Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Inomhusmiljö

De flesta människor tillbringar mycket tid inomhus. För att trivas i sin bostad är det viktigt med ett bra inomhusklimat. En bostad ska ge skydd mot värme, kyla, drag, fukt, buller, radon (en ädelgas som bildas när det radioaktiva grundämnet radon sönderfaller) och andra stör­ningar. En bostad ska också ha tillfredsställande luftväxling med hjälp av till exempel en anordning för ventilation.

Vem är ansvarig?

Miljöförvaltningen handlägger bostadsklagomål med syfte att undanröja störningar. Innan du kontaktar Miljöförvaltningen bör du ha kontaktat din fastighetsägare, bostadsrättsförening eller den som orsakar störningen.

Det är i första hand deras ansvar att leva upp till de krav som finns i miljöbalken och andra lagar och bestämmelser, samt leva upp till de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och Naturvårdsverket ställer. Om du inte får hjälp från till exempel din fastighetsägare så kan du göra en klagoanmälan till Miljöförvaltningen.

Klagoanmälan till Miljöförvaltningen

Vi tillbringar en stor del av vår tid inomhus. Miljön, både inomhus och utomhus, har därför stor betydelse för hur vi mår och för vårt välbefinnande. Det är därför viktigt att vi har en bra luftkvalitet inomhus och att vi slipper problem med fukt, mögel, radon och andra störningar som till exempel buller både inom bostaden och utifrån. Det kan är självklart att man inte ska behöva bli sjuk eller få symtom till följd av brister i innemiljön.

Tänk på följande om du har klagomål på ditt boende:

 • Är du hyresgäst är det din hyresvärd som du ska vända dig till i första hand.
 • Har du en bostadsrätt vänder du dig till styrelsen för föreningen.
 • Har du ett eget hus är du själv ansvarig för din inomhusmiljö.

Du har också ett ansvar att sköta din bostad på ett ansvarsfullt sätt och se till att det inte blir problem i din egen bostad eller för dina grannar.

Om störningarna kommer från en annan fastighet, till exempel en industri, fläktar eller trafik, kan du vända dig till Miljöförvaltningen.

På Boverkets webbplats hittar du mer information om inomhusmiljö.

Boverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Inomhusmiljö

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Verktyg som ligger på marken Publicerad

  Vår öppna mottagning kommer till dig igen

  Går du i byggtankar och behöver råd eller hjälp? Eller är du nyfiken på hur området du bor i kan komma att utvecklas? Nu kommer våra bygglovhandläggare, adminis...
 • Porträttbild av Anna Säfsten. Foto: Kennet Öhlund.  Publicerad

  Anna Säfsten är ny chef på Miljöförvaltningen

  Hon återvänder till Borås Stad och Miljöförvaltningen efter sju år. Anna Säfsten är ny förvaltningschef, och gläds åt att återknyta kontakter med människor hon ...
 • Översiktsbild från hackaton. Personer som sitter vid bord i en stor sal Publicerad

  Hackathon för hållbart byggande

  Vad innebär det att bygga ett hållbart samhälle? Det är en av frågorna som ställdes i samband med gårdagens ”Hackathon för hållbart byggande” som ägde rum hos N...
Ikon: Kalender

Kalender