Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Vän- och partnerskapsorter

En vänort är en ort eller stad i ett annat land där kommunen eller motsvarande samarbetar med varandra.Borås Stad har följande vänorter.

Mikkeli

Mikkeli i Finland är den vänort som Borås Stad har haft kontakter med längst. Vänortskontakterna inleddes när "Finlands sak var vår", 1940. Mikkeli hade då en viktig roll genom att försvarsstaben var placerad där under kriget. Mikkeli ligger vid sjön Saimaa och är residensstad i Östra Finlands län, som omfattar mellersta Savolaks och en del av Östra Tavastland nära ryska gränsen. Orten växte fram som ett medeltida handelscentrum för östra Finland. Naturen är präglad av istiden med åsar och cirka 700 sjöar.

Mikkeli Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Molde

Även vänortskontakterna med Norge kom till under kriget, närmare bestämt 1944. Molde ligger i Möre och Romdal fylke vid Moldefjorden. Molde har en historia sedan vikingatiden och växte genom handel, sjöfart och fiske. Idag påminner bland annat en stark handel i näringslivet och ett fiskerimuseum om detta. Molde ligger i sydläge vid fjorden och i skydd av en fjällrygg, och kallas "Rosornas stad" för sitt behagliga klimat. Staden är känd för högskola och flera festivaler, varav den årliga jazzfestivalen är den största. Liksom Borås har Molde ett fotbollslag som brukar placera sig högt i ligan.

Molde Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vejle

Vejle och Borås inledde vänortsförbindelse 1947. Danska Vejle är huvudstad i Region Syddanmark och ligger vid Vejle fjord på Jyllands östkust. Det är också den största av vänorterna. Med kända historiska minnen framhåller Vejle sig som Danmarks födelseplats. Vejle är känt som en kulturstad med bland annat musikteater och ett konstmuseum med en samling samtida dansk konst. Liksom Borås har Vejle en historia i textilindustrin.

Vejle Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Espelkamp

1995 skrev Borås Stad avtal med tyska Espelkamp om partnerskap. Denna relation innehåller inte de regelbundet återkommande träffar som utbytet med vänorterna gör. Kontakterna med Espelkamp går tillbaka på det arbete som kyrkoherde Birger Forell gjorde i Tyskland under kriget. Espelkamp ligger i Minden-Lübbeckeområdet i östra Westfalen.

Espelkamp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bila Tserkva

2023 undertecknade Borås Stad och Bila Tserkva i Ukraina en avsiktsförklaring. På sikt finns målet att ingå partnerskap mellan städerna. Borås Stad och Bila Tserkva har flera gemensamma värderingar och ambitioner, vilka kan utgöra en solid grund för ett framtida partnerskap mellan städerna.

I avsiktsförklaringen lyfts frågor om ny och förnybar energi, social välfärd, demokratiutveckling särskilt riktat till unga vuxna samt samhällsutveckling som föranleds av den rådande krigssituationen.

Bila Tserkva har ungefär 220 000 invånare. Staden ligger 75 kilometer sydväst om Ukrainas huvudstad Kiev.

Bila Tserkva Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Vän- och partnerskapsorter

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Sammanträdeskalender