Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Skolbio

Utöver filmverksamheten för allmänheten visas även skolbio på Röda Kvarn, i samverkan med kommunens för-, grund- och gymnasieskolor.

Målet är att alla elever ska få tillfälle att se kvalitetsfilm på en riktig biograf under skoltid. Skolbion kan både berika och underlätta undervisningen i skolan. Att se film är ett oslagbart sätt att levandegöra teman och problemställningar på ett sätt som eleverna själva förstår och kan ta till sig.

Filmerna visas: måndag-onsdag 09.30 & 12.00 samt torsdag 09.30 om inget annat anges.

Aktuell film:

Lejonkungen (2019)

Visas: Vecka 40 (28-30/9) OBS! Ingen visning tisdag 29/9 eller torsdag 1/10

Regi: Jon Favreau. USA, 2019. Från 11 år. 118 minuter. Disneys älskade tecknade klassiker i en helt ny fantastiskt fotorealistisk version! På Afrikas savann föds den framtida lejonkungen Simba. Han dyrkar sin far, Kung Mufasa, och är stolt över sitt arv. Men alla är inte lika uppskattande. Scar, Mufasas bror, har sina egna diaboliska planer för hur han skall kunna ta över tronen. Förräderi, tragedi och drama leder till att Simba tar till flykten. Med hjälp av ett par udda nyfunna vänner måste han nu lista ut hur han skall lyckas ta tillbaka det som rättmätigt är hans. Engelskt tal, svensk text.

Rekommenderad för cirka åk 3 – åk 6. Filmhandledning saknas.

Teman: Bild & animation, Djur & natur, Geografi, Naturvetenskap, Kretslopp, Musik

Boka film

Kommande skolbiofilmer:

Min pappa Marianne

Visas: Vecka 41 (5-8/10)

Regi: Mårten Klingberg. Sverige, 2020. Barntillåten. 110 minuter. Min pappa Marianne är en varm, rolig och genuin feelgood-film om att komma ut som transperson, baserad på Ester Roxbergs självbiografiska bok. När tillvaron kraschar för Hanna väljer hon att flytta från Stockholm till föräldrarna i Alingsås och bo hemma hos mamma Eva (Lena Endre) och pappa Lasse (Rolf Lassgård). Som egentligen vill leva som Marianne. En hemlighet han nu, 60 år gammal, äntligen skall våga komma ut med. Men Hanna har svårt att acceptera sin pappas kvinnliga sida och tycker att allt bara borde vara som förut… Svenskt tal.

Rekommenderad för cirka åk 8 – Gymnasiet. Filmhandledning saknas.

Teman: HBTQIA, Normer & samhälle, Media & journalistik, Familj

Boka film

Fåret Shaun: Farmageddon

Visas: Vecka 42 (12-15/10)

Regi: Becher & Phelan. USA/England/Frankrike, 2019. Barntillåten. 88 minuter. Fåret Shaun, filmvärldens charmigaste hjälte, är tillbaka i ett nytt äventyr med intergalaktiska förtecken. En vilsekommen utomjording med stora krafter kraschlandar på den kära gamla gården men vill åka hem till sina föräldrar. Fåret Shaun tar på sig uppgiften att se till så den nya rymdkompisen kommer tillbaka hem, innan en ondskefull organisation hinner sätta klorna i henne! Ett oemotståndligt äventyr av klassisk stop motion-teknik, rolig slapstickhumor och älskvärda figurer som kommunicerar genom kroppsspråk och glada tillrop. Dialogfri.

Rekommenderad för cirka Förskoleklass – åk 3. Filmhandledning saknas.

Teman: Bild & animation, Rymden, Djur & människor

Boka film

Labyrint

Visas: Vecka 43 (19-21/10) OBS! Ingen visning torsdag 22/10

Regi: Douglas Boswell. Belgien/Nederländerna, 2014. Från 11 år. 99 minuter. 14-årige Frikke hittar ett märkligt dataspel och upptäcker att det spelas med verkliga barn fångade i en ondskefull digital labyrint. I spelet möter han Nola och bestämmer sig för att rädda henne. Men spelets skapare varnar Frikke: om han förlorar eller slutar spela kommer Nola skadas på riktigt. Situationen förvärras när Markus, Frikkes bästa vän, också dras in i labyrinten. I ett äventyr fyllt av både spänning och värme måste Frikke lösa den hemliga koden och stoppa det onda geni som tillverkat det hemska spelet. Holländskt tal, svensk text.

Rekommenderad för åk 4 – åk 8. Filmhandledning finns utgiven av Biografcentralen.PDF

Teman: Äventyr, Spel & datorer, Kunskap & kreativitet, Vänskap & kärlek

Boka film

Arne Alligator – Sjung med!

Visas: Vecka 45 (2-5/11)

Regi: Ilkka Rautio. Finland, 2019. Barntillåten. 40 minuter. En knattefilm för de yngsta skolbiobesökarna! Den omåttligt populära YouTube-stjärnan Arne Alligator tar steget från dator- och teveskärmen och upp på bioduken med en hit-kavalkad av sina mest populära animerade musikvideor. I en färgglad, musikalisk sjunga med-upplevelse bjuder filmen in både barn och pedagoger att stämma in i låtarna och tillsammans se till att taket lyfter i salongen. Vi får även följa med Arne när han ger sig ut på äventyr i verkligheten! Med text och musik av Macke Granberg och Tomas Nyberg. Svenskt tal.

Rekommenderad för Förskolan. Filmhandledning saknas.

Teman: Bild & animation, Djur & Natur, Sång & dans

Boka film

Taiki

Visas: Vecka 46 (9-12/11)

Regi: Mirjam de With. Nederländerna, 2019. Från 11 år. 85 minuter. En familj ska till Sverige på bilsemester. Sonen Bruno vill inte sluta spela tv-spel och till sist stänger mamman av strömmen. Hela familjen behöver en digital detox tycker hon, alltså inga telefoner eller skärmar. I bråket som följer rusar Bruno in i skogen, men det som var tänkt som ett skämt förvandlar resan till en mardröm. Tragik, värme och kärlek löper jämnt i den spännande filmen om Brunos överlevnad i det vilda, samtidigt som vi följer föräldrarnas desperata sökande. Visad på BUFF Filmfestival 2019. Holländskt/svenskt tal, svensk text.

Rekommenderad för åk 2 – åk 5. Filmhandledning finns utgiven av BUFF.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teman: Barnkonventionen, Djur & Natur, Familjeliv, Skärmtid, Geografi

Boka film

Perfect 10

Visas: Vecka 47 (16-18/11) OBS! Ingen visning torsdag 19/11

Regi: Eva Riley. England, 2019. Tillåten från 11 år. 83 minuter. Brittisk socialrealism med stark syskonskapsskildring om 14-åriga Leigh som bor med sin pappa i utkanten av Brighton. Här tränar hon stenhårt för sin framtid som gymnast och kämpar samtidigt för att få ihop pengar till terminsavgifterna. Gymnastiken är allt för henne men på träningarna blir hon mobbad. När Joe dyker upp och berättar att de är halvsyskon vänds hela Leighs värld upp och ner. Joe introducerar henne för sina kompisar och deras småkriminella verksamhet. Och snart blir Leigh hans trognaste medhjälpare... Engelskt tal, svensk text.

Rekommenderad för åk 7 – åk 9.

Teman: Familj, Identitet, Idrott & gymnastik

Boka film

Pelle Svanslös (2019)

Visas: Vecka 48 (23-26/11)

Regi: Christian Ryltenius. Sverige, 2020. Barntillåten. 67 minuter. Ett helt nytt tecknat äventyr om den godhjärtade katten Pelle Svanslös efter Gösta Knutssons barnboksklassiker. Pelle lever ett lugnt och stilla liv på landet tillsammans med sin kära Birgitta. Men ett ruskigt oväder tar honom alldeles ensam hela vägen till Uppsala. En främmande värld där han möter nya vänner men också svåra utmaningar. Vågar han fortsätta vara snäll? Räcker han till för att bli hjälte? Och kommer han någonsin komma hem till Birgitta igen? En musikalinspirerad saga full av nyfikenhet, äventyrlighet och mysighet! Svenskt tal.

Rekommenderad för cirka Förskoleklass – åk 2. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teman: Bild & animation, Bok till film, Litteratur, Vänskap, Fabler & djur

Boka film

The Peanut Butter Falcon

Visas: Vecka 49 (30/11-2/12) OBS! Ingen visning torsdag 3/12

Regi: Tyler Nilson & Michael Schwartz. USA, 2019. Från 11 år. 97 minuter. En modern amerikansk äventyrshistoria i Mark Twains anda berättad med värme, humor och en funktionsvariationsdimension. Zack är en ung man med Downs syndrom som rymmer från sitt boende för att följa sin dröm: att bli professionell fribrottare. Hans plan är att börja på wrestlingskola med sin stora idol, The Salt Water Redneck. Av en slump stöter han på en annan rymling på luffen, den småkriminelle fiskaren Tyler (Shia LaBeouf). De båda slår följe och en oväntad vänskap tar form under den händelserika resans gång. Engelskt tal, svensk text.

Rekommenderad för c:a åk 7 – Gymnasiet.

Teman: Funktionsvariation & Downs syndrom, Vänskap, Litteratur, Geografi

Boka film

Senast ändrad: 2020-09-25 09.26

Ändrad av:

Dela sidan: Skolbio

g q n C