Meny

Meny

Skolbio

Utöver filmverksamheten för allmänheten visas även skolbio på Röda Kvarn, i samverkan med kommunens för-, grund- och gymnasieskolor.

Målet är att alla elever ska få tillfälle att se kvalitetsfilm på en riktig biograf under skoltid. Skolbion kan både berika och underlätta undervisningen i skolan. Att se film är ett oslagbart sätt att levandegöra teman och problemställningar på ett sätt som eleverna själva förstår och kan ta till sig.

Filmerna visas: måndag-onsdag 09.30 & 12.00 samt torsdag 09.30 om inget annat anges.

Ladda ner hela programmet som pdfPDF

Aktuell film:

Halvdan Viking

Visas: Vecka 40 (30/9-3/10)

Regi: Gustaf Åkerblom. Sverige, 2018. Från 7 år. 90 minuter. Påkostat familjeäventyr efter Martin Widmarks populära böcker! Halvdan Viking är elva år och bor i Östbyn men känner sig inte som en ”riktig” viking. Han haltar, har dåligt självförtroende och saknar riktiga vänner. I närheten ligger Västbyn och de båda byarna har legat i fejd med varandra sedan urminnes tider. En dag i skogen möter Halvdan den orädda kungadottern Meia från fiendebyn och en oväntad vänskap växer fram. När Väst planerar ett anfall på Öst hänger allt på barnens mod och list för att stoppa ett fullskaligt krig. Svenskt tal.

Rekommenderad från: åk 2 – åk 6. Filmhandledning saknas.

Teman: Bok till film, Historia & vikingatiden, Vänskap & konflikt, Identitet

Boka film

Kommande skolbiofilmer:

Bamse och Dunderklockan

Visas: Vecka 41 (7-10/10)

Regi: Christian Ryltenius. Sverige, 2018. Barntillåten. 65 minuter. Världens snällaste björn och hans vänner är tillbaka i ett nytt äventyr – både på land och till havs! I Bamse och Dunderklockan ger sig Bamses kompisar av för att söka efter Dunderklockan, ingrediensen som gör Bamse stark. Samtidigt smider Reinard Räv ondsinta planer för att bli stadens hjälte och vinna Mickelinas hjärta. Bamse tvingas klara sig utan sin Dunderhonung och får lära sig något mycket viktigt: att bara vara sig själv räcker mycket längre än man tror! Det är något som även stadens busar skulle må bra av att förstå. Svenskt tal.

Rekommenderad från: Förskolan – cirka åk 2. Filmhandledning saknas.

Teman: Serier & film, Bild & animation, Vänskap, Identitet & självförtroende

Boka film

The Miseducation of Cameron Post

Visas: Vecka 42 (14-16/10) OBS! Ingen visning torsdag 17/10

Regi: Desiree Akhavan. USA, 2018. Från 11 år. 103 minuter. En träffsäker och hoppfull uppväxtskildring berättad med lätthet och värme. Året är 1993. Cameron är en föräldralös 16-åring som bor hos sin religiösa moster och i hemlighet dejtar skolans snyggaste tjej. När de blir påkomna skickas hon till ett kristet konverteringsläger som ”botar” tonåringar från sin homosexualitet. I denna hjärntvättarmiljö, invävd i missriktad kärlek och gemensamma gruppövningar, hittar Cameron trots allt flera nya vänner. Och insikten att ingen skall tvingas trycka undan sin sanna identitet. Engelskt tal, svensk text.

Rekommenderad från åk 7 – Gymnasiet. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teman: Identitet & livsåskådning, HBTQ-frågor, Religions- & samhällskunskap

Boka film

Agatha – Granndetektiven

Visas: Vecka 43 (21-24/10)

Regi: Karla von Bengtson. Danmark, 2017. Barntillåten. 77 minuter. Egensinnigt animerad film om självkänsla, självtvivel, familjen – och hur tokigt det kan bli när man dömer någon på förhand. Agatha är tio år och har flyttat till ett nytt hus i en ny stad. Mamman hoppas att det ska ge hennes dotter nya vänner men Agatha är inte intresserad av sådant trams – hon föredrar att vara ensam och hennes högsta dröm är att bli en riktig detektiv! När en lokal affär råkar ut för snatterier antar hon genast uppdraget att hitta tjuven, men allt går snett och leder till många missförstånd, både små och stora. Svenskt tal.

Rekommenderad från åk 1 – åk 6. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teman: Individ & identitet, Bild & animation, Konstnärliga uttryck, Empati & respekt

Boka film

Night Comes On

Visas: Vecka 45 (4-7/11)

Regi: Jordana Spiro. USA, 2018. Från 11 år. 86 minuter. På sin 18-årsdag släpps Angel ut från ungdomsfängelse. Tillsammans med sin tioåriga syster ger hon sig ut på en resa som kommer förändra dem för alltid: att söka upp deras pappa och hämnas sin mors död. Angel är övertygad om att detta kommer ge hennes liv mening. Jagad av sitt förflutna börjar hon ta sig fram i vardagen. Sakta förändras hämndbegäret och hon börjar inse att det kanske finns någon större poäng med allt. ”Night Comes On” är ett gripande, lovordat drama om den tuffa kampen för unga i samhällets utkant. Engelskt tal, svensk text.

Rekommenderad från cirka åk 8 – Gymnasiet. Filmhandledning kommer.

Teman: Uppväxt & familj, Barns rättigheter, Samhällskunskap & sociala frågor, Våld & kriminalitet

Boka film

Lilla spöket Laban – Världens snällaste spöke

Visas: Vecka 46 (11-13/11) OBS! Ingen visning torsdag 14/11

Regi: Nilsson, Persson & Åhlin. Sverige, 2008. Barntillåten. 44 minuter. Nypremiär! Lilla spöket Laban är inte riktigt som andra spöken. Han är nämligen rädd för mörker och världens snällaste spöke. Vilket inte är så lätt när man önskar skrämmas och vara läskig. Laban vill ju så gärna och gör sitt bästa för att kunna spöka lika bra som pappa, mamma och lillasyster Labolina. Världens snällaste spöke innehåller sex animerade episoder med barnens favoritspöke. Berättarröst är den kritikerrosade skådespelerskan Maria Lundqvist med illustrationer och teckningar av den flerfaldigt prisbelönade Per Åhlin. Svenskt tal.

Rekommenderad från Förskolan. Filmhandledning saknas.

Teman: Bok till film, Bild & animation, Rädslor

Boka film

Sune vs. Sune

Visas: Vecka 47 (18-21/11)

Regi: Jon Holmberg. Sverige, 2018. Från 7 år. 89 minuter. När Sune skall börja fyran möts han av en chock. En ny Sune har börjat i hans klass som snabbt blir mer populär än den ”riktiga” Sune. Ännu värre blir det när nya Sune ser ut att vinna hans älskade Sophies hjärta. Nu måste Sune ta till all sin list, och sin lillebror Håkan, för att inte bli lämnad och utbytt. Samtidigt har pappa Rudolf en ålderskris och mamma Karin blänger avundsjukt på nya Sunes till synes perfekta mamma. ”Sune vs. Sune” är en fantasifull igenkänningskomedi om att bli stor och vikten av att våga vara sig själv. Svenskt tal.

Rekommenderad från cirka åk 3 – åk 6. Filmhandledning saknas.

Teman: Självbild & identitet, Utanförskap, Vänskap, Familj, Klasskillnader

Boka film

Stora Stygga Räven

Visas: Vecka 48 (25-28/11)

Regi: Patrick Imbert & Benjamin Renner. Frankrike/Belgien, 2017. Barntillåten. 83 minuter. En ny hjärtlig tecknad film från skaparna av Oscarsnominerade Victor & Josefine! Landsbygden är inte alltid så lugn och fridfull som man kan tro och djuren på den här gården är särskilt underliga: en räv som tar hand om en kycklingfamilj, en kanin som spelar stork och en anka som vill vara jultomten. Plötsligt faller en baby ned från ett träd. Storken kommer ramlande efter och påstår att han inte kan leverera babyn till föräldrarna. Ankan och kaninen lovar att hjälpa till och få babyn till rätt adress – men hur skall det gå till? Svenskt tal.

Rekommenderad från Förskoleklass – åk 2. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teman: Seriebok till film, Bild & animation, Svenska, Fabler & sagor, Biologi

Boka film

Fight Girl

Visas: Vecka 49 (2-5/12)

Regi: Johan Timmers. Nederländerna, 2018. Från 11 år. 84 minuter. Inspirerande ’girl power’-film om vänskap och konsten att acceptera sig själv med alla sina styrkor och brister. När 12-åriga Bodils föräldrar skiljer sig måste hon flytta och börja ny skola. Bodil känner både ilska och sorg – men samtidigt ett ansvar för sin bror som har diabetes och är mobbad. I sitt nya hus träffar hon Joy som introducerar henne för kickboxning. Genom kampsporten kan hon få utlopp för sina känslor och ta kontroll över sin tillvaro. Vinnare av BUFF ECFA Award och Malmö stads barnfilmspris 2019. Holländskt tal, svensk text.

Rekommenderad från åk 6 – cirka åk 9. Filmhandledning finns utgiven av BUFF.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teman: Idrott & kampsport, Känslor & ilska, Familj & vänner, Mobbing & utanförskap

Boka film

Senast ändrad: 2019-08-08 14.25

Ändrad av:

Dela sidan: Skolbio

g q n C