Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Skolbio

Röda Kvarn visar Skolbio på dagtid i samverkan med kommunens för-, grund- och gymnasieskolor och med stöd av Västra Götalandsregionen.

Målet är att alla elever ska ha möjlighet att se kvalitetsfilm på en riktig biograf under skoltid. Skolbion kan både berika och underlätta skolans undervisning. Att se film är ett oslagbart sätt att levandegöra teman och problemställningar på ett sätt eleverna själva förstår och kan ta till sig. Här kan du läsa mer om Skolbioverksamheten.

Filmerna visas: måndag-onsdag 09.30 & 12.00, om inget annat anges.

Aktuell skolbiofilm:

Victor & Josefine – Resan till Snackistan

Visas: Vecka 09 (26-28/2)

Regi: Julien Chheng & Jean-Christophe Roger. Frankrike/Luxemburg, 2022. Barntillåten. 80 minuter. Victor och Josefine är bästa vänner och varandras familj, trots att han är en stor hungrig björn och hon en liten mus. När Victors värdefulla fiol går sönder mister de sitt levebröd. Den enda som kan laga instrumentet bor i Victors forna hemland Snackistan, men väl på plats upptäcker de att all musik är bannlyst sedan flera år. Samtidigt finns det modiga invånare som kämpar mot förbudet, så Victor och Josefine ansluter sig till motståndsrörelsen för att se till att den glädjespridande musiken åter släpps fri i björnarnas land! Svenskt tal.

Rekommenderad för: Förskoleklass – åk 3. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyckelord: Musik, Geografi, Biologi, Bild & animation, Djur & människor

Titta på filmens trailer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka film

Kommande skolbiofilmer:

Paradiset brinner

Visas: Vecka 10 (4-6/3)

Regi: Mika Gustafson. Sverige/Italien/Danmark/Finland, 2023. Från 11 år. 109 minuter. Ett ömsint syskonporträtt och färgstark uppväxtskildring om tre unga systrar i en gränslös men kärleksfull vardag utan föräldrar på Sveriges baksida. En tillvaro där hopp och förtvivlan, glädje och sorg, går hand i hand. Vuxenvärlden har svikit dem gång på gång, men vad gör det när de har varandra och sina vänner under varma sommardagar av planlöst tidsfördriv? Samtidigt börjar socialtjänsten ana oråd och äldsta systern förstår att deras lilla universum är på väg att förändras, för alltid. Vinnare av Guldbaggen för Bästa film! Svenskt tal.

Rekommenderad för: åk 8 – Gymnasiet. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyckelord: Familj, Individualism & gemenskap, Uppväxt & ansvar, Samhällskunskap, Klassklyftor

Titta på filmens trailer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka film

Sånger med superkompisarna (sing-a-long!)

Visas: Vecka 11 (11-13/3)

Regi: Sofie Edvardsson. Sverige, 2021. Barntillåten. 30 minuter. Häng med superkompisarna på disco, rymdäventyr och mycket annat i en sprudlande lekfull värld full av sång och musik där allt inte är riktigt som det brukar vara. Superkrafter kan ju se ut på många olika sätt! Ali har världens bästa fantasi och kan förvandla sig till precis vem som helst. Evin är den coolaste rally-rockar-föraren i sta’n; en riktig fartdåre som inte går att stoppa. Ali och Evin och alla de andra superkompisarna samlas till slut i en stor karneval där de festar loss och har roligt tillsammans. Sjung med! Svenskt tal/sång.

Rekommenderad för: Förskolan. Filmhandledning saknas.

Nyckelord: Musik & sång, Bild & animation, Djur & människor, Vänskap, Fantasi

Sånghäfte Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Titta på filmens trailer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka film

Nelly Rapp – Dödens spegel

Visas: Vecka 12 (18-20/3)

Regi: Johan Rosell. Sverige, 2023. Från 11 år. 96 minuter. Monsteragenten Nelly Rapp och hunden London är tillbaka i ett nytt spännande äventyr bland varulvar, monster och mystiska väsen, baserad på Martin Widmarks populära böcker. Nellys pappa ska flytta ihop med sin nya tjej och plötsligt har Nelly fått en styvbrorsa på halsen: Valle, som bara bryr sig om vetenskap. Tillsammans beger de sig ut för att finna Dödens spegel. En resa full av hjärta, humor och lagom mysrysliga kusligheter som tar dem djupt in i den mytomspunna Svartskogen, till den plats där Nellys mamma en gång försvann... Svenskt tal.

Rekommenderad för: cirka åk 2 – åk 6. Filmhandledning saknas. Filmhandledning saknas.

Nyckelord: Bok till film, Sagor & äventyr, Naturvetenskap, Folktro & magi

Titta på filmens trailer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka film

Cleo

Visas: Vecka 13 (25-27/3)

Regi: Erik Schmitt. Tyskland, 2019. Från 11 år. 99 minuter. I ett färgsprakande, lekfullt och fantasieggande äventyr får vi följa Cleo från det att hon som barn blir föräldralös till att hon som vuxen tvingas försonas med sitt förflutna och lära sig leva i nuet. Cleos inre resa startar genom en skattjakt med sikte på att vrida tillbaka tiden och förhindra tragedin som utgjort starten för hennes liv. Med hjälp av en rad udda karaktärer ger hon sig ut i Berlins myllrande nutid i jakten på bortglömda uppfinningar och skatter från förr – innan världskrigen sargade staden. Tyskt tal, svensk/tysk text.

Rekommenderad för: åk 7 – åk 9. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutet och Goethe-Institut Schweden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyckelord: Historia, Värdegrund, Sagor & äventyr, Naturvetenskap

Titta på filmens trailer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (endast engelsk text)

Boka film

Vem är du, Mamma Mu?

Visas: Vecka 15 (8-10/4)

Regi: Christian Ryltenius. Sverige, 2023. Barntillåten. 66 minuter. Den älskade kossan Mamma Mu är tillbaka i en ny mysig och fint tecknad film. I ”Vem är du, Mamma Mu?” blir hon inspirerad av barnen och vill göra sin alldeles egna muuu-sikal, men råkar ställa till saker rejält. Lillebrors älskade nalle försvinner under mystiska omständigheter och det är Mamma Mus fel. ”Kan du inte bara vara en vanlig ko?” undrar den alltid lika skeptiska Kråkan. Men det är ju precis det Mamma Mu vill undvika – hon älskar när det händer saker! Tillsammans börjar de följa spåren för att hitta den saknade nallen. Svenskt tal.

Rekommenderad för: Förskolan – cirka åk 1. Filmhandledning saknas.

Nyckelord: Musik, Biologi, Bild & animation, Bok till film, Djur & människor, Vänskap

Titta på filmens trailer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka film

Barbie

Visas: Vecka 16 (15-17/4)

Regi: Greta Gerwig. USA/England, 2023. Från 7 år. 114 minuter. Välkommen till Barbies perfekta värld! Här styr kvinnorna medan männen är nöjda med att få leva i Barbies skuggor. Men när Barbie och Ken råkar hamna i den riktiga världen kastas Barbie in i en livskris. Samtidigt upptäcker Ken patriarkatet och tar med sig sina nya insikter tillbaka hem, vilket leder till en kullkastad maktordning… Independent-regissören Greta Gerwigs succéfilm är full av självironi och meta-kommentarer som belyser det traditionellt manliga och kvinnliga i en humoristisk men sylvass samhällskritik. Engelskt tal, svensk text.

Rekommenderad för: åk 8 – Gymnasiet. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyckelord: Jämställdhet, Genus, Självbild & identitet, Bild, Samhällskunskap, Historia

Titta på filmens trailer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka film

Echo anropar Delta

Visas: Vecka 17 (22-24/4)

Regi: Patrick Boivin. Kanada, 2023. Ålder: EJ KLART. 90 minuter. 10-årige Etienne (kodnamn Echo) och hans lillebror David (kodnamn Delta) är övertygade om att det finns utomjordiskt liv. En stormig natt inträffar plötsligt det obegripliga när blixten slår ner och David dör. Men Etienne är övertygad om att David i själva verket blivit bortförd. Inget kan övertyga honom om motsatsen, och han inleder ett sökande efter svar i en listig kamp mot ”the men in black” som försöker hindra sanningen från att komma fram. Uttagen i tävlan på Barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF 2024! Franskt tal, svensk text.

Rekommenderad för: åk 4 – åk 6. Filmhandledning kommer.

Nyckelord: Familj, Fantasi & magi, Sorg & saknad, Naturkunskap & rymden

Titta på filmens trailer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka film

Filmer efter stadie

Förskola/Förskoleklass

 • Sånger med superkompisarna (F)
 • Vem är du, Mamma Mu? (F – cirka åk 1)
 • Victor & Josefine – Resan till Snackistan (FK – åk 3)

Lågstadiet

 • Vem är du, Mamma Mu? (F – cirka åk 1)
 • Victor & Josefine – Resan till Snackistan (FK – åk 3)
 • Nelly Rapp – Dödens spegel (cirka åk 2 – åk 6)

Mellanstadiet

 • Nelly Rapp – Dödens spegel (cirka åk 2 – åk 6)
 • Echo anropar Delta (åk 4 – åk 6)
 • Havets gnista (åk 5 – cirka åk 8)

Högstadiet

 • Cleo (åk 7 – åk 9)
 • Barbie (åk 8 – G)
 • Paradiset brinner (åk 8 – G)
 • Havets gnista (åk 5 – cirka åk 8)

Gymnasiet

 • Paradiset brinner (åk 8 – G)
 • Barbie (åk 8 – G)

Filmer efter visningsdatum

 • Vecka 08 (19-21/2) Havets gnista (åk 5 – cirka åk 8)
 • Vecka 09 (26-28/2) Victor & Josefine – Resan till Snackistan (FK – åk 3)
 • Vecka 10 (4-6/3) Paradiset brinner (åk 8 – G)
 • Vecka 11 (11-13/3) Sånger med superkompisarna (F)
 • Vecka 12 (18-20/3) Nelly Rapp – Dödens spegel (cirka åk 2 – åk 6)
 • Vecka 13 (25-27/3) Cleo (åk 7 – åk 9)
 • Vecka 14 (29/3-5/4) PÅSKLOV
 • Vecka 15 (8-10/4) Vem är du, Mamma Mu? (F – cirka åk 1)
 • Vecka 16 (15-17/4) Barbie (åk 8 – G)
 • Vecka 17 (22-24/4) Echo anropar Delta (åk 4 – åk 6)

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Skolbio

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender