Klagomål vid störningar i boendemiljön
Vi tillbringar mycket tid inomhus, vilket gör att inomhusmiljön är viktig för vår hälsa och vårt välbefinnande. Problem i bostaden kan bero på olika saker, till exempel dålig ventilation, mögel, buller och lukt. Hur problemen upplevs kan variera från person till person.
Olägenhet för människors hälsa
Miljöförvaltningen arbetar med miljöbalken (en ramlagstiftning) som grund. I miljöbalken är olägenhet (betyder motsvarande besvär, problem) för människors hälsa ett viktigt begrepp. Med olägenhet menas en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan vara farligt för hälsan. Det handlar inte om små eller tillfälliga problem, utan om sådant som faktiskt kan vara skadligt över tid. Bedömningen av vad som är en olägenhet utgår från vad människor i allmänhet tycker är en olägenhet och inte enbart från en persons åsikt eller ett enskilt fall.
Vem är ansvarig?
Om du upplever en störning är det viktigt att den som orsakar problemet får en chans att undersöka och rätta till det innan du kontaktar Miljöförvaltningen. Oftast är det fastighetsägaren, bostadsrättsföreningen eller den verksamhet som orsakar störningen som har ansvaret att lösa problemet. Därför ska du i första hand prata med dem.
Vem ska du kontakta?
• Bor du i ett flerbostadshus/hyreshus, kontakta fastighetsägaren/hyresvärden.
• Bor du i en bostadsrätt som du själv äger, då kan du själv vara ansvarig. Läs föreningens stadgar (en förenings skrivna regler) eller prata med styrelsen för att reda ut vad som gäller.
• Bor du i ett hus som du äger, då är du själv ansvarig.
• Om störningen kommer från en verksamhet, kontakta verksamhetsutövaren. Verksamhetsutövare kan vara; företag, organisation eller person som ansvarar för en verksamhet eller en del av sådan.
Om du inte får hjälp
Får du ingen hjälp, trots att du kontaktat den ansvarige, kan du anmäla problemet till Miljöförvaltningen. Lämna in ditt klagomål genom att använda dig av blanketterna nedtill, under rubriken Självservice.
Kom ihåg att din anmälan blir en offentlig handling, vilket betyder att andra kan läsa den. Du kan inte vara anonym eftersom Miljöförvaltningen måste kunna nå dig, och kanske göra inspektion i din bostad, för att kunna utreda problemet. När du lämnat in din anmälan kommer Miljöförvaltningen att utreda den och bedöma om problemet kan vara en olägenhet enligt miljöbalken.
För att Miljöförvaltningen ska hantera din anmälan krävs
• att problemet kan vara en hälsorisk (olägenhet)
• att störningen fortfarande pågår. Klagomål som gäller tillfälliga, eller avslutade, störningar hanteras inte av Miljöförvaltningen.
Miljöförvaltningen hanterar inte problem som
• slitage eller boendestandard (räknas inte som en hälsorisk och Miljöförvaltningen hanterar inte frågor om ersättning eller nedsättning av hyra)
• lösspringande katter och kaniner (bedöms inte vara olägenhet enligt miljöbalken)
• klagomål på vilda djur som till exempel måsar och duvor (kontakta din fastighetsägare)
• ovårdade tomter (kontakta Samhällsbyggnadsförvaltningen)
• arbetsmiljöfrågor (kontakta Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).
Miljöförvaltningens hantering av ditt klagomål
När du lämnat in din klagomålsanmälan tilldelas ärendet till en handläggare. Handläggaren skickar information om klagomålet till aktuell fastighetsägare/verksamhet som får möjlighet att svara på klagomålet. Om fastighetsägaren/verksamheten inte rättat till problemet inom några veckor brukar Miljöförvaltningen boka in en inspektion.
Om inspektionen visar att det finns risk för hälsoproblem (olägenhet) kan Miljöförvaltningen ställa krav på fastighetsägaren/verksamheten att göra åtgärder. Om det inte bedöms finnas risk för olägenhet för människors hälsa avslutas klagomålsärendet.
Handläggningstiden (den tid det tar att behandla ett ärende) för klagomål varierar beroende på hur komplicerat ärendet är.
Använd e-tjänsten för att anmäla klagomål
I e-tjänsten nedtill har du också möjlighet att bifoga bilder. Du kan lämna in ditt tips anonymt, men vill du att vi ska kontakta dig måste du dock fylla i dina kontaktuppgifter.
Vill du istället använda dig av en blankett för anmälan, skicka då ett mejl eller ring till Miljöförvaltningen (se kontaktuppgifter nedtill). Be om att få blanketten Anmälan om klagomål, antingen via e-post eller brev.
Vedeldning
Om ditt klagomål gäller rök och besvär från vedeldning i ditt bostadsområde så finns det mer information att läsa på sidan Att tänka på vid vedeldning.
Självservice
Anmälan om klagomål
Störningsdagbok
Anmälan om klagomål - vedeldning
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Upptäck Borås i kartor
Är du på jakt efter en ny vandringsled? Är du nyfiken på var någonstans i Borås vi bygger? Eller undrar du vem som ansvarar för snöröjningen i ditt område? Vi l...
-
Publicerad
Odla, dela och väx tillsammans - Sjuhärads fröbibliotek öppnar
Snart öppnar Sjuhärads fröbibliotek. Borås Stad och Marks kommun har startat ett nytt koncept där biblioteken blir en plats för att låna fröer, lära sig mer om ...
-
Publicerad
Vår öppna mottagning kommer till dig igen
Går du i byggtankar och behöver råd eller hjälp? Eller är du nyfiken på hur området du bor i kan komma att utvecklas? Nu kommer våra bygglovhandläggare, adminis...
Kalender
-
Öppen mottagning för bygglovsfrågor
Tid: kl.
Plats: Stadsrummet, Kulturhuset. Ingång från Sturegatan...
-
Samhällsbyggnadsnämnden, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Kungsgatan 55, Stadshuset, plan 7,...
-
Barnmatiné: Super Charlie
Tid: kl.
Plats: Borås Bio Röda Kvarn