Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Luftkonditionerings- och värmepumpsutrustning

För den som äger eller använder kyl-, luftkonditionerings- eller värmepumpsutrustning verksamhet gäller särskilda regler.

Sådan utrustning innehåller olika typer av köldmedia. De utgörs ofta av fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen vilka kan bidra till den globala uppvärmningen eller skada atmosfärens ozonskiktet om de släpps ut i luften.

För att minska utsläppen av köldmedia finns regler för vilka köldmedier som får användas samt hur installation och kontroll av utrustning som innehåller köldmedia ska gå till. Det finns regler som är gemensamma för alla EU-länder (EU:s förordning 2024/573 om fluorerade växthusgaser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) och svenska regler (Förordning om fluorerade växthusgaser, SFS 2016:1128 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.). De svenska reglerna kompletterar EU:s lagstiftning. Sammantaget innehåller de krav på regelbundna läckagekontroller, krav om återvinning och krav på företag och personer som hanterar utrustning.

Underrättelse om installation och årlig kontroll av köldmedia

Miljö- och konsumentnämnden ska underrättas om installation eller konvertering av en stationär kyl-, luftkonditionerings- eller värmepumpsutrustning som innehåller köldmedia motsvarande 14 ton koldioxidekvivalenter eller mer. Underrättelse till Miljö- och konsumentnämnden kan göras med blanketten som ligger under rubriken Självservice nedtill.

Innehavaren av utrustning som tillsammans uppgår till eller överstiger 14 ton koldioxidekvivalenter ska årligen, senast den 31 mars, lämna en kontrollrapport för köldmedia till Miljö- och konsumentnämnden. Kontrollen ska utföras av certifierad personal. Årsrapporten kan skickas in via mejl: miljo@boras.se alternativt med post: Miljöförvaltningen, Borås Stad, 501 80 Borås.

Miljösanktionsavgift

Om reglerna för köldmedieutrustning inte följs kan Miljöförvaltningen döma ut en miljösanktionsavgift.

För köldmedier är följande överträdelser sanktionerade med en miljösanktionsavgift:

  • Om du inte har gjort en installationskontroll: 5 000 kronor.
  • Om du inte underrättar före nyinstallation eller konvertering av aggregat på 14 ton koldioxidekvivalenter eller mer: 5 000 kronor.
  • Om du kommer in med årsrapporten för sent, det vill säga efter 31 mars: 1 000 kronor.
  • Om du inte upprättat och fört register över fluorerade växthusgaser: 2 000 till 5 000 kronor.
  • Om du inte utför läckagekontroll inom angivet kontrollintervall: 5 000 kronor.

För mer information om sanktionsavgifter, följ länk nedtill.

Miljösanktionsavgifter

Avgift

Vid underrättelse: För handläggning av underrättelse av köldmedieaggregat som motsvarar 14 ton koldioxidekvivalenter eller mer debiteras du en schablonavgift motsvarande en timmes handläggning.

Årsrapportering: För köldmedieanläggningar motsvarande 14 ton koldioxidekvivalenter eller mer, som årligen ska lämna in en rapport, tas en årsavgift ut som motsvarar en timmes handläggning. För ofullständiga rapporter kan ytterligare timavgifter tas ut.

Miljösanktionsavgift: För handläggning av miljösanktionsavgifter tar Miljö- och konsumentnämnden ut en timavgift.

Debitering sker efter rådande taxa om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställd av Kommunfullmäktige.

Webbsidan med ett kugghjul, ikon.

Självservice

Anmälan av installation, köldmedia

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Luftkonditionerings- och värmepumpsutrustning

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender