Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Skolbio

Utöver filmverksamheten för allmänheten visas även skolbio på Röda Kvarn, i samverkan med kommunens för-, grund- och gymnasieskolor.

Målet är att alla elever ska få tillfälle att se kvalitetsfilm på en riktig biograf under skoltid. Skolbion kan både berika och underlätta undervisningen i skolan. Att se film är ett oslagbart sätt att levandegöra teman och problemställningar på ett sätt som eleverna själva förstår och kan ta till sig.

Filmerna visas: måndag-onsdag 09.30 & 12.00 samt torsdag 09.30 om inget annat anges.

Ladda ner hela programmet som pdf

Aktuell film:

Tito och fåglarna

Visas: Vecka 08 (17-20/2)

Regi: Bitar, Catoto & Steinberg. Brasilien, 2018. Från 7 år. 73 minuter. En epidemi sprider sig över världen. Det är en smittsam rädsla som urholkar själen. Tioårige Tito inser att han måste göra något för att stoppa det. Hans pappa forskar om fåglar och Tito anar att deras sång kan vara botemedlet som förhindrar katastrofen. Men Tito är blyg och sin pappa har han inte träffat på många år.. . Tito och fåglarna är en enastående vacker animerad saga. Både ett storslaget äventyr och träffsäker påminnelse om natur och samtid i en spännande berättelse om hur rädsla och tillit har makten att förändra allt. Svenskt tal.

Rekommenderad för åk 1 – åk 6. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Teman: Bild & animation, Natur, Populism, Rädsla & tillit, Samhällskunskap

Boka film

Kommande skolbiofilmer:

And Then We Danced

Visas: Vecka 09 (24-27/2)

Regi: Levan Akin. Sverige/Georgien/Frankrike, 2019. Från 7 år. 113 minuter. Ett pulserande coming of age-drama och en intensivt koreograferad queerfilm om förbjudna känslor och modet att bryta normer. Merab är dansare i det georgiska nationalkompaniet vars tillvaro vänds upp och ner när den karismatiske Irakli en dag ansluter och blir hans största rival, men även största åtrå. Nu står Merab inför valet att följa sitt hjärta – och riskera att förlora allt han kämpat för. Levan Akins film fick ett strålande mottagande på Cannes-festivalen 2019 och är utsedd till 2020 års svenska Oscarsbidrag. Georgiskt tal, svensk text.

Rekommenderad för åk 8 – Gymnasiet. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Teman: Sexualitet & identitet, Dans & kultur, Samhällskunskap, Tradition & normer

Boka film

Giraffens cykel

Visas: Vecka 10 (2-5/3)

Regi: Lasse & Lisa. Sverige, 2019. Barntillåten. 42 minuter. Ett fnittrigt filmpaket för de yngsta! Gamla favoriter som Spöket Laban, Lilla Anna och Karla Kanin har fått en ny kompis, Giraffen, som har en ny cykel och är mäkta stolt. Den lilla apan, som kör trehjuling, är imponerad. Problemet är att Giraffen inte kan cykla utan bara välter. Däremot kan Apan cykla jättebra. Då blir Giraffen avundsjuk och gör något riktigt elakt! Filmpaketet består av Lilla Spöket Laban – Kokosbollar, Lilla Anna – Skidturen, Karla Kanin på stranden, Lilla Spöket Laban – Skuggan och Lilla Anna – Tårtan. Svenskt tal.

Rekommenderad för Förskolan. Filmhandledning saknas.

Teman: Bild & animation, Bok till film, Vänskap & avundsjuka

Boka film

Miraï, min lillasyster

Visas: Vecka 11 (10-12/3) OBS! Ingen visning måndag 9/3

Regi: Mamoru Hosoda. Japan, 2018. Från 7 år. 98 minuter. En magnifikt tecknad, Oscarsnominerad japansk saga i mästeranimatören Hayao Miyazakis fotspår. När 4-åriga Kun får en lillasyster rasar hela hans värld, då föräldrarna plötsligt har mycket mindre tid och energi över till honom. Men genom en förtrollad trädgård får Kun besök av sin lillasyster från en annan dimension som tar med honom på en magisk resa genom både dåtid och framtid. En suggestiv berättelse om syskonskap och familjerelationer, berättad med generations-överskridande blick för både barnets och föräldrarnas perspektiv. Svenskt tal.

Rekommenderad för åk 3 – åk 6. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teman: Bild & animation, Barn & vuxna, Sagor & verklighet, Syskon & familjerelationer

Boka film

Taiki

Visas: Vecka 12 (16-18/3) OBS! Ingen visning torsdag 19/3

Regi: Mirjam de With. Nederländerna, 2019. Från 11 år. 85 minuter. En familj ska till Sverige på bilsemester. Sonen Bruno vill inte sluta spela tv-spel och till sist stänger mamman av strömmen. Hela familjen behöver en digital detox tycker hon, alltså inga telefoner eller skärmar. I bråket som följer rusar Bruno in i skogen, men det som var tänkt som ett skämt förvandlar resan till en mardröm. Tragik, värme och kärlek löper jämnt i den spännande filmen om Brunos överlevnad i det vilda, samtidigt som vi följer föräldrarnas desperata sökande. Visad på BUFF Filmfestival 2019. Holländskt/svenskt tal, svensk text.

Rekommenderad för åk 2 – åk 5. Filmhandledning finns utgiven av BUFF.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teman: Barnkonventionen, Djur & Natur, Familjeliv, Skärmtid, Geografi

Boka film

Labyrint

Visas: Vecka 13 (23-26/3)

Regi: Douglas Boswell. Belgien/Nederländerna, 2014. Från 11 år. 99 minuter. 14-årige Frikke hittar ett märkligt dataspel och upptäcker att det spelas med verkliga barn fångade i en ondskefull digital labyrint. I spelet möter han Nola och bestämmer sig för att rädda henne. Men spelets skapare varnar Frikke: om han förlorar eller slutar spela kommer Nola skadas på riktigt. Situationen förvärras när Markus, Frikkes bästa vän, också dras in i labyrinten. I ett äventyr fyllt av både spänning och värme måste Frikke lösa den hemliga koden och stoppa det onda geni som tillverkat det hemska spelet. Holländskt tal, svensk text.

Rekommenderad för åk 4 – åk 8. Filmhandledning finns utgiven av Biografcentralen.PDF

Teman: Äventyr, Spel & datorer, Kunskap & kreativitet, Vänskap & kärlek

Boka film

Fåret Shaun: Farmageddon

Visas: Vecka 14 (30/3-2/4)

Regi: Becher & Phelan. USA/England/Frankrike, 2019. Barntillåten. 88 minuter. Fåret Shaun – filmvärldens charmigaste hjälte – är tillbaka i ett nytt äventyr med intergalaktiska förtecken! En vilsekommen utomjording med stora krafter kraschlandar på den kära gamla gården men vill åka hem till sina föräldrar. Fåret Shaun tar på sig uppgiften att se till så den nya rymdkompisen kommer tillbaka hem innan en ondskefull organisation hinner sätta klorna i henne! Ett oemotståndligt äventyr av utsökt stop motion-teknik, rolig slapstick-humor och älskvärda figurer som kommunicerar genom glada tillrop och kroppsspråk. Dialogfri.

Rekommenderad för cirka Förskoleklass – åk 3. Filmhandledning saknas.

Teman: Bild & animation, Rymden, Djur & människor

Boka film

Kapernaum

Visas: Vecka 16 (14-16/4) OBS! Ingen visning måndag 13/4

Regi: Nadine Labaki. Libanon/USA, 2018. Tillåten från 11 år. 126 minuter. Zain är en 12-årig fattigpojke från Libanon som dömts till fängelse för våldsbrott. Nu står han inför domaren av ett helt annat skäl: han vill stämma sina egna föräldrar för att ha satt honom till denna hemska värld. Den flerfaldigt prisbelönta och Oscarsnominerade ”Kapernaum” tar avstamp i verkliga öden bland papperslösa i Libanon och lyfter brännande samtidsfrågor om migration, barnäktenskap och människohandel. En hjärtskärande men också hjärtevärmande historia om en livskraftig liten hjälte som vägrar ge upp. Arabiskt tal, svensk text.

Rekommenderad för åk 8 – Gymnasiet. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teman: Migration, Flyktingar & papperslösa, Barn & föräldrar, Barnäktenskap, Samhällskunskap

Boka film

Lejonkungen (2019)

Visas: Vecka 17 (20-23/4)

Regi: Jon Favreau. USA, 2019. Från 11 år. 118 minuter. Disneys älskade tecknade klassiker i en helt ny fantastiskt fotorealistisk version! På Afrikas savann föds den framtida lejonkungen Simba. Han dyrkar sin far, Kung Mufasa, och är stolt över sitt arv. Men alla är inte lika uppskattande. Scar, Mufasas bror, har sina egna diaboliska planer för hur han skall kunna ta över tronen. Förräderi, tragedi och drama leder till att Simba tar till flykten. Med hjälp av ett par udda nyfunna vänner måste han nu lista ut hur han skall lyckas ta tillbaka det som rättmätigt är hans. Engelskt tal, svensk text.

Rekommenderad för cirka åk 3 – åk 6. Filmhandledning saknas.

Teman: Bild & animation, Djur & natur, Geografi, Naturvetenskap, Kretslopp, Musik

Boka film

Senast ändrad: 2020-01-13 12.32

Ändrad av:

Dela sidan: Skolbio

g q n C