Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Vän- och partnerskapsorter

En vänort är en ort eller stad i ett annat land där kommunen eller motsvarande samarbetar med varandra.Borås Stad har följande vänorter.

Mikkeli

Mikkeli i Finland är den vänort som Borås Stad har haft kontakter med längst. Vänortskontakterna inleddes när "Finlands sak var vår", 1940. Mikkeli hade då en viktig roll genom att försvarsstaben var placerad där under kriget. Mikkeli ligger vid sjön Saimaa och är residensstad i Östra Finlands län, som omfattar mellersta Savolaks och en del av Östra Tavastland nära ryska gränsen. Orten växte fram som ett medeltida handelscentrum för östra Finland. Naturen är präglad av istiden med åsar och cirka 700 sjöar.

Mikkeli Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Molde

Även vänortskontakterna med Norge kom till under kriget, närmare bestämt 1944. Molde ligger i Möre och Romdal fylke vid Moldefjorden. Molde har en historia sedan vikingatiden och växte genom handel, sjöfart och fiske. Idag påminner bland annat en stark handel i näringslivet och ett fiskerimuseum om detta. Molde ligger i sydläge vid fjorden och i skydd av en fjällrygg, och kallas "Rosornas stad" för sitt behagliga klimat. Staden är känd för högskola och flera festivaler, varav den årliga jazzfestivalen är den största. Liksom Borås har Molde ett fotbollslag som brukar placera sig högt i ligan.

Molde Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vejle

Vejle och Borås inledde vänortsförbindelse 1947. Danska Vejle är huvudstad i Region Syddanmark och ligger vid Vejle fjord på Jyllands östkust. Det är också den största av vänorterna. Med kända historiska minnen framhåller Vejle sig som Danmarks födelseplats. Vejle är känt som en kulturstad med bland annat musikteater och ett konstmuseum med en samling samtida dansk konst. Liksom Borås har Vejle en historia i textilindustrin.

Vejle Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Espelkamp

1995 skrev Borås Stad avtal med tyska Espelkamp om partnerskap. Denna relation innehåller inte de regelbundet återkommande träffar som utbytet med vänorterna gör. Kontakterna med Espelkamp går tillbaka på det arbete som kyrkoherde Birger Forell gjorde i Tyskland under kriget. Espelkamp ligger i Minden-Lübbeckeområdet i östra Westfalen.

Espelkamp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Vän- och partnerskapsorter

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Svante Stomberg på Sandwalls plats framför en filmkamera

  Stadsdirektören svarar på viral trend på TikTok

  Publicerad

  Sedan knappt en vecka tillbaka trendar hashtaggen #vadhänderiborås på den sociala mediekanalen TikTok. Bilden av Borås som sprids är en mörk och dystopisk plats...
 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Chatboten HjälpSam

  Säg hej till vår nya digitala medarbetare!

  Publicerad

  Idag gör vår nya digitala medarbetare sin första dag på Borås Stad och boras.se. Hen kommer finnas tillgänglig för att besvara besökarnas frågor dygnet runt.
 • Ungdomar på en trappa

  Kommunstyrelsen får besök av Nordic Ice Breakers

  Publicerad

  Nio ungdomar från Borås åkte till Mikkeli i Södra Savolax för att träffa andra unga från våra nordiska grannländer i somras. Nu besöker de Kommunstyrelsens samm...
 • Plastband från kretsloppet

  Avstängda gator under Kretsloppet

  Publicerad

  Under Kretsloppet den 17 september kommer gator vara avstängda för trafik. Det kan vara bra att veta om du tänkt ge dig ut och åka.
Ikon: Kalender

Sammanträdeskalender