Meny

Meny

Skolbio

Utöver filmverksamheten för allmänheten visas även skolbio på Röda Kvarn, i samverkan med kommunens för-, grund- och gymnasieskolor.

Målet är att alla elever ska få tillfälle att se kvalitetsfilm på en riktig biograf under skoltid. Skolbion kan både berika och underlätta undervisningen i skolan. Att se film är ett oslagbart sätt att levandegöra teman och problemställningar på ett sätt som eleverna själva förstår och kan ta till sig.

Filmerna visas: måndag-onsdag 09.30 & 12.00 samt torsdag 09.30 om inget annat anges.

Ladda ner hela programmet som pdfPDF

Aktuell film:

Amatörer

Visas: Vecka 40 (1-3/10) OBS! Ingen visning torsdag 4/10

Regi: Gabriela Pichler. Sverige, 2018. 102 minuter. Välkommen till Lafors! Ett litet brukssamhälle i desperat behov av en nystart. För att sätta Lafors på kartan vill de styrande producera en kommunfilm, men eftersom budgeten är slut vänder man sig till bygdens skolungdomar. Filmerna som görs blir dock inte riktigt som politikerna tänkt sig, när två tjejer med invandrarbakgrund använder mobiler och selfiesticks för att berätta sin historia… Med bultande hjärta och knuten näve är Amatörer en humoristisk hyllning till landsorten, eget skapande och varje människas unika erfarenheter. Svenskt tal.

Rekommenderad från åk 7 (-Gymnasiet). Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Teman: Kultur & eget skapande, Bild & film, Identitet & mångfald, Globalt & lokalt, Samhällskunskap, Mänskliga rättigheter & demokratiska värderingar, Kulturarvet

Boka film

Kommande skolbiofilmer:

Ballerinan och uppfinnaren

Visas: Vecka 41 (8-9/10+11/10) OBS! Inga visningar onsdag 10/10

Regi: Summer & Warin. Frankrike/Kanada, 2016. 89 minuter. Felicia är en föräldralös flicka med en passion i livet: att dansa! Tillsammans med kompisen Victor, som drömmer om att bli uppfinnare, flyr hon barnhemmet och ut på äventyr i Paris – drömmarnas stad, fylld av ljus och med Eiffeltornet under uppbyggnad. Men för Felicia har hennes nya liv bara börjat. Nu måste hon kämpa för att visa att hon har vad som krävs för att bli prima ballerina på Operan i Paris. Ballerinan och uppfinnaren är ett oemotståndligt charmigt och dansant franskt succéäventyr om att aldrig ge upp sina drömmar! Svenskt tal.

Rekommenderad från cirka Förskoleklass (-åk 6). Filmhandledning saknas.

Teman: Drömmar & intressen, Historia, Dans & musik, Bild & animation, Samhälle & klass

Boka film

Jazzoo - festen

Visas: Vecka 42 (15-17/10) OBS! Ingen visning torsdag 18/10

Regi: Adam Marko-Nord. Sverige, 2017. 30 minuter. En färgglad, svängig film för de yngsta biobesökarna! I en glänta i skogen har jordens alla djur samlats till en sjusjungande fest. Rovdjur och växtätare, stora djur och små. Näktergalen hämtar elefanten, aporna, kängurun, koalan och de andra djuren. Men hur kommer det sig? Tiden vrids bakåt och vi får följa de olika mötena, vart och ett en egen spännande historia. Koalan vill hoppa som en känguru, isbjörnen får hjälp att hitta hem av en blåval och flodhästen lyckas rymma från zoo. Alltsammans till härligt svängiga jazztoner! Svenskt tal.

Rekommenderad för Förskolan. Filmhandledning saknas.

Teman: Bild & animation, Musik, Vänskap, Likheter & olikheter, Fabler

Boka film

Hobbyhorse Revolution

Visas: Vecka 43 (22-24/10) OBS! Ingen visning torsdag 25/10

Regi: Selma Vilhunen. Finland, 2017. 90 minuter. Rörande och rolig dokumentär om gemenskap, systerskap – och käpphästar! I Finland arrangeras varje år mästerskap i käpphäst-ridning och tusentals människor är engagerade i rörelsen. Filmen följer ett gäng unga tjejer som tampas med kärlek, vänskap, mobbing och att inte passa in. Alla på sitt sätt men med käpphästarna som gemensam nämnare, vilka hjälper dem att upptäcka sin egen personliga röst. Det handlar om identitetsskapande genom en subkultur som kombinerar rollspelande, hobby och tävling i en feministisk rörelse. Svensk text.

Rekommenderad från åk 4 (-åk 9). Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Teman: Samhällskunskap, Empati & utanförskap, Feminism & systerskap, Käpphästar & ridning, Subkulturer & rollspel, Slöjd & hantverk, Värdegrund, Individ & samhälle

Boka film

Jimmie

Visas: Vecka 45 (5-8/11)

Regi: Jesper Ganslandt. Sverige, 2018. 91 minuter. När stridsplan förmörkar himlen och det skjuts på gatorna i Sverige tvingas 4-årige Jimmie och hans pappa fly till ett säkrare land. En resa som aldrig verkar ta slut och ingen verkar veta var de ska… Jimmie är en impressionistisk historia om rädsla, nyfikenhet och saknad. Berättad ur ett litet barns perspektiv, och löst baserad på vittnesmål från familjer som tvingats fly sina hem, belyser den hur människor som tagit tryggheten för givet måste anpassa sig till en ny situation med utgångspunkt i frågan ”tänk om det hände här?”. Svenskt tal.

Rekommenderad från åk 9 (-Gymnasiet). Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Teman: Krig & flykt, Frihet & trygghet, Samhällskunskap, Barn & föräldrar, Familj & relationer, Globalt & lokalt, Mänskliga rättigheter, Migration

Boka film

Paddington 2

Visas: Vecka 46 (12-15/11)

Regi: Paul King. England/USA, 2017. 103 minuter. Paddington är tillbaka! Den marmeladälskande lilla björnen har flyttat in hos familjen Brown i London och sprider glädje var han än går. Nu ska Tant Lucy fylla år och Paddington har hittat den perfekta presenten: en vacker bok. Men presenten blir stulen och Paddington blir oskyldigt dömd för stölden. Nu måste han rentvå sig själv – och hitta den verklige tjuven! Paddington 2 har blivit lika älskad och hyllad som originalet. Ett ljuvligt äventyr som serverar klokheter och charm med stort hjärta i tjusigt filmade miljöer. Svenskt tal.

Rekommenderad från cirka åk 1 (-åk 6). Filmhandledning saknas.

Teman: Bild & animation, Fabler, Bok till film

Boka film

Krig

Visas: Vecka 47 (19-22/11)

Regi: Goran Kapetanovic. Sverige, 2017. 80 minuter. Spännande, mångbottnat äventyrsdrama om lek och blodigt allvar i dagens Sverige, berättat inifrån barnens egna universum. Mira och Omar härskar över var sin gård i bostadsområdet med strikta regler och lagar som håller konflikten i balans. Allt handlar om skejt-ladan och vem som ska bestämma över den. Tills Malte flyttar dit. Han vet allt om historiska slag och spelteori och hamnar genast i centrum mellan gängen, där bråket eskalerar till en ny nivå. Men hur långt är Mira och Omar beredda att gå? Är det verkligen krig de vill ha? Svenskt tal.

Rekommenderad från åk 5 (-åk 8). Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Teman: Lek & allvar, Krig & konflikter, Vänskap, Samhällskunskap & historia, Allegori & metafor, Egoism & altruism, Samhällsfrågor- & strukturer

Boka film

Trollvinter i Mumindalen

Visas: Vecka 48 (26-29/11)

Regi: Carpelan & Wronski. Finland/Polen, 2017. 80 minuter. Tove Janssons älskade mumintroll är tillbaka i klassisk form med röster av bland andra Stellan Skarsgård och Alicia Vikander! Det är vinter i Mumindalen, men Mumintrollet vill inte gå i ide. Han vill undersöka vintern. Då upptäcker han att märkliga varelser går omkring i snön och väntar på en märklig och efterlängtad gäst, kallad Julen. Ivriga får mumintrollen lära sig allt om den fantastiska högtiden! Härlig, genuin film för de yngsta filmälskarna berättad som ett finstämt litet äventyr som sjuder av charm och julstämning. Svenskt tal.

Rekommenderad från Förskolan (-cirka åk 1). Filmhandledning saknas.

Teman: Bild & animation, Bok till film, Fabler, Julen & högtider

Boka film

Vad ska folk säga

Visas: Vecka 49 (3-6/12)

Regi: Iram Haq. Norge/Tyskland/Sverige, 2017. 106 minuter. 16-åriga Nisha bor i Oslo där hon lever dubbelliv. Hemma följer hon strikt familjens pakistanska traditioner men med sina vänner lever hon som en vanlig norsk tonåring. När pappan upptäcker att hon har pojkvän skickas hon till Pakistan, ett land hon aldrig varit i. Vad ska folk säga är baserad på regissören Iram Haqs egna historia, om en ung flicka som ställs inför livsavgörande beslut och relationen mellan en far och dotter – och avgrunden mellan deras olika kulturer. Vinnare av Publikpriset på Göteborg Film Festival 2018. Svensk text.

Rekommenderad från åk 7 (-Gymnasiet). Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Teman: Kultur & tradition, Familj & vänner, Jämställdhet, Samhällskunskap, Mänskliga rättigheter, Barnkonventionen, Makt & demokrati, Förtryck & frihetsberövande

Boka film

Senast ändrad: 2018-08-31 08.43

Ändrad av:

Dela sidan: Skolbio

g q n C