Frågor och svar om färdtjänst och riksfärdtjänst
Här har vi samlat vanliga frågor som rör färdtjänst och riksfärdtjänst.
Är färdtjänst och riksfärdtjänst samma sak?
Nej. Färdtjänst är resor inom Borås kommun och är en form av kollektivtrafik som är anpassad för att hjälpa personer med funktionshinder att ta sig till exempelvis affären eller andra ställen inom närområdet. Riksfärdtjänst är resor utanför kommungränsen från en kommun till en annan. Om du till exempel behöver åka till en annan stad eller en annan del av landet och inte kan resa till vanliga kostander på grund av ditt funktionshiner, kan du ansöka om riksfärdtjänst. Då kan du få ersättning för de extra kostnader som uppstår på grund av ditt funktionshinder.
Färdtjänst och riksfärdtjänsten följer olika lagar och du behöver göra separata ansökningar.
Frågor om färdtjänst
Vad är färdtjänst?
Färdtjänst är en form av kollektivtrafik för dig som har mycket svårt att förflytta dig på egen hand med kollektivtrafikens bussar och tåg. Du reser tillsammans med andra men i en personbil eller en buss med plats för rullstol. Resorna sker under samma tider som den vanliga kollektivtrafiken går och kostnaden för en färdtjänstresa är samma som en enkelbiljett inom kollektivtrafiken i kommunen. Färdtjänst är inte samma sak som att resa i en privat bokad taxi.
Hur ansöker jag om färdtjänst?
Du eller en legal företrädare (till exempel god man eller förvaltare) ansöker digitalt via vår e-tjänst. Du kan också fylla i ett formulär eller ringa oss för att få en ansökningsblankett hemskickad på posten.
Om du ansöker via en blankett skickar du den till:
Borås Stad, Tekniska förvaltningen
501 80 Borås
När vi fått din ansökan tar en färdtjänsthandläggare kontakt med dig via telefon för ett utredande samtal. Därefter handlägger vi din ansökan och du får ett beslut hemskickat på posten.
Kan jag ansöka åt någon annan?
Ja. En legal företrädare, till exempel god man eller förvaltare, kan ansöka åt någon annan.
Vill du bli god man eller förvaltare?
Kan jag få färdtjänst för att jag har långt till närmsta busshållplats eller att det saknas bussförbindelser där jag bor?
Nej. För att få färdtjänst måste du:
- ha mycktet svårt att förflytta dig på egen hand eller resa med kollektivtrafikens bussar och tåg
- ha en funktionnedsättning, som har varat i minst tre månader
- vara folkbokförd i Borås Stad.
Kan jag få färdtjänst om jag har svårt att själv bära kassar?
Nej. För att få färdtjänst måste du:
- ha mycktet svårt att förflytta dig på egen hand eller resa med kollektivtrafikens bussar och tåg
- ha en funktionnedsättning, som har varat i minst tre månader
- vara folkbokförd i Borås Stad.
När får jag mitt beslut?
När vi har fattat beslut om färdtjänst skickar vi hem det till dig.
Du kan överklaga ditt beslut om färdtjänst till Förvaltningsrätten. Information om hur du går tillväga för att överklaga finns i beslutet som vi skickar hem till dig.
Jag är missnöjd med mitt beslut. Vad gör jag?
Du kan överklaga ditt beslut om färdtjänst till Förvaltningsrätten i Jönköping. Information om hur du går tillväga för att överklaga finns i beslutet som vi skickar hem till dig.
Hur bokar jag mina resor?
Du bokar resor genom att ringa vår beställningscentral eller via internet på bokningssidan Youbook (PLANit). Du kan beställa din resa upp till 14 dagar före resdagen. Beställ gärna din hemresa samtidigt.
Hur betalar jag mina resor?
Du får en faktura skickad till dig en gång per månad. I den betalar du dina resor från föregående månad och kostnader för medresenär och sällskapsdjur. Du kan få dina fakturakostnader med e-faktura eller via autogiro.
Följer chauffören med mig till dörren?
Chauförren kan hjälpa dig till och från entrén och in i fordonet. Bor du i ett hyreshus räknas entrén från ytterdörren, bor du i en villa räknas entrén från tomtgränsen.
När kan jag börja åka med färdtjänst?
Så fort du fått hem ett beslut där du blivit beviljad färdtjänst kan du börja beställa resor och åka.
Hur ansöker jag om en ledsagare?
Du ansöker om ledsagare i färdtjänstansökan. Har du redan färdtjänsttillstånd men är i behov av ledsagare måste du göra en ny ansökan. Du behöver själv ordna ledsagare. Den som är ledsagare ska känna till din funktionsnedsättning och kunna ge den hjälp som du behöver. Ledsagare medges inte för att du behöver hjälp framme på resmålet eller för att du behöver hjälp med att bära inköpta varor.
Kan jag få ta med någon på resan?
Ja. När du reser med färdtjänst har du möjlighet att, i mån av plats, ta med en eller flera medresenärer. Medresenär betalar samma avgift som dig som färdtjänstresenär och får följa med i mån av plats. Uppge alltid när du beställer din resa om du har medresenär med dig. Medresenär får inte ta med sig hjälpmedel och får heller inte orsaka längre färdsträcka än vad som behövs för färdtjänstresan.
Får jag använda färdtjänst för att åka till vårdcentralen eller lasarettet?
Nej, har du ett inbokat vårdbesök hos till exempel sjukgymnast eller läkare bokar du sjukresor.
Du kan boka sjukresor via Västtrafik på telefonnummer 020-91 90 90.
Sjukresa med Västtrafik Länk till annan webbplats.
På 1177´s hemsida kan du läsa mer om vilka villkor och regler som gäller.
Får jag göra ett stopp på min resa?
Du kan inte ändra ditt resmål under resans gång. Fordonet gör inga stopp under vägen och väntar inte på dig medan du uträttar något ärende. Det finns dock några undantag. Fordonet kan stanna i max 10 minuter om du ska:
- besöka en kyrkogård
- ta ut pengar i bankautomat
- lämna brev på postlåda
- hämta och lämna barn på förskola och skola
- hämta förbeställda matkassar vid affärens uthämtningsställe.
Vid dessa tillfällen uppger du vid bokning att du vill boka en så kallad via-resa och en ny egenavgift tas ut.
Måste jag samåka med andra personer?
Du som åker färdtjänstresor får oftast samåka med andra resenärer som har ungefär samma resväg. Det innebär att du som färdtjänstresenär inte alltid åker den närmaste vägen till resmålet eller på exakt den tid som önskas.
Gäller mitt färdtjänsttillstånd i andra kommuner?
Nej. Ditt färdjtänsttillstånd gäller endast i Borås kommun och 10 kilometer in i angränsande kommun. Har du däremot blivit beviljad färdtjänst i Borås Stad kan du göra taxiresor i andra kommuner till ett subventionerat pris. Vi står för 50% av taxameterpriset för resor inom en annan kommun eller mellan två andra angränsade kommuner. Det kallas RIAK (resa i annan kommun).
Får jag ta med mig ett hjälpmedel, som till exempel rullstol eller rollator?
I en personbil får du ta med dig rollator eller ihopfällbar rullstol. För att kunna sitta i sin rullstol under resa måste du ha ett tillstånd för specialfordon.
Får jag ta med mig ett bagage som till exempel en kasse?
Ja. Du kan ha med dig bagage motsvarande vad man vanligen har med sig på bussen, det vill säga en kasse i varje hand eller en resväska. Föraren hjälper dig med bagaget i och ur fordonet och till och från ytterdörren.
Får min medresenär ha med sig ett hjälpmedel?
Nej. Medresenär får inte ta med sig hjälpmedel och får heller inte orsaka längre färdsträcka än vad som behövs för färdtjänstresan.
Frågor om riksfärdtjänst
Vad är riksfärdtjänst?
Riksfärdtjänst är för dig som vill resa mellan kommuner utanför Borås och har en varaktig funktionsnedsättning som gör att du inte kan resa till normala resekostnader. Du kan då få ersättning för de extra kostnader som uppstår på grund av din funktionsnedsättning. Det kan till exempel vara kostnader för en ledsagare.
För att få riksfärdtjänst måste du göra en ansökan. Kommunen beslutar om du kan få hjälp och vilken typ av transport du kan åka med, som taxi eller andra anpassade färdmedel.
Kan jag få riksfärdtjänst?
För att få riksfärdtjänst måste du:
- ha en stor och varaktig funktionsnedsättning som varar i minst 6 månader
- ha extra kostnader vid resor över en eller flera kommungränser på grund av din funktionsnedsättning
- resa för avkoppling, fritidsaktiviteter eller andra personliga ärenden
- vara folkbokförd i Borås Stad.
Hur ansöker jag om riksfärdtjänst?
Du eller en legal företrädare (till exempel god man eller förvaltare) ansöker digitalt via vår e-tjänst. Du kan också ringa oss för att få en ansökningsblankett skickad på posten.
Om du ansöker via en blankett skickar du den till:
Borås Stad, Tekniska förvaltningen
501 80 Borås
Vi måste ha din ansökan senast tre veckor före avresa. Tänk på att eventuella biljetter behöver beställas i god tid.
Hur långt får jag åka?
Du får resa hur långt du vill inom Sverige.
Varför får jag inte åka bil hela vägen?
Riksfärdtjänst används främst för resor med tåg, buss eller flyg tillsammans med en ledsagare. Endast i undantagsfall beviljas resor med personbil eller fordon med rullstolsplats.
Buss-, tåg- och flygtrafiken är på de flesta sträckor tillgänglighetsanpassade, så även om man har en funktionsnedsättning har många ändå möjlighet att resa.
Får jag ta med mig någon på resan?
Ja. Har du ingen ledsagare kan du i mån av plats ta med dig en medresenär.
Detta gäller för medresenärer på resor med riksfärdtjänst:
- Du kan ta med en medresenär om du inte fått en ledsagare beviljad.
- Din medresenär ska stiga på och av vid samma plats som du gör.
- Din medresenär betalar en avgift för resan.
- I vissa fall kan du, efter en individuell prövning, ha flera medresenärer som följer dig på resan, men inte fler än vad som ryms i det fordon som du har tillstånd till.
Hur mycket kostar det att åka riksfärdtjänst?
Du betalar alltid en egenavgift för din riksfärdtjänstresa, oavsett vilket färdsätt du reser med. Egenavgifterna är bestämda av regeringen och är ingenting som kommunen kan påverka.
Jag har färdtjänst, kan jag få riksfärdtjänst?
Nej. Färdtjänst och riksfärdtjänsten följer olika lagar och du behöver göra separata ansökningar.
När måste jag senast ansöka om riksfärdtjänst?
Ansök senast tre veckor före din planerade resa. Om du skickar in din ansökan för sent eller om den saknar information kan det leda till att du inte kan resa, även om du har rätt till det.
Jag har blivit beviljad riksfärdtjänst med ledsagare men har ingen ledsagare. Vad gör jag?
Om du inte har någon ledsagare kan du ansöka om det hos Vård- och äldreförvaltningen. Din ansökan kan vara muntlig eller skriftlig. Vill du ansöka muntligt ringer du till en biståndshandläggare. Ring Borås Stads växel och be att få prata med en biståndshandläggare.
Telefontid: Måndag till fredag, klockan: 8.30 till 9.30
Telefon: 033-35 70 00
Vill du ansöka skriftligt kan du välja att fylla i ett formulär eller en blankett som du når via sidan nedan.
När får jag mitt beslut?
När vi fått din ansökan handlägger vi ditt ärende. Handläggningstiden för riksfärdtjänstresor är tre veckor. Därefter skickar vi hem ett beslut till dig.
Jag är missnöjd med mitt beslut. Vad gör jag?
Du kan överklaga ditt beslut om riksfärdtjänst till Förvaltningsrätten. Information om hur du går tillväga för att överklaga finns i beslutet som vi skickar hem till dig.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Borås Stad blir Pep Kommun – för barn och ungas hälsa
Borås Stad har blivit en del av det nationella initiativet Pep Kommun. Samarbetet med Generation Pep handlar om att förbättra hälsan hos barn och unga genom att...
-
Publicerad
Borås Stad får prestigefylld utmärkelse i EU:s Access City Award
Idag fick Borås Stad en prestigefylld Special Mention i EU:s Access City Award, en utmärkelse som uppmärksammar städer som gjort exceptionellt arbete inom ett s...
-
Publicerad
Vård- och omsorgsboendet Sörmarksgatan 201-205 avvecklas
Vård- och äldrenämnden beslutade vid sitt sammanträde igår, den 26 november, att vård- och omsorgsboendet Sörmarksgatan 201-205 ska avvecklas.
Kalender
-
Överförmyndarnämnden, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Bryggaregatan 5, plan 5, Överförmyndaren
-
Öppen mottagning för bygglovsfrågor
Tid: kl.
Plats: Stadsrummet, Kulturhuset. Ingång från Sturegatan...
-
Göteborg Film Festival i Borås!
Tid: kl.
Plats: Borås Bio Röda Kvarn