Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Lämplig temperatur inomhus

Folkhälsomyndigheten rekommenderar hur varmt eller kallt det bör vara i en bostad. Det gäller för bostadsutrymmen till exempel kök, sovrum, vardagsrum och badrum.

Temperaturen i en bostad bör ligga mellan plus 20 till 23 grader Celcius. Temperaturen får aldrig understiga plus 18 grader Celcius, annat än vid köldknäppar.

Temperaturen bör ligga mellan plus 22 till 24 grader Celcius och aldrig understiga 20 grader Celcius för personer som är något känsligare än normalt på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning samt i lokaler för omvårdnad av barn.

Golvtemperaturen bör ligga mellan plus 20 till 26 grader Celcius och aldrig understiga 16 grader Celcius, för känsliga grupper inte under plus 18 grader Celcius.

Det får heller inte vara för varmt i bostaden. Temperaturen inomhus bör inte ligga över plus 24 till 26 grader Celcius. Under sommaren kan tillfälliga temperaturer på plus 28 grader Celcius tillåtas.

Vid extrema förhållanden till exempel köldknäppar och värmeböljor kan högre respektive lägre temperaturer tillåtas.

Temperatur inomhus (Handbok), Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Drag

Besvärande luftrörelser, drag, i ett rum kan orsakas av att luft kommer in i rummet från till exempel otätheter kring dörrar, fönster, genom en otät yttervägg eller genom friskluftsventiler. Drag kan också bero på att element är skymda av möbler eller gardiner. Om ett bord placeras intill ett fönster sprids den kalla luften som kommer in vid fönstret direkt ut i rummet, istället för att först värmas upp av elementet.

Vem är ansvarig?

Hyresvärden/bostadsrättföreningen är ansvarig för att se till att inomhusklimatet uppfyller Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Lämplig temperatur inomhus

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender