Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Trafikregler för cyklister

Det finns många trafikregler att ta hänsyn till när du cyklar eller rör dig i trafiken.

Olika typer av vägar

Om det finns cykelbana rekommenderar vi att du använder den. Detta gäller på olika typer av gång- och cykelbanor och andra vägar och ytor.

 • På en gemensam gång- och cykelbana delar gående och cyklister på samma yta. Du ska cykla på höger sida och köra om till vänster.
 • På en separerad gång- och cykelbana har gående och cyklister varsin del, som skiljs åt genom till exempel en målad linje eller genom olika typer av beläggning.
 • Du får cykla genom ett gångfartsområde eller på en gågata men endast i gångfart. Cyklister har väjningsplikt mot gående.
 • Du får cykla på körbanan även om det finns en cykelbana. Detta gäller om du är över 15 år, och hastighetsbegränsningen är högst 50 kilometer i timmen. Du får också cykla på körbanan om det är lämpligare med tanke på färdmålet.
 • Du får inte cykla på gångbana. Tänk på att en trottoar är en gångbana.

Korsningar

Det kan vara klurigt att hålla reda på vad som gäller i korsningar och vem som har företräde i olika situationer.

 • Övergångsställen är tänkta för gående. Det är inte förbjudet att cykla där, men det är inte lämpligt. Som cyklist har du alltid väjningsplikt mot både bilar och gående vid ett övergångsställe. Om du kliver av cykeln gäller dock samma sak för dig som för gående.
 • Cykelpassager används av cyklister för att korsa en väg och markeras med vägmarkering för cykelpassage i form av vita fyrkanter. Vid cykelpassager har cyklister väjningsplikt när man korsar en väg. Fordonsförare ska anpassa hastigheten så att det inte uppstår fara för cyklister som är ute på cykelpassagen.
 • Genomgående gång- och cykelbanor är när cykelbanan fortsätter obrutet genom en korsning. Detta är vanligt när cykelbanan går utmed en större väg. Gång- och cykelbanan utformas då med kantsten på vardera sidan genom hela korsningen. På cykelbanor ska korsande fordon lämna företräde åt cyklister.
 • Cykelöverfarter är som övergångsställen för cyklister. Det innebär att som fordonsförare har väjningsplikt mot cyklister och mopedister (klass 2). Väjningsplikten gäller mot cyklister som är på väg ut eller redan är ute på cykelöverfarten. För dig som cyklar gäller det att ta hänsyn till hastigheten och avståndet till de fordon som närmar sig överfarten. Cykelöverfarter är markerade med vägmarkering och ett vägmärke.

Mer om trafikregler för cyklister. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Trafikregler för cyklister

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En sopkvast Publicerad

  Vad har du för ansvar som fastighetsägare?

  Det är inte alltid lätt att förutse hur vädret kommer att uppföra sig, men som fastighetsägare kan du förbereda dig genom att veta vilket ansvar du har under de...
 • Snöröjning på en snöig gata. Publicerad

  Sandsopningen pausas på grund av snön

  Vintern har kommit tillbaka. Förhoppningsvis blir det ett kort besök. Under tiden pausas sandsopningen och snöröjningen tar vid.
 • En illustration av cyklister  Publicerad

  Trampa igång din arbetsplats!

  Cykelutmaningen är en tävling för arbetsplatser som vill göra cykling till ett självklart färdmedel till och från jobbet. Genom att försöka cykla så mycket som ...
Ikon: Kalender

Kalender