfälliga bidrag.
Finns det bestämda platser för stadsodling i Borås?
Det finns inga förbestämda platser med mark för stadsodling. I din ansökan för att stadsodla behöver du föreslå en plats där du vill odla.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Nu har vi tänt upp Viskaslänten
Under fredagsmorgonen bjöd gänget från Viskans park in elever från Fredrikborgsskolan och Anpassad grundskola Fredriksbo...
-
Publicerad
Borås Stad blir Pep Kommun – för barn och ungas hälsa
Borås Stad har blivit en del av det nationella initiativet Pep Kommun. Samarbetet med Generation Pep handlar om att förb...
-
Publicerad
Borås Stad krokar arm med Ulricehamns kommun – 48 städer i kraftsamling för klimatet
Borås Stad krokar arm med Ulricehamns kommun och 46 andra svenska städer i klimatarbetet. Tillsammans med Viable Cities ...
-
Publicerad
Borås Stad får prestigefylld utmärkelse i EU:s Access City Award
Idag fick Borås Stad en prestigefylld Special Mention i EU:s Access City Award, en utmärkelse som uppmärksammar städer s...
-
Publicerad
Ny järnväg till Göteborg - träffa Trafikverket
Har du frågor om vad planering och bygge av ny järnväg Borås-Göteborg kan innebära? Idag, tisdag 26 december, kan du stä...
-
Publicerad
Klimatrådslagets förslag överlämnade till Borås Stad
Idag har deltagarna i Borås klimatrådslag lämnat över sina sex rekommendationer och 23 förslag för ett mer klimatvänligt...