Lämplig temperatur inomhus
Folkhälsomyndigheten rekommenderar hur varmt eller kallt det bör vara i en bostad. Det gäller för bostadsutrymmen så som kök, sovrum, vardagsrum och badrum.
Inomhustemperaturen ska inte understiga 18 grader Celcius. För att säkerställa att inomhustemperaturen klarar riktvärdena i alla bostäder är det lämpligt att fastighetsägaren styr uppvärmningen mot en temperatur mellan 20 och 23 grader Celcius. Detta intervall uppfattar de flesta människor som komfortabelt. För känsliga grupper kan en styrd inomhustemperatur på 22 till 24 grader Celcius istället vara lämplig. För känsliga grupper ska inomhustemperaturen inte understiga 20 grader Celcius. Med känsliga grupper avses personer som är känsliga för kyla eller värme, till exempel personer med kroniska sjukdomar eller funktionsnedsättning samt äldre och små barn.
Golvtemperaturen bör inte understiga 16 grader Celcius, för känsliga grupper bör golvtemperaturen inte understiga 18 grader Celcius.
Det får heller inte vara för varmt i bostaden. Temperaturen inomhus bör inte ligga över 24 grader Celcius på hösten, våren eller vintern. Under sommaren bör temperaturen inte överskrida 26 grader Celcius.
Vid extrema förhållanden till exempel köldknäppar och värmeböljor kan högre respektive lägre temperaturer tillfälligt vara acceptabelt.
Mer information finns att läsa på: Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Drag
Besvärande luftrörelser, drag, i ett rum kan orsakas av att luft kommer in i rummet från till exempel otätheter kring dörrar, fönster, genom en otät yttervägg eller genom friskluftsventiler. Väggar och tak som har lägre temperatur än luften ger också en känsla av drag. Därför är isoleringen viktig när det kommer till inomhusmiljön.
Drag kan också bero på att element är skymda av möbler eller gardiner. Luften hinner då inte värmas upp ordentligt utan går direkt ut i bostaden. Till exempel om ett bord placeras intill ett fönster sprids den kalla luften som kommer in vid fönstret direkt ut i rummet, istället för att först värmas upp av elementet. Drag kan också uppstå när tilluftsventiler stängs, då tränger luft genom otätheter i fastigheten och man upplever drag.
Vem är ansvarig?
Hyresvärden/bostadsrättföreningen är ansvarig för att se till att inomhusklimatet uppfyller Folkhälsomyndighetens allmänna råd.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Samverkan mellan skola och näringsliv
Publicerad
Ute var det grått och regndisigt men inne i samlingslokalen desto varmare klimat där rektorer för 7-9 skolor och deras studie- och yrkesvägledare hade samlats t...
-
Jobb- och utbildningsmässa
Publicerad
Välkomna att delta på Norrbyhusets Jobb- och utbildningsmässa.
-
Borås Stad leder nytt EU-projekt för en cirkulär textilindustri
Publicerad
Att driva på och styra upp textilavfallshanteringen mot en cirkulär modell inom EU – det ska sju europeiska kommuner arbeta med i ett nytt EU-projekt som Borås ...
Kalender
-
Kommunstyrelsen, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset
-
Samhällsbyggnadsnämnden, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Samhällsbyggnadsnämndens sessionssal plan 7,...
-
Kommunfullmäktige, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Fullmäktiges sessionssal, Sturegatan