Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Skolbio

Utöver filmverksamheten för allmänheten visas även skolbio på Röda Kvarn, i samverkan med kommunens för-, grund- och gymnasieskolor.

Målet är att alla elever ska få tillfälle att se kvalitetsfilm på en riktig biograf under skoltid. Skolbion kan både berika och underlätta undervisningen i skolan. Att se film är ett oslagbart sätt att levandegöra teman och problemställningar på ett sätt som eleverna själva förstår och kan ta till sig.

Filmerna visas: måndag-onsdag 09.30 & 12.00 samt torsdag 09.30 om inget annat anges.

Ladda ner hela programmet som pdfPDF

Aktuell film:

Sune vs. Sune

Visas: Vecka 47 (18-21/11)

Regi: Jon Holmberg. Sverige, 2018. Från 7 år. 89 minuter. När Sune skall börja fyran möts han av en chock. En ny Sune har börjat i hans klass som snabbt blir mer populär än den ”riktiga” Sune. Ännu värre blir det när nya Sune ser ut att vinna hans älskade Sophies hjärta. Nu måste Sune ta till all sin list, och sin lillebror Håkan, för att inte bli lämnad och utbytt. Samtidigt har pappa Rudolf en ålderskris och mamma Karin blänger avundsjukt på nya Sunes till synes perfekta mamma. ”Sune vs. Sune” är en fantasifull igenkänningskomedi om att bli stor och vikten av att våga vara sig själv. Svenskt tal.

Rekommenderad från cirka åk 3 – åk 6. Filmhandledning saknas.

Teman: Självbild & identitet, Utanförskap, Vänskap, Familj, Klasskillnader

Boka film

Kommande skolbiofilmer:

Stora Stygga Räven

Visas: Vecka 48 (25-28/11)

Regi: Patrick Imbert & Benjamin Renner. Frankrike/Belgien, 2017. Barntillåten. 83 minuter. En ny hjärtlig tecknad film från skaparna av Oscarsnominerade Victor & Josefine! Landsbygden är inte alltid så lugn och fridfull som man kan tro och djuren på den här gården är särskilt underliga: en räv som tar hand om en kycklingfamilj, en kanin som spelar stork och en anka som vill vara jultomten. Plötsligt faller en baby ned från ett träd. Storken kommer ramlande efter och påstår att han inte kan leverera babyn till föräldrarna. Ankan och kaninen lovar att hjälpa till och få babyn till rätt adress – men hur skall det gå till? Svenskt tal.

Rekommenderad från Förskoleklass – åk 2. Filmhandledning finns utgiven av Svenska Filminstitutet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teman: Seriebok till film, Bild & animation, Svenska, Fabler & sagor, Biologi

Boka film

Fight Girl

Visas: Vecka 49 (2-5/12)

Regi: Johan Timmers. Nederländerna, 2018. Från 11 år. 84 minuter. Inspirerande ’girl power’-film om vänskap och konsten att acceptera sig själv med alla sina styrkor och brister. När 12-åriga Bodils föräldrar skiljer sig måste hon flytta och börja ny skola. Bodil känner både ilska och sorg – men samtidigt ett ansvar för sin bror som har diabetes och är mobbad. I sitt nya hus träffar hon Joy som introducerar henne för kickboxning. Genom kampsporten kan hon få utlopp för sina känslor och ta kontroll över sin tillvaro. Vinnare av BUFF ECFA Award och Malmö stads barnfilmspris 2019. Holländskt tal, svensk text.

Rekommenderad från åk 6 – cirka åk 9. Filmhandledning finns utgiven av BUFF.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teman: Idrott & kampsport, Känslor & ilska, Familj & vänner, Mobbing & utanförskap

Boka film

Senast ändrad: 2019-11-15 13.41

Ändrad av:

Dela sidan: Skolbio

g q n C