Mölarp naturreservat
Mölarp är ett statligt naturreservat som bildades 1990. Reservatet är 66 hektar stort och lätt att besöka. I den västra delen rinner Viskan ut i Öresjö. Där finns en känd fågellokal som du kan ta del av från ett fågeltorn. Viskan omringar Mölarps ö och i reservatet finns ängar, lövskog och flera fornlämningar som vittnar om att människor använt platsen under lång tid. Mölarps kvarn påminner även om att platsens historia är tätt förbunden med mjöl- och virkesproduktion.

Sevärdheter och historia
Mölarps naturreservat bär på en rik historia och ett mångfaldigt biologiskt arv. De historiska rötterna sträcker sig tillbaka till istiden. Spår av detta finns kvar genom de fornminnen som omgärdar platsen. Den restaurerade Mölarps kvarn ger även en inblick i områdets långa tradition av hantverk.
Fornlämningar från istiden
Flera fornminnen vittnar om platsens betydelse genom århundradena. Gravfält med domarringar och en hällkista, även känd som kungagraven, finns här, liksom en offerkälla där mynt har hittats, varav de äldsta är från 1898.
Ett område med industriell bakgrund
Namnet Mölarp tyder på att det har varit en plats för mjöltillverkning sedan 1540. Utöver Mölarps kvarn fanns det ytterligare två kvarnar längs ån, samt två sågverk och andra industriella verksamheter som snickerifabrik och spinneri. Även om de inte längre är i bruk ger de en inblick i områdets industriella historia.
Silvertistel från Alperna
På Mölarps ö, belägen i Viskan, finns en unik flora med växter som backruta, vårfingerört, gullviva och backtimjan. Den för området ovanliga silvertisteln, som normalt återfinns på ängar och betesmarker i Alperna har troligen spridits till platsen av misstag.
Djur och natur
Naturreservatet erbjuder olika sorters naturmiljöer, från slåtterängar till lövskogar, där bland annat rönn, ask och brakved är vanliga inslag. I Viskans vatten kan man hitta fiskarter som öring, strömstare och forsärla. Vissa år kommer även den färgglada fågeln Kungsfiskaren på besök till naturrreservatet.
Ordningsregler för naturreservatet
Du är varmt välkommen att besöka reservatet, men det är inte tillåtet att:
- framföra motordrivet fordon
- rida
- medföra okopplad hund
- göra upp eld annat än på anvisad plats
- anordna motortävling, skyttetävling eller orienteringstävling
- plocka eller gräva upp växter.
Vandringsleder och promenadstigar
Följande vandingsleder går i eller igenom naturreservatet.
-
Gingrileden (orange), 5,8 km – medel
Gingrileden utgår från Mölarps kvarn och går både på små skogsstigar och på mindre grusvägar. Leden följer till en början ån Viskan norrut, för att så småningom komma ut i de öppna kulturmarkerna i Gingri.Gingrileden är en led som bjuder på mycket historia, allt från spår från den senaste istiden, s...
-
Mölarp Bi- och fjärilsstigen (omarkerad), 1 km – medel
Bi- och fjärilsstigen följer stigen mellan naturreservaten Mölarps Ö och Kröcklings hage. Vid stigen finns skyltar som berättar om vad du själv kan göra för att förbättra levnadsvillkoren för både bin, fjärilar och andra insekter.
-
Mölarp Skogsstigen (blå), 1,1 km – medel
Leden startar och slutar vid Mölarps kvarn. Spåret går delvis på Mölarps ö och delvis på små skogsstigar utefter Viskan. Sommartid betar kor på Mölarps ö.
Grillplats
Grillplatser i naturreservatet
-
Kröklings hage
Grillplatsen ligger vid entrén till naturreservatet Kröklings hage. Naturreservatet bjuder både på spår från senaste istiden och ålderdomliga ängs- och hagmarker som ännu slåttras för att bevara artrikedomen.
-
Mölarps ö
Grillplatsen ligger ute på Mölarps ö, som är en del av naturreservatet Mölarp. Sommartid går det betande kor här.Precis intill grillplatsen rinner ån Viskan.
Praktisk information
Hitta hit
Reservatet ligger utmed Viskan invid länsväg 42, strax sydväst om Fristad en dryg mil norr om Borås.
Buss
Skalle, därifrån cirka 800 meter till området vid Öresjö och 700 meter till Mölarps kvarn.
Parkering
Vid Öresjö finns en parkering cirka 200 meter från naturreservatet och vid Mölarps kvarn finns en parkering.
Tillgänglighet
Naturreservatet har inga tillgänglighetsanpassningar.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av: