Farligt avfall
Vissa typer av avfall anses vara särskilt farliga för miljön och/eller hälsan och är därför klassade som farligt avfall. För dessa avfallsslag gäller särskilda regler. Från den 1 november 2020 ska alla verksamheter som på något vis hanterar farligt avfall rapportera in det till Naturvårdsverkets avfallsregister.
Verksamheter har möjlighet att, mot en ersättning till Borås Energi och Miljö, lämna små mängder farligt avfall på Lusharpan återvinningscentral. Större mängder farligt avfall ska lämnas till valfri entreprenör som har tillstånd att ta emot farligt avfall. Den som utövar verksamhet där farligt avfall uppkommer är skyldig att kontrollera att transportör och mottagare av farligt avfall har de tillstånd som krävs.
Transport av avfall kan omfattas av anmälnings- eller tillståndsplikt. Tillståndsplikt gäller som regel vid transport av farligt avfall. Anmälan eller ansökan om tillstånd för transport av avfall görs till länsstyrelsen. Mer information finns att läsa på länsstyrelsens webbplats Transport och hantering av avfall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Exempel på farligt avfall:
- Glykol
- Bekämpningsmedel (till exempel insekts- och ogräsmedel)
- Kvicksilver från febertermometrar eller lampor
- Elektronik (TV-apparater, datorer, mobiltelefoner med mera)
- Lim- och färgrester
- Lösningsmedel
- Fotokemikalier
- Olja
- Oljefilter
- Lysrör
- Lågenergilampor
- Kvicksilverlampor
- Batterier
Rapportering och anteckningar
Från och med den 1 november 2020 ska alla verksamheter som på något vis hanterar farligt avfall rapportera in det till Naturvårdsverkets avfallsregister. Den nya regeln ökar förutsättningarna för bättre kontroll på farligt avfall i Sverige.
Regelförändringen berör alla verksamheter som:
- producerar farligt avfall
- transporterar farligt avfall
- tar emot och hanterar farligt avfall i insamlingsverksamhet
- behandlar farligt avfall
- mäklar eller handlar med farligt avfall.
Exempel på verksamheter som berörs är kontor, frisörer, tryckerier, industrier, bilverkstäder, transportörer och avfallsmottagare.
Utöver krav på rapportering till Naturvårdsverket ska du som verksamhetsutövare också föra anteckningar över ditt farliga avfall. Sedan 1 augusti 2020 har denna skyldighet utökats med krav på ytterligare anteckningar. Vilka anteckningar du ska föra framgår i avfallsförordningens sjätte kapitel, Avfallsförordning (2020:614) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Textilhögskolan i Borås visar vägen – nu även i FN:s korridorer
Publicerad
Igår lanserades en ny generation guidekläder till Förenta Nationernas (FN:s) högkvarter i New York. Det är ett tjugotal designstudenter från Textilhögskolan vid...
-
Få svar på dina tullfrågor!
Publicerad
I ett pressmeddelande på fredagsmorgonen presenterade Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa en nyinrättad jourfunktion för att svara på t...
-
Är du ansvarig på ett företag i Borås? Svara på vår enkät!
Publicerad
Hjälp oss skapa ett tryggare företagsklimat i Borås! Är du företagare? Är du platsansvarig? Eller är du VD på ett företag i Borås? Kolla din inkorg! Vi har skic...
Kalender
-
Anbudsskola
Tid: kl.
Plats: Österlånggatan 74, våning 1
-
Kommunstyrelsen, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Kungsgatan 55, Stadshuset, Kommunstyrelsens...
-
Tekniska nämnden, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Kungsgatan 57, Tekniska nämndens Sessionssal