Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Skolbio

Utöver film för allmänheten visar Röda Kvarn även skolbio i samverkan med kommunens för-, grund- och gymnasieskolor.

Målet är att alla elever ska ha möjlighet att se kvalitetsfilm på en riktig biograf under skoltid. Skolbion kan både berika och underlätta skolans undervisning. Att se film är ett oslagbart sätt att levandegöra teman och problemställningar på ett sätt eleverna själva förstår och kan ta till sig.

Filmerna visas: måndag-onsdag 09.30 & 12.00 samt torsdag 09.30 om inget annat anges.

Aktuell skolbiofilm:

Var är Anne Frank

Visas: Vecka 08 (20-22/2) OBS! Ingen visning torsdag 23/2

Regi: Ari Folman. Belgien/Luxemburg/Frankrike/Nederländerna/Israel, 2021. Från 11 år. 99 minuter. ”Var är Anne Frank” är baserad på ”Anne Franks dagbok” och handlar om Kitty, den påhittade vän som Anne talade med i sidorna på sin världsberömda bok. När Kitty vaknar till liv i nutid i det museum som en gång var familjen Franks gömställe inser hon snabbt att Anne är spårlöst försvunnen. Hon ger sig ut på ett sökande för att hitta sin bästa vän i en gripande, fantasifull och vackert animerad film som påminner om det förflutnas illdåd och vädjar till dagens medmänsklighet. Vinnare av Bästa film på Stockholm Filmfestival Junior. Svenskt tal.

Rekommenderad för: åk 6 – åk 9. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyckelord: Historia, Värdegrund, Litteratur på film, Konstuttryck, Samhälle & politik, Nationella minoriteter

Titta på trailern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka film

Kommande skolbiofilmer:

Lill-Zlatan och morbror Raring

Visas: Vecka 09 (27/2-1/3) OBS! Ingen visning torsdag 2/3

Regi: Christian Lo. Sverige, 2022. Barntillåten. 80 minuter. Charmig barnfilm med fin balans mellan humor och allvar baserad på Pija Lindenbaums Augustprisnominerade bok. Lill-Zlatan, eller Ella som hon egentligen heter, ser fram emot en drömvecka med sin favoritmorbror Tommy medan hennes föräldrar är bortresta. Men så ringer det på dörren. Utanför står en främmande man som visar sig vara Tommys nya pojkvän Steve. Driven av svartsjuka bestämmer sig Ella för att göra sig av med Steve genom att sabotera morbrorns kärleksrelation under en händelserik vecka som ingen av dem kommer glömma. Svenskt tal.

Rekommenderad för: Förskolan – åk 2. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyckelord: Värdegrund, Jämställdhet & genus, Litteratur på film, Mobbing, Sagor & äventyr, Samhälle & politik

Titta på trailern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka film

Mica

Visas: Vecka 10 (6-9/3)

Regi: Ismaël Ferroukhi. Marocko/Frankrike, 2020. Från 11 år. 103 minuter. Mica är en 10-åring från Marockos slum. När pappans sjukdom gör att föräldrarna inte längre har råd att ha sin son kvar hemma får han jobb som lärling på en flådig tennisklubb där barnen från Casablancas rika delar tränar. Ett av barnen är ägarens son Omar som brinner mer för att trycka ner Mica än att träna. Men när den fransk-marockanska tennisstjärnan Sophia anställs i klubben ser hon en kämpaglöd hos Mica som de andra barnen saknar, vilket leder till att en dörr öppnas som kanske kan förändra hans liv. Franskt/arabiskt tal, svensk text.

Rekommenderad för: åk 4 – åk 7. Filmhandledning finns utgiven av Smorgasbord Picture House Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Nyckelord: Samhälle & politik, Mobbing, Klasskillnader, Idrott & tennis, Värdegrund

Titta på trailern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka film

Så jävla easy going

Visas: Vecka 11 (13-15/3) OBS! Ingen visning torsdag 16/3

Regi: Christoffer Sandler. Sverige/Norge, 2022. Barntillåten. 91 minuter. Färgstark och charmig dramakomedi baserad på Jenny Jägerfelds roman om förälskelse, neuropsykiatri och att festa i sommarnatten. Huvudperson är 18-åriga Joanna vars hjärna är som en blinkande nöjespark under högsäsong. För att funka normalt behöver hon ADHD-medicin. Som kostar pengar. Som inte finns, eftersom hennes pappa är deprimerad med en sjuklön som knappt täcker hyran. Joanna tvingas bli kreativ för att få fram pengar. Och mitt i allt dyker den charmiga, självsäkra Audrey upp som får Joannas hjärta att fullkomligt explodera. Svenskt tal.

Rekommenderad för: åk 8 – Gymnasiet. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyckelord: Värdegrund, Jämställdhet & genus, Litteratur på film, Samhälle & politik, Hälsa & droger, Tonår/skola/sex

Titta på trailern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka film

Wolfwalkers

Visas: Vecka 12 (20-23/3)

Regi: Ross Stewart & Tomm Moore. Irland/Luxemburg/Frankrike, 2020. Från 7 år. 103 minuter. Magiskt äventyr om vänskapen mellan två flickor som träffas i 1600-talets ockuperade Irland. Hit kommer Robyn med sin pappa Bill vars uppdrag är att utrota vargarna som härjar i trakten och hotar den närliggande staden. Robyn har stränga order om att hålla sig hemma men börjar tillbringa mer och mer tid i skogen. En helt ny värld öppnar sig som får henne att förstå att det inte är vargarna som är de verkligt farliga. ”Wolfwalkers” är en strålande vackert tecknad saga av skaparna bakom Oscarsnominerade ”Havets sång”. Engelskt tal, svensk text.

Rekommenderad för: åk 2 – åk 5. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyckelord: Bild & animation, Konstuttryck, Sagor & äventyr, Naturvetenskap, Historia, Jämställdhet & genus

Titta på trailern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka film

Mamma Mu hittar hem

Visas: Vecka 13 (27-30/3)

Regi: Christian Ryltenius & Tomas Tivemark. Sverige, 2021. Barntillåten. 65 minuter. En varm, rolig och färgglad ny långfilm om den lekfulla Mamma Mu och hennes bästa vän Kråkan, som är mer ängslig och bara vill ha lugn och ro. Två väldigt olika figurer som utforskar livets stora och små mirakel tillsammans. När en världsvan stork dyker upp på gården tvingas Mamma Mu ställa sig frågan vad som egentligen är ens hem. Tänk om det finns något bättre någon annanstans? Kråkan kämpar för att visa sin kompis att gräset inte alltid är grönare på andra sidan, men att du ibland måste gå vilse för att hitta hem på riktigt. Svenskt tal.

Rekommenderad för: Förskolan – åk 1. Filmhandledning kommer.

Nyckelord: Djur & natur, Fabler, Bild & animation, Litteratur på film, Identitet & relationer

Titta på trailern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka film

Billy Elliot (favorit i repris!)

Visas: Vecka 14 (3-5/4) OBS! Ingen visning torsdag 6/4

Regi: Stephen Daldry. Storbritannien/Frankrike, 2000. Från 7 år. 110 minuter. Året är 1984. Elvaårige Billy lever i ett gruvsamhälle i norra England. Det är strejk och Billys pappa har svårt att försörja familjen men ser ändå till att betala Billys boxningslektioner som ”skall göra honom till man”. Jämte boxningsklubben tränar ortens balettklass och Billy blir nyfiken på vad flickorna gör, vilket leder till att han börjar ta danslektioner utan att berätta det för sin far... ”Billy Elliot” är en älskad berättelse om en ung människas mod att bryta normer, följa sitt hjärta och gå sin egen väg. Engelskt tal, svensk text.

Rekommenderad för: åk 5 – cirka åk 8. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyckelord: Jämställdhet & genus, Konstuttryck, Samhälle & politik, Historia, Traditioner & värderingar, Idrott & dans

Titta på trailern (otextad) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka film

Olga

Visas: Vecka 16 (17-19/4) OBS! Ingen visning torsdag 20/4

Regi: Elie Grappe. Schweiz/Frankrike/Ukraina, 2021. Från 11 år. 85 minuter. Ukraina, 2013. Det är turbulenta tider, både för 15-åriga elitgymnasten Olga och hennes mamma som är journalist. Folkets missnöje pyr på Kievs gator och när regimen försöker tysta mammans skriverier skickas Olga till Schweiz, hennes döda pappas hemland. Samtidigt som spänningarna i Ukraina trissas upp utkämpar Olga sin egen strid i ett nytt land. ”Olga” är en stark film om idrott, politik och att hitta sin egen plats. Vinnare av Svenska kyrkans pris för Bästa ungdomsfilm på Barn och ungdomsfilmfestivalen BUFF 2022. Svensk text.

Rekommenderad för: åk 9 – Gymnasiet. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyckelord: Idrott & gymnastik, Samhälle & politik, Demokrati & diktatur

Titta på trailern (engelsk text) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka film

Yuku och fjällets blomma

Visas: Vecka 17 (24-27/4)

Regi: Arnaud Demuynck & Rémi Durin. Frankrike/Belgien, 2022. Barntillåten. 62 minuter. Ett härligt musikaliskt äventyr för alla blivande sagoberättare! Yuku är en godhjärtad liten mus som bor med sin familj i källaren på ett slott. En dag skadas hennes mormor svårt av en katt och blir sängliggande. Men Yuku har läst i en bok om en magisk, evigt lysande blomma som växer på en svårtillgänglig bergssluttning. Nu är Yuku fast besluten att hitta blomman för att mormor ska få vandra vidare i ljus och beger sig ut i världen på en spännande färd. Utsedd till Bästa barnfilm på CineKid, världens största barnfilmfestival. Svenskt tal/sång.

Rekommenderad för: cirka Förskoleklass – åk 3. Filmhandledning kommer.

Nyckelord: Bild & animation, Konstuttryck, Fabler, Livet & döden, Sagor & äventyr, Sång & musik

Titta på trailern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka film

Filmer efter stadie

Förskola/Förskoleklass

 • Mamma Mu hittar hem (F – åk 1)
 • Lill-Zlatan och morbror Raring (F – åk 2)
 • Yuku och fjällets blomma (cirka FK – åk 3)

Lågstadiet

 • Yuku och fjällets blomma (cirka FK – åk 3)
 • Lill-Zlatan och morbror Raring (F – åk 2)
 • Mamma Mu hittar hem (F – åk 1)
 • Wolfwalkers (åk 2 – 5)

Mellanstadiet

 • Mica (åk 4 – 7)
 • Wolfwalkers (åk 2 – 5)
 • Billy Elliot (åk 5 – cirka åk 8)
 • Var är Anne Frank (åk 6 – 9)

Högstadiet

 • Var är Anne Frank (åk 6 – 9)
 • Så jävla easy going (åk 8 – G)
 • Billy Elliot (åk 5 – cirka åk 8)
 • Olga (åk 9 – G)
 • Mica (åk 4 – 7)

Gymnasiet

 • Olga (åk 9 – G)
 • Så jävla easy going (åk 8 – G)

Filmer efter visningsdatum

 • Vecka 08 (20-22/2) Var är Anne Frank Obs! Ingen visning torsdag 23/2
 • Vecka 09 (27/2-1/3) Lill-Zlatan och morbror Raring Obs! Ingen visning torsdag 2/3
 • Vecka 10 (6-9/3) Mica
 • Vecka 11 (13-15/3) Så jävla easy going Obs! Ingen visning torsdag 16/3
 • Vecka 12 (20-23/3) Wolfwalkers
 • Vecka 13 (27-30/3) Mamma Mu hittar hem
 • Vecka 14 (3-5/4) Billy Elliot Obs! Ingen visning torsdag 6/4
 • Vecka 15 PÅSKLOV
 • Vecka 16 (17-19/4) Olga Obs! Ingen visning torsdag 20/4
 • Vecka 17 (24-27/4) Yuku och fjällets blomma

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Skolbio

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender