Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Avfall och återvinning

Borås Stad ansvarar för att ta hand om det kommunala avfallet (tidigare kallat hushållsavfall), och det är det kommunala bolaget Borås Energi- och Miljö som samlar in och behandlar avfallet. Borås Energi och Miljö omvandlar avfallet till fjärrvärme, fjärrkyla och biogas. Material som sorterats av privatpersoner och företag, som glas, metall, plast och papper, skickas till externa parter som producerar nya produkter av insamlat material.

Det är viktigt att du sorterar ditt avfall rätt, det kan du göra både på återvinningsstationer och på återvinningscentraler. Det finns cirka 70 återvinningsstationerplacerade runt om i Borås, där kan du lämna tidningspapper och förpackningsmaterial av plast, metall, glas och kartong.

Lokala avfallsföreskrifter

Snart publiceras de nya lokala avfallsföreskrifterna för samråd på boras.se. På grund av förändringar i lagkrav har förskrifterna uppdateras - och nu finns möjlighet att påverka innehållet.

De lokala avfallsföreskrifter för Borås Stad reglerar hanteringen av det avfall som ligger under det kommunala ansvaret. Föreskrifterna handlar bland annat om kommunens utökade insamlingsansvar för förpackningar och ändringar av kraven på rapportering av farligt avfall från verksamheter till Naturvårdsverket. Ökningen av det kommunala ansvaret innebär också att vissa avfallsslag tillkommit och definitioner ändrats.

I Borås finns det fem återvinningscentraler, dessa sköts av Borås Energi och Miljö. På återvinningscentralerna kan du som privatperson utan kostnad lämna grovavfall och farligt avfall som till exempel uttjänt elektronik och målarfärg. För företagare som lämnar företagsavfall på en återvinningscentral utgår det en kostnad.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Avfall och återvinning

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Översiktsbild från hackaton. Personer som sitter vid bord i en stor sal Publicerad

  Hackathon för hållbart byggande

  Vad innebär det att bygga ett hållbart samhälle? Det är en av frågorna som ställdes i samband med gårdagens ”Hackathon för hållbart byggande” som ägde rum hos N...
 • Tankebubbla med en vattendamm i Publicerad

  Nu kan du söka pengar från Borås Stads naturvårdsfond

  Har du funderat på att anlägga en damm eller en blomsteräng för bin och fjärilar? Eller röja och stängsla in den där betesmarken som håller på att växa igen? El...
 • Glasbron i knalleland Publicerad

  Vi river glasbron i Knalleland

  Glasbron som går över Skaraborgsvägen och kopplar samman Knallelands två sidor rivs. Under arbetet kan det periodvis vara begränsad framkomlighet. Tänk på att å...
Ikon: Kalender

Kalender