Lindåsabäcken naturreservat
Lindåsabäcken är ett kommunalt naturreservat som bildades 2008. Reservatet är 9 hektar stort och ligger en bit sydost om Borås, nära Målsryd. Området är fredat för att skydda flodpärlmusslan som lever i bäcken. Det finns inga stigar i naturreservatet.
Sevärdheter och historia
Flodpärlmusslan
Lindåsabäckens naturreservat är flodpärlmusslans hem. Reservatets syfte är i mångt och mycket att bevara ett livskraftigt bestånd av arten och även säkerställa att den föryngras genom att skydda dess livsmiljö.
Det finns mellan 10 000 och 20 000 flodpärlmusslor i Lindåsabäcken. Det är mer än hälften av alla musslor i Häggåns avrinningsområde. Flodpärlmusslorna delar sitt hem med andra sällsynta snäckor samt dag-, och bäcksländor.
En känslig art
Flodpärlmusslan har höga krav på sin livsmiljö. Vattnet måste vara strömmande, klart, kalkfattigt och syrerikt. Försurningsgraden måste vara låg och det får inte finnas för höga halter av näringsämnen. Helst ska vattendraget ha sand-, grus- och stenbotten och vara täckt i skugga. Fisksorterna öring och lax hjälper musslornas fortlevnad. Med tanke på att musslorna är en såpass känslig art är den fridlyst sedan 1994.
Flodpärlmusslans liv
Flodpärlmusslan har ett intressant livsförlopp. Länsstyrelsen skriver följande om musslornas livsresa:
Musslorna blir könsmogna när de är 15 – 20 år gamla. Hanarna släpper ut spermier i vattnet som honorna får i sig när de filtrerar vattnet. Efter fem veckor har de befruktade äggen utvecklats till larver, glochidier, som honan släpper ut i vattnet. Larverna försöker nu hitta en öring eller lax för att haka fast sig på deras gälar. Under tio månader lever larverna som parasiter på fisken medan de utvecklas till en halv millimeter stor mussla. Den lilla musslan släpper sedan taget och driver med strömmen. När den hittar en bra botten gräver den ner sig. Efter 5 – 8 år har musslan blivit en centimeter lång. Då kan du se den sticka upp ur botten. Där sitter den kvar resten av livet om inte förhållandena i bäcken ändras.
Artrikedom
Utöver flodpärlmusslorna finns det öring i bäcken. Andra sällsynta snäckor, samt dag- och bäcksländor förekommer.
Ordningsregler för naturreservatet
Du är varmt välkommen att besöka reservatet, men det är inte tillåtet att:
- fiska öring, plocka upp eller skada musslor och andra vattenlevande djur ur bäcken
- skada levande eller döda växter
- göra upp eld
- tälta
- framföra fordon
- anordna arrangemang utan tillstånd
- sätta upp tavla, affisch eller liknande
Praktisk information
Hitta hit
Lindåsabäcken ligger cirka 14 kilometer söder om Borås centrum.
Buss
Närmaste busshållplats är Karlsberg, därifrån cirka 300 meter.
Tillgänglighet
Naturreservatet har inga tillgänglighetsanpassningar.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av: