Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Skylt 12 - Andningsövning och avslutning

Foto på en vattendroppe


Välkommen till läs-mer-sidan som hör till vandringsleden Tystnaden på Kransmossen.

Att påminna sig om naturen är ett sätt för att kunna må bra i vardagen. När naturen inte finns runt omkring oss kan enkla andningsövningar ge oss lugn, trygghet och ro och extra energi.

Att uppmärksamma, ta kontakt med och reglera andningen är ett sätt att komma i kontakt med naturen, även om du är fast på kontoret. Enkla tips är att förlänga utandningen då vi ökar kroppens förmåga att koppla av och fylla på med energi. Eller så testar du att andas ända ner i bäckenet då vi aktiverar samtliga andningsmuskler och reglerar systemet.

Andra sätt att komma i kontakt med naturen är att samla på föremål från naturen, sätta upp bilder på naturen eller ha örter hemma som gör att du kommer i kontakt med dofter och sinnesförnimmelser.

Det finns inga rätt eller fel men kanske kan du så här redan nu fundera över hur du kan göra för att ta med dig känslan av naturen in i din vardag.

Övning

Lägg handen på magen och andas in igenom näsan och ut genom munnen. Se om du kan känna att magen, bröstkorgen, rygg och bäckenet vidags vid utagnind och dras ihop vid inadning. Se om du kan förlänga utandningar så mycket som det bara går. Här kan det underlätta om du andas in i 4 sek, håller andningen i 7 sekunder och andas ut i 8 seknder. Upprepa detta tills du känner att spänningen släpper taget. Fortsätt sedan med din vanliga andning. Följ andningen när den strömmar in och ut. Hur känns andningen i kroppen? Notera att när du andas in andas naturen ut. Om tankar kommer för utan att döma din uppmärkasmhet tillbaka till andningen. Stanna kvar så här i några minuter och när du känner dig redo sträck ut dina armar.

Lästips om du vill läsa mer

  • Medveten Andning; Anders Olsson

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Skylt 12 - Andningsövning och avslutning

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol