Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Skylt 3 - På andra sidan tanken

Välkommen till läs-mer-sidan som hör till vandringsleden Tystnaden på Kransmossen.

Foto på Kransån

Vi är vanemänniskor som skapar trygghet genom upprepning. Vi tenderar därför att röra oss, tänka och känna i liknande spår. Det handlar om att vi föredrar att hålla oss till specifika inlärda psykologiska beteenden, känslor och tankemönster istället för att leva i osäkerhet och ovisshet. Man kan föreställa sig det som att det självklart är enklare att gå på en redan upptrampad stig, än att kriga sig fram i det vilda landskapet och skapa nya. Dessvärre är inte alltid de gamla stigarna de bästa och vi människor har lätt att fastna i specifika, negativa och ohjälpsamma sätt att tänka och vara.

Att träna på olika typer av psykologiska tekniker som mindfulness och meditation kan göra att man bryter sig loss sig från gamla mönster som inte längre stöttar ens utveckling.

Övning:

Här är en meditation som kan vara hjälpsam att testa.
Besök någon närbelägen sjö eller bäck. Eller så kan du kanske tänka dig en porlande bäck där löven sakta flyter fram.

Vila ögonen på det porlande vattnet.

Föreställ dig att det flyter löv fram längs med vattenytan. Ta varje tanke, känsla eller upplevelse som kommer in i ditt sinne och placera den på ett löv som du föreställer dig... låt lövet sedan flyta förbi.

Gör detta med varje tanke – behaglig, svår eller neutral. Låt strömmen flöda i sin egen takt. Försök inte påskynda tiden eller tankarna.

Om tankarna säger ”Det här är dumt, jag är uttråkad, eller jag gör inte det här rätt”, placera också de tankarna på ett löv och låt dem passera.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Skylt 3 - På andra sidan tanken

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender