Meny

Meny

Skolbio

Utöver filmverksamheten för allmänheten visas även skolbio på Röda Kvarn, i samverkan med kommunens för-, grund- och gymnasieskolor.

Målet är att alla elever ska få tillfälle att se kvalitetsfilm på en riktig biograf under skoltid. Skolbion kan både berika och underlätta undervisningen i skolan. Att se film är ett oslagbart sätt att levandegöra teman och problemställningar på ett sätt som eleverna själva förstår och kan ta till sig.

Filmerna visas: måndag-onsdag 09.30 & 12.00 samt torsdag 09.30 om inget annat anges.

Ladda ner hela programmet som pdfPDF

Aktuell film:

Goliat

Visas: Vecka 12 (18-21/3)

Regi: Peter Grönlund. Sverige, 2018. Från 15 år. 88 minuter. En av 2018 års starkaste svenska filmer handlar om Kimmie, en tonårskille i en mellanstor svensk stad. Hans pappa Roland försörjer familjen genom diverse olagligheter, främst knarkhandel. Mamman är sjukskriven och det är till stor del Kimmie som får sköta om sina yngre syskon. När Roland återigen ska in i fängelse ställs Kimmie inför ett svårt val. Att följa sitt hjärta och hitta en väg ut mot något bättre, eller att göra det som förväntas: ställa upp för sin familj och dras allt längre ner i en mörk värld av hot, våld och kaos. Svenskt tal.

Rekommenderad från åk 9 – Gymnasiet. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Teman: Samhälle & klass, Utanförskap & gemenskap, Familj & heder, Brott & straff

Boka film

Kommande skolbiofilmer:

Mary och häxans blomma

Visas: Vecka 13 (25-28/3)

Regi: Hiromasa Yonebayashi & Giles New. Japan, 2017. Från 7 år. 102 minuter. Mary är en helt vanlig flicka som tillbringar sommarlovet hos en äldre släkting på landet. Uttråkad följer hon en dag efter en katt, som leder henne djupt in i skogen. Där hittar hon en mystisk kvast som blir starten på ett magiskt äventyr. Kvasten för henne till en färgglad stad ovan molnen och Endor College, där rektorn är övertygad om att Mary är en särskilt begåvad häxa. Ett fartfyllt fantasy-äventyr om en karismatisk tjej som försöker finna sin plats i världen, baserad på Mary Stewarts klassiska barnbok The Little Broomstick. Svenskt tal.

Rekommenderad från cirka åk 2 – 6. Filmhandledning saknas.

Teman: Bild & animation, Bok till film, Sagor & fantasy

Boka film

Gordon & Paddy

Visas: Vecka 14 (1-4/4)

Regi: Linda Hambäck. Sverige, 2017. Barntillåten. 62 minuter. En nöttjuv härjar i skogen och kommissarie Gordon ger sig ut för att lösa fallet. Helst skulle han vara kvar inne i värmen på stationen, för han börjar bli gammal och trött. Men någon måste ju upprätthålla lag och ordning. Sorgligt nog är han den ende polisen och tvingas själv vakta brottsplatsen. Om han bara hade en assistent! En animerad film om vänskap, kunskap, vikten av att inte dra för snabba slutsatser – och att det man är rädd för sällan är så farligt som man först trott. Baserad på Ulf Nilssons och Gitte Spees böcker. Svenskt tal.

Rekommenderad från Förskolan – åk 2. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Teman: Bild & animation, Bok till film, Vänskap, Tjuv & polis, Fördomar & slutsatser

Boka film

Balladen från Tibet

Visas: Vecka 15 (8-10/4) OBS! Ingen visning torsdag 11/4

Regi: Zhang Wei. Kina/Tibet, 2017. Barntillåten. 84 minuter. En vacker historia om vänskap, utanförskap, medmänsklighet och att jaga sina drömmar. Thupten är tio år och går i en skola för synskadade i Tibet. Han kan se med ett öga, till skillnad från sina tre kompisar som är helt blinda. Tillsammans drömmer de fyra barnen om att få delta i en kinesisk talangshow i Shanghai, men de vuxna i barnens närhet står i vägen. Med Thupten som enda hopp att lyckas bestämmer de sig ändå för att åka, vilket leder dem ut på en strapatsrik färd utöver det vanliga och en resa de aldrig kommer glömma. OBS! Svensk text.

Rekommenderad från åk 2 – cirka åk 6. Filmhandledning finns utgiven av BUFF.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teman: Gemenskap & utanförskap, Vänskap & drömmar, Geografi, Funktionshinder

Boka film

Spider Thieves

Visas: Vecka 17 (23-25/4) OBS! Ingen visning måndag 22/4

Regi: Guillermo Helo. Chile, 2017. Från 11 år. 94 minuter. Spider Thieves är historien om tre unga tjejer som bor i en kåkstad i Santiago. Tjejerna drömmer om att ha samma häftiga saker som de rika, och folk på TV, har. En dag åker de in till de välbärgade delarna av Santiago och märker hur lätt de kan stjäla saker eftersom de uppfattas som oskuldsfulla. Det eskalerar snabbt och dom börjar bryta sig in i lägenheter genom att klättra på husfasaden – och snart är de kända som “spindel-tjuvarna”. Filmen är inspirerad av verkliga händelser och lyfter frågor om klass, drömmar och vänskap. OBS! Svensk text.

Rekommenderad från åk 6 – cirka åk 9. Filmhandledning finns utgiven av BUFF.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teman: Samhälle & klass, Självbild & identitet, Drömmar, Vänskap

Boka film

Senast ändrad: 2019-03-18 16.58

Ändrad av:

Dela sidan: Skolbio

g q n C