Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Radon

Radon är en gas som finns naturligt i vår omgivning. När den koncentreras i en bostad finns det risker för hälsan. Höga radonhalter inomhus beror på radon från marken, byggnadsmaterialet, hushållsvattnet eller en kombination av dem.

Radon luktar inte, syns inte och smakar ingenting. Det finns gränsvärden på hur höga halterna får vara i en bostad.

Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta. Höga radonhalter i bostäder kan orsaka lungcancer och rökare drabbas oftare än ickerökare.

Som fastighetsägare till ett flerbostadshus, eller en styrelse för en bostadsrättsföreningn, har du ansvaret för att mäta radon och åtgärda om halterna är för höga.

Om du vill veta om det finns radonmätningar gjorda i din fastighet kan du kontakta Miljöförvaltningen.

Boverketslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster webbplats hittar du mer information om radon. På Boverketslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster webbplats kan du också söka bidrag för radonsänkande åtgärder i en- och tvåfamiljshus, bidraget som kan ges är upp till 25 000 kronor.

Radonmätning

En radonmätning av inomhusluften görs enklast via spårfilm med filter. Spårfilmen analyseras sedan av speciella laboratorier. Mätningen ska pågå i minst två månader under perioden 1 oktober till 30 april.

Nedanstående företag är ackrediterade radonlaboratorium och erbjuder radonmätning med så kallade radondosor

Radonova: småhus/lägenhet (länk)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller flerbostadshus (länk)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Eurofins Radonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Radonanalys GJABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast ändrad: 2020-11-27 10.59

Ändrad av:

Dela sidan: Radon

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender