Borås Stads logotyp till startsidan
Borås Stads logotyp, till startsidan

Meny

Meny

Borås Stads logotyp, till startsidan

Avfall och återvinning

Här hittar du regler kring avfall och återvinning för dig som är företagare

I en verksamhet uppstår två sorters avfall, hushållsavfall och verksamhetsavfall. Kommunen har monopol på att hämta och ta hand om hushållsavfall. I Borås Stad har det kommunala bolaget Borås Energi och Miljölänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster uppdraget att hämta och ta hand om hushållsavfallet. Verksamhetsavfallet kan tas om hand av en annan aktör.

Kommunens föreskrifter om avfallshanteringPDF från 2012.

Till hushållsavfall räknas:

 • Avfall som uppstår i alla former av boende, förutom i vanliga bostäder även vid boende i hamnar, internat, vård, fängelser, militära förläggningar, hotell med mera.
 • Avfall som är ett resultat av att människor använder lokaler eller anläggningar på ett sätt som ger upphov till avfall som liknar det avfall som uppstår vid användning av mark eller byggnad för bostadsändamål.
 • Avfall som uppkommer i restauranger, caféer och liknande är hushållsavfall, eftersom det har ett samband med att människor vistas i en lokal för att äta och dricka.
 • Spillfett och fettavskiljarslam.
 • Kasserade livsmedel med eller utan förpackning från livsmedelsbutiker och liknande.

Läs även

Senast ändrad: 2020-04-16 15.59

Ändrad av:

Dela sidan: Avfall och återvinning

g q n C
Ikon: tidning

Nyheter

 • En person bär en bricka med två glas på.

  Publicerad den

  Förlängt serveringstillstånd på uteserveringar

  Under coronapandemin har många verksamheter fått en snabb nedgång av antalet gäster. För att om möjligt lindra de negativa effekterna som virusets spridning har på verksamheterna i Borås, beslutade Mi...
 • En person som slänger skräp.

  Publicerad den

  Nytt sätt att rapportera farligt avfall

  Från och med den 1 november ska alla verksamheter som på något vis hanterar farligt avfall börja rapportera in det till ett nytt avfallsregister hos Naturvårdsverket.
 • En drönarbild över Södra torget med dess omgivningar.

  Publicerad den

  Stabilt näringslivsklimat i Borås

  Borås visar ett stabilt näringslivsklimat i Svenskt Näringslivs årliga ranking. Bland landets femton största kommuner hamnar Borås på en andraplats.
Ikon: Kalender

Kalender