Så funkar förskolan
Att börja i förskolan är en spännande tid för både dig och ditt barn. I förskolan får ditt barn lära sig nya saker genom att leka, skapa och utforska på egen hand, i grupp och tillsammans med vuxna.
Har du frågor kan du alltid prata med personalen på din förskola.
Välkommen till förskolan i Borås Stad!
Vad är förskola?
I förskolan får barnen lära sig genom att leka. Att låta sitt barn gå i förskolan är ett sätt att förbereda det för fortsatt skolgång. Förskolan är frivillig.
Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan erbjuder barn en god pedagogisk verksamhet, allt arbete i förskolan utgår från läroplanen för förskolan. Förskolans uppgift innebär att i samarbete med dig som vårdnadshavare verka för att varje barn får möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar.
På Skolverkets webb kan du se en film och lära dig mer om hur det är det att gå i förskolan och vad ditt barn får lära sig där.
Film: Förskolan är till för ditt barn (tid 4:06 min) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Introduktion
När ditt barn ska börja på förskolan har ni en introduktion. Under introduktionen får ni möjlighet att utforska miljön på förskolan och lära känna personalen. Introduktionen kan se olika ut på olika förskolor, prata med din förskola för att få reda på vad som gäller just där. Introduktionsperioden kan variera men är oftast cirka 10 dagar.
Förskolans öppettider
Verksamheten och personalens arbetstider planeras utifrån barnens scheman. Förskolorna är öppna efter vårdnadshavarnas behov, på vardagar som längst mellan klockan 6–18. Om du har behov av omsorg före klockan 6 eller efter klockan 18 finns det förskolor som har utökade öppettider. Har du behov av omsorg på kvällar, nätter eller helger finns det en förskola som erbjuder dygnet runt-verksamhet.
Omsorg på obekväm arbetstid
Om ditt barn behöver omsorg på kvällar, nätter och/eller helger, kan du ansöka om placering på vår dygnet-runt förskola.
Studiedagar/utvecklingsdagar
Fem dagar per år har förskolans personal möjlighet till gemensamma dagar för kompetensutveckling. Har du behov av förskola i samband med utvecklingsdagar anmäler du det till rektor senast en månad i förväg. Rektor ordnar en tillfällig placering, som kan vara på en annan förskola i Borås Stad, för barnet under utvecklingsdagen.
Förskola på sommaren
Under fyra sommarveckor har de flesta av våra förskolor stängt. Har du behov av förskola under den perioden finns möjlighet till placering på sommarförskola. Barnet kan då behöva gå på en annan förskola än den som barnet vanligtvis går på.
Vistelsetid och schema
Den tid under dagen som ditt barn är på förskolan kallas för vistelsetid. Vistelsetiden utgår från vårdnadshavarnas arbets- eller studietider. Är du arbetssökande eller föräldraledig erbjuds ditt barn vistelse på 15 timmar per vecka.
Förskolan behöver ett schema över vilka dagar och tider som barnet ska vara på förskolan. Verksamheten och personalens arbetstider planeras efter barnens scheman.
Schemaändringar registrerar du i Tempus så fort du vet de nya tiderna. Det är viktigt att du registrerar rätt schema för att vi ska kunna planera vår verksamhet. Om du i undantagsfall måste göra en ändring som ska gälla samma dag är det viktigt att du kontaktar personalen genom att ringa eller skicka ett sms, för att stämma av att ändringen är möjlig.
Om en schemaförändring påverkar förskolans öppettider eller bemanning, behöver du registrera de nya tiderna senast två veckor i förväg.
- Tempus för förskola och fritidshem Länk till annan webbplats.
- Mer om schema och hur du anmäler ditt barns schema
- Regler för placering
Allmän förskola
Allmän förskola innebär att ditt barn har rätt till förskola 15 timmar i veckan från och med augusti det år ditt barn fyller tre år. Allmän förskola följer grundskolans läsårstider och är avgiftsfri. Dagar och tider beslutas av rektor efter samråd med personal och vårdnadshavare.
Om ditt barn går andra tider än förskolans tider för allmän förskola, eller under grundskolans lov, måste du betala avgift.
Avgifter för förskola
När ditt barn har fått plats i förskola betalar du en avgift varje månad. Avgiften beräknas i procent utifrån:
- Den sammanlagda inkomsten i ditt hushåll före skatt.
- Barnets ålder (i augusti det år ditt barn fyller tre år omfattas barnet av allmän förskola).
- Hur många barn i hushållet som är inskrivna i förskola eller fritidshem.
Mer information om avgifter för förskola
Hämta och lämna
Tänk på att alltid lämna och hämta enligt den tid som du har lämnat in i schemat. Om du vid något tillfälle inte kan hämta eller lämna enligt din schematid ska du kontakta förskolan.
Ta alltid kontakt med personalen när du hämtar och lämnar. Meddela alltid förskolan om någon annan ska hämta ditt barn. Meddela alltid ditt barns frånvaro samt när barnet återkommer till förskolan. Om en minderårig anhörig ska hämta barn på förskolan ska en medgivandeblankett lämnas in av vårdnadshavare.
Sjukdom
Små barn är ofta sjuka då deras immunförsvar inte är fullt utvecklat. Förskolorna följer riktlinjerna från Västra Götalandsregionen, Smittskydd i förskolan (HYFS), när det gäller hygien och råd kring sjukdomar. När du är hemma och vårdar ett sjukt barn är friska syskon fortfarande välkomna till förskolan. Undantaget är magsjuka, då är det önskvärt att även syskon (som går på förskolan) till sjuka barn stannar hemma, för att begränsa smittspridningen
på förskolan. Det är viktigt för personalen att få veta om ditt barn är hemma på grund av magsjuka eller vattkoppor, för att få en helhetsbild av infektionsläget på förskolan. Detta meddelar du genom att först frånvaroanmäla barnet i Tempus och sedan skicka ett sms eller ringa till förskolan.
Kläder efter väder
På förskolan är barnet ute i alla typer av väder. Därför är det viktigt att barnet har med sig rätt kläder till förskolan.
Tips på vad ditt barn kan behöva på förskolan
Blöjor och trygghetssaker
Du som vårdnadshavare ansvarar för att ta med blöjor som barnet behöver under vistelsen, samt gosedjur, filt, napp och liknande som ger barnet trygghet.
Mat och måltider
Varje dag serveras frukost, lunch och mellanmål. Specialkost serveras till barn som har behov av det. Om ditt barn har behov av specialkost behöver du lämna in en blankett om det. På grund av allergi är det förbjudet att ta med nötter och annat ätbart till förskolan.
Blankett för specialkost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tystnadsplikt
Alla som arbetar i förskolan har tystnadsplikt. Det gäller även vikarier och elever, under deras praktik.
Anmälningsskyldighet
Personal i förskolan har anmälningsskyldighet enligt socialtjänstlagen. Det betyder att alla som arbetar med barn och unga är skyldiga att genast anmäla till socialtjänsten om de i sin yrkesroll får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa.
Fotografering
Det är endast personal som tillåts att fotografera eller filma den dagliga verksamheten inom förskolan, vilket görs i syfte att dokumentera barnets lärande och utveckling. I förskolan tillåts inte fotografering av externa fotografer eller vårdnadshavare. I de fall media besöker förskolan, krävs medgivande av dig som är vårdnadshavare för publicering av bilder.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Kvalitetsrapporten ger en riktning för fortsatt utvecklingsarbete
Kvalitetsrapporten Undervisning, resultat och värdegrund för läsåret 2023/2024 är sammanställd och redovisad för Grundskolenämnden. Rapporten visar de utmaninga...
-
Publicerad
Dags för skolval
Alla vårdnadshavare till barn som ska välja skola har fått information hemskickad. Den 13 november öppnar skolvalet inför läsåret 2025/2026. Skolvalet görs i e-...
-
Publicerad
Välkommen på Öppet Hus på Borås Stads gymnasieskolor
Snart är det dags för dig som går i årskurs 9 att välja gymnasieprogram. Torsdagarna 7 och 14 november är du och din vårdnadshavare varmt välkomna på Öppet Hus ...
Kalender
-
Spridningsevent om digital kompetens och kreativitet i förskolan
Tid: kl.
Plats: Navet Science Center – Kuben Skaraborgsvägen 1A...
-
Grundskolenämnden, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Fredriksborgskolan, Gässlösavägen 39
-
Historiska kvinnor x2: Den svenska torpeden
Tid: kl.
Plats: Borås Bio Röda Kvarn