Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Skylt 11 - Min trygga plats

Välkommen till läs-mer-sidan som hör till vandringsleden Tystnaden på Kransmossen.

Foto på en äng med blommor

Att hitta en plats där vi känner oss hemma och trygga kan få stor effekt på vår hälsa. Beroende på hur du mår så kommer du också att upptäcka att olika platser framkallar olika känslor.

Genom att besöka samma plats upprepade gånger så bygger vi känslomässiga band till platsen, vilket ökar vår känsla av sammanhang och tillhörighet.

Övning

Syftet med övningen är att föreställa sig en plats där vi kan komma i kontakt med vårt trygghets och omsorgssystem. När vi känner oss trygga ger vi kroppen chans att känna sig lugn och omhändertagen.

Börja med att hitta en bekväm postion för din kropp att vila. Försök sedan att uppmärksamma kroppens tyngd och när kroppen möter underlaget. Om du vill kan du ta några djupa andetag. När du känner att du börjar bli lugn, förbered dig för övningen genom att låta din kroppshållning utstråla värme, vänlighet och acceptans. Skapa ett ansiktsuttryck som uttrycker medkänsla, kanske ett försiktigt leende eller ett avslappnat ansiktsuttryck.

När du känner dig redo, föreställ dig en plats i naturen som väcker trygghet, lugn och glädje. Det kan vara en plats från barndomen, ett blåbärsställe, en plats för semester, en vacker plats i skogen. Det finns inga rätt eller fel utan det viktiga är att du känner dig trygg och lugn på den här platsen. Även om du bara får upp en suddig bild av en plats, eller några fragment, försök skapa en upplevelse av platsen.

Utforska med nyfikenhet hur det känns att vara där. Undersök med alla dina sinnen. Vad kan du se runt omkring dig? Färger? Former? Vilken årstid är det? Vad kan du känna mot din hud? Är det varmt eller kallt? Kan du höra något ljud från naturen eller andra människor? Kan du känna någon doft eller smak?

Slappna av i käkar och axlar, och låt kroppen sjunka in i platsen. Njut av att vara där och ta in att platsen tycker om att ha dig där. Tillåt dig att känna hur platsen gläds åt att du är där och att den välkomnar dig.

Vad händer inom dig när du känner att platsen är glad åt din närvaro. Att du är önskad, välkommen och sedd som en del av detta sammanhang. Vila i upplevelsen och i dina känslor.

Påminn dig om att den här platsen är din och här kan du göra precis vad du vill. Du kan vila, vara lekfull och till och med flyga. Du kan göra precis vad du har lust till. Ta en liten stund och utnyttja att du kan göra precis vad du vill. Känn efter vad du skulle vilja göra och tänk dig att du gör det.

Låt nu sedan bilden av din trygga plats försvinna iväg. Ta ett djupt lugnt andetag, sträcka lite på dig och försiktigt öppna dina ögon. Kom långsamt tillbaka till rummet.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Skylt 11 - Min trygga plats

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender