Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Skylt 12 - Andningsövning och avslutning

Välkommen till läs-mer-sidan som hör till vandringsleden Tystnaden på Kransmossen.

Foto på en vattendroppe

Att påminna sig om naturen är ett sätt för att kunna må bra i vardagen. När naturen inte finns runt omkring oss kan enkla andningsövningar ge oss lugn, trygghet och ro och extra energi.

Att uppmärksamma, ta kontakt med och reglera andningen är ett sätt att komma i kontakt med naturen, även om du är fast på kontoret. Enkla tips är att förlänga utandningen då vi ökar kroppens förmåga att koppla av och fylla på med energi. Eller så testar du att andas ända ner i bäckenet då vi aktiverar samtliga andningsmuskler och reglerar systemet.

Andra sätt att komma i kontakt med naturen är att samla på föremål från naturen, sätta upp bilder på naturen eller ha örter hemma som gör att du kommer i kontakt med dofter och sinnesförnimmelser.

Det finns inga rätt eller fel men kanske kan du så här redan nu fundera över hur du kan göra för att ta med dig känslan av naturen in i din vardag.

Övning

Lägg handen på magen och andas in igenom näsan och ut genom munnen. Se om du kan känna att magen, bröstkorgen, rygg och bäckenet vidags vid utagnind och dras ihop vid inadning. Se om du kan förlänga utandningar så mycket som det bara går.

Testa att andas in i 4 sek, hålla andningen i 7 sekunder och andas ut i 8 sekunder. Upprepa detta tills du känner att spänningen släpper taget.

Fortsätt sedan med din vanliga andning. Följ andningen när den strömmar in och ut. Hur naturen stöttar din andning och hur den känns i kroppen? Om tankar kommer välkomna dessa och för sedan utan att döma din uppmärkasmhet tillbaka till andningen. Stanna kvar så här i några minuter och när du känner dig redo sträck ut dina armar.

Lästips om du vill läsa mer

Medveten Andning; Anders Olsson

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Skylt 12 - Andningsövning och avslutning

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender