Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Tillgängligt friluftsliv och tillgänglig natur

Här hittar du information om promenadslingor, vandringsleder, badplatser, fiskemöjligheter och mer som är anpassade för alla, inklusive personer med funktionsnedsättningar, äldre och familjer med barnvagnar. Vi vill att alla ska kunna njuta av vår vackra natur, oavsett fysiska förutsättningar.

Badplatser med tillgänglighetsanpassningar

  • Ramp ner i vattnet Almenäs badplats
    Almenäs kommunala badplats är den största och en av de mest populära badplatserna i Borås. Den ligger vid södra sidan av Öresjö, inte långt från stadskärnan, och är perfekt för både avkoppling och aktiviteter för hela familjen. Här finns en sandstrand, stora grönområden, en rolig lekplats, en brygga...
  • Utsikt över sjön och sandstranden på Asklanda badplats. Asklanda badplats
    Asklanda kommunala badplats är ett underbart ställe vid Öresjös norra strand, i de västra delarna av Fristad. Här hittar du en sandstrand och några små gröna områden bland tallarna nära vattnet. Du kan ha roligt med beachvolleyboll, klättra i klätternätet eller laga mat vid någon av de två grillplat...
  • Kypesjöns badplats med stor gräsmatta, sjö och brygga Kypesjöns badplats
    Kypesjöns kommunala badplats ligger i anslutning till Kypegårdens friluftsgård. Här finns en liten sandstrand, brygga och en tillgänglighetsanpassad badramp ner i vattnet. Vid badplatsen finns stora gräsytor där du kan koppla av och njuta av naturen och utsikten över sjön.
  • Tillgänglighetsanpassad badramp ner i sjön Sandareds badplats
    Sandareds kommunala badplats vid Viaredssjön är väldigt populär och här kan du njuta av en generös sandstrand, en brygga med ett spännande hopptorn och ett klätternät för lite extra äventyr.
  • Lång brygga som ligger i sjön Sjömarkens badplats
    Sjömarkens kommunala badplats som ligger vid Viaredssjön är väldigt omtyckt. Här finns sandstrand, en stor gräsmatta och en lång brygga att bada från. Det finns även två lekplatser, en vid parkeringen och en nära sandstranden, och vid badbryggan finns ett stort klätternät för äventyrliga lekar.

Vandringsleder och promenadstigar med tillgänglighetsanpassningar

  • Banvallen, asfalterad cykelväg som går längs skog Banvallen (omarkerad), 15,5 km
    Den asfalterade banvallen mellan Gånghester och Ulricehamn är perfekt för cyklister, inlines- och rullskidåkare, för de som vill promenera, jogga, gå med stavar eller rida. Bra att veta är att banvallen varken plogas eller sandas under vintern.
    Startplats: Gångtunnel Gånghester, Dalsjöfors Övrarp, Rångedala hembygdsgård
  • Sjön Kolbränningen med brygga som ligger i Byttorpssjön/Kolbränningen (elljus), 1,9 km
    Byttorpssjöns eller Kolbränningens elljusspår utgår från Byttorps idrottsplats och går på platta, hårdgjorda grusade stigar och vägar. Spåret är belyst från skymning och fram till kl. 23.00.
    Startplats: Byttorps idrottsplats
  • Närbild på persons ben som är ute o går Hofsnäs Torpanäset (veteax), 1 km
    Detta spår går genom kulturlandskapet i Torpanäsets naturreservat och symbolen för spåret är ett veteax. I närheten finns Hofsnäs som bjuder på underbar omgivning och här kan du stanna kvar efter din vandring för att äta lunch, bada eller fiska.
    Startplats: Hofsnäs herrgård
  • Damm på Kransmossen Kransmossen (blå), 1 km
    Det blå elljusspåret utgår från Kransmossens idrottsplats och går på en asfalterad, platt väg runt den lilla dammen vid Kransån och tillbaks till Mariedalsstugan igen. Spåret är elbelyst från skymning och fram till kl. 23.00.
    Startplats: Kransmossen
  • Bred träspång i skog Kransmossen tillgängligt spår (omarkerad), 1,2 km
    På Kransmossen finns flera tillgänglighetsanpassade sträckor, bland annat en lång sträcka längs Kransån där du kan rulla längs en bred träspång. Det finns även flera rastplatser längs vägen.
    Startplats: Kransmossen
  • Träspång längs Kypesjön som ligger spegelblank. Kypegården (omarkerad), 750 meter
    Promenadstigen startar vid Kypegårdens friluftsgård och är cirka 750 meter lång. Underlaget är dels en bred träspång, dels asfalt och hårdgjort underlag av stenmjöl. Under vintern plogas och sandas stigen.
    Startplats: Kypegården
  • Utblick över Pickesjön. En grillplats i förgrunden. Pickesjön (blå droppe), 3,5 km
    Pickesjöområdet är ett litet men värdefullt naturområde nära stadens centrum. Här kan du ta en avkopplande promenad, fiska, grilla eller helt enkelt bara njuta av naturen. I anslutning till sjöns södra sida finner du även en hage som används till hun...
    Startplats: parkering vid Pickesjön
  • Spången som går över Vänga mosse Vänga mosse (fågel), 1,8 km
    Spåret går mellan naturreservatet Vänga mosses båda entréer. En bred spång tar dig över den östra halvan av mossen och resten går på grusväg. Längs spåret hittar du även två fågeltorn.
    Startplats: Informationstavla väg 1773
  • Grusbelagd vandringsled över Vänga mosse Vänga mosse (fågel), 2,3 km
    Spåret utgår från västra parkeringsplatsen vid Vänga mosse. Leden går på grusad yta eller spång över mossen och ett fågeltorn finns längs spåret.
    Startplats: Rastplats Vänga mosse

Fiske med tillgänglighetsanpassning

  • Pickesjön Pickesjön fiskevårdsområde
    Pickesjöns fiskevårdsområde ligger strax väster om Borås stadskärna, i skogarna mellan stadsdelen Göta och Viared. Runt Pickesjön finns flera rekreationsmöjligheter med bland annat grillplatser, badplatser och promenadslingor. Två tillgänglighetsanpassade bryggor byggdes 2011. Utöver det naturliga f...
  • Storsjön i Viskafors Storsjön och Viskan vid Rydboholm fiskevårdsområde
    Storsjöns fiskevårdsområde ligger söder om Borås, strax norr om Viskafors. Viskan rinner genom både Viskafors och Rydboholm. I Rydboholm kan du fiska i Viskan. Det finns en båtramp i Storsjön som du kan använda kostnadsfritt om du har med dig egen båt. I Storsjön har vi även satt ut gös för att få t...

Tillgänglighetsdatabasen (TD)

Tillgänglighetsdatabasen (TD) är en databas som erbjuder information om olika platser fysiska tillgänglighet inför dina vardagliga besök inom offentlig service, i butiker och restauranger samt friluftsområden och på andra besöksmål. De platser som finns i TD har genomfört en tillgänglighetsinventering . Du får information om detaljerade mått samt bilder för att bedöma om platsen är tillgänglig för dig.

Sök i tillgänglighetsdatabasen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Tillgängligt friluftsliv och tillgänglig natur

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender