Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Trafikregler för cyklister

Det finns många trafikregler att ta hänsyn till när du cyklar eller rör dig i trafiken.

Olika typer av vägar

Om det finns cykelbana rekommenderar vi att du använder den. Detta gäller på olika typer av gång- och cykelbanor och andra vägar och ytor.

 • På en gemensam gång- och cykelbana delar gående och cyklister på samma yta. Du ska cykla på höger sida och köra om till vänster.
 • På en separerad gång- och cykelbana har gående och cyklister varsin del, som skiljs åt genom till exempel en målad linje eller genom olika typer av beläggning.
 • Du får cykla genom ett gångfartsområde eller på en gågata men endast i gångfart. Cyklister har väjningsplikt mot gående.
 • Du får cykla på körbanan även om det finns en cykelbana. Detta gäller om du är över 15 år, och hastighetsbegränsningen är högst 50 kilometer i timmen. Du får också cykla på körbanan om det är lämpligare med tanke på färdmålet.
 • Du får inte cykla på gångbana. Tänk på att en trottoar är en gångbana.

Korsningar

Det kan vara klurigt att hålla reda på vad som gäller i korsningar och vem som har företräde i olika situationer.

 • Övergångsställen är tänkta för gående. Det är inte förbjudet att cykla där, men det är inte lämpligt. Som cyklist har du alltid väjningsplikt mot både bilar och gående vid ett övergångsställe. Om du kliver av cykeln gäller dock samma sak för dig som för gående.
 • Cykelpassager används av cyklister för att korsa en väg och markeras med vägmarkering för cykelpassage i form av vita fyrkanter. Vid cykelpassager har cyklister väjningsplikt. Fordonsförare ska anpassa hastigheten så att det inte uppstår fara för cyklister som är ute på cykelpassagen.
 • Genomgående gång- och cykelbanor är när cykelbanan fortsätter obrutet genom en korsning. På cykelbanor ska bilförare lämna företräde åt cyklister. Detta är vanligt när cykelbanan går utmed en större väg. Gång- och cykelbanan utformas då med kantsten på vardera sidan genom hela korsningen.
 • Cykelöverfarter är som övergångsställen för cyklister. Det innebär att som fordonsförare har väjningsplikt mot cyklister och mopedister (klass 2). Väjningsplikten gäller mot cyklister som är på väg ut eller redan är ute på cykelöverfarten. För dig som cyklar gäller det att ta hänsyn till hastigheten och avståndet till de fordon som närmar sig överfarten. Cykelöverfarter är markerade med vägmarkering och ett vägmärke.

Mer om trafikregler för cyklister. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Trafikregler för cyklister

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Ikon av en väg Publicerad

  Nabbamotet byggs om

  Vi bygger om Nabbamotet för att förbättra framkomligheten och säkerheten. Vårt arbete börjar måndag 2 oktober och kommer pågå i ungefär ett års tid. Tillsammans...
 • Vägarbete Publicerad

  Vi renoverar Ålgårdsbron

  Från och med idag, torsdag 7 september kommer Ålgårdsbron mellan Getängsvägen och Ålgårdsvägen i Knalleland att stängas av för trafik. Avstängningen görs på gru...
 • Två cyklister som ler Publicerad

  Bli vintercyklist!

  För åttonde året i rad deltar Borås Stad i projekt Vintercyklist som är ett samarbete med Västtrafik. Projektet Vintercyklist gör det enkelt att gå från sommarc...
Ikon: Kalender

Kalender