Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Information om skolbio

Här hittar du all information om Skolbioverksamheten på Röda Kvarn, hur du bokar in dig, biljettpris, kontaktuppgifter med mera.

Om skolbio

Målet med skolbion på Röda Kvarn är att alla elever ska ges möjlighet att se kvalitetsfilm på en riktig biograf under skoltid. Skolbion kan både berika och underlätta undervisningen i skolan. Att se film tillsammans är ett oslagbart sätt att levandegöra teman och problemställningar på ett sätt som eleverna själva förstår och kan ta till sig.

Film väcker lust till lärande. Den gemensamma filmupplevelsen på bio är så som filmen är avsedd att ses och fungerar som utgångspunkt för samtal, skapar nyfikenhet och ger impulser till fortsatt kunskapssökande. Filmen kan levandegöra det förflutna, spegla vår samtid och skapa identifikation med människor i olika länder, kulturer och livssituationer. Att gå på bio på skoltid är ett sätt att lära nästa generation att upptäcka biografen som mötesplats och låta eleverna uppleva en bred och konstnärligt givande repertoar som de sällan eller aldrig skulle hitta till på egen hand. Men också att lära sig se kommer­siella filmer ur nya perspektiv. Skolbio väcker intresset för film som konstart och massmedium.

Rörliga bilder i olika former omger oss dagligen. Det krävs både vana och kunskap för att förstå och hantera dem. Det är därför angeläget att ge våra elever möjligheten att lära sig se och tolka bilder och se skillnaderna i olika budskap: reklam, nyhetsinformation, fiktiva filmer etc. Film är ett språk och kan med fördel användas i olika ämnen, från svenska till historia, språk, bild och samhällskunskap. Att prata kring svåra ämnen kan vara lättare om man delar en filmupplevelse tillsammans.

Visningstider

Skolbiofilmerna visas måndag till onsdag klockan 9.30 och 12.00, om inget annat anges. Se aktuellt program för information om vilka veckor och dagar respektive film visas.

Insläpp

Biografen öppnar 10 minuter före föreställningens start. Observera att dörrarna till foajén är låsta fram tills dess att insläppet börjar. Vänligen kom i samlad grupp och ha din bokningsbekräftelse med dig.

Priser

10 kronor för förskolan/grundskolan och 20 kronor för gymnasiet per person, elever såväl som lärare. Avgifterna internfaktureras.

Bokning av skolbiofilmer

Du bokar plats för dig och dina elever genom att kontakta oss minst två vardagar innan aktuell föreställning.

Filmerna bokas direkt via bokningsformuläret på hemsidan. Har du inte möjlighet att använda detta kan du även ringa in din bokning på telefon 033-35 35 05 (Kulturhusets reception). När din bokning är färdigbehandlad får du bekräftelse via mail. OBS! Ta med bekräftelsen till visningen.

Övrig information om bokningen: Avgifterna internfaktureras så att du som lärare skall slippa hantera pengar eller rekvisitioner. Därför behöver vi ansvarskod och YY kod (alternativt referenskod för friskolor), namn på skola och kontaktperson/ansvarig lärare samt antal personer (elever och lärare) som ska se filmen. Saknar du ansvarskod eller YY kod så fråga din rektor eller ekonom. Vid bokning får du bekräftelse (ta med denna till visningen).

Avbokning

Återbud skall lämnas senast två vardagar före bokad visning, i annat fall debiteras skolan för bokningen. Observera att vid visningar med färre än 15 personer kan visningen komma att ställas in/flyttas. Vi meddelar dig då detta i så god tid som möjligt.

Kontakt

Bokningsfrågor: Kulturhusets reception, 033-35 35 05
Biografmaskinist på plats under visning: Henrik Holmgren, 076-888 70 42
Verksamhetsansvarig: Mats T Olsson, 076-888 57 05

Salongen

Röda Kvarn rymmer 252 platser + fyra platser för rullstolar. När du bokar en skolbiovisning är det därför viktigt att du anger om någon av dina besökare är rullstolsburen. Salongen är utrustad med hörslinga och handikapptoalett. På grund av platsbrist ber vi er att inte ta med några barnvagnar till skolbiovisningarna. För att säkerställa fria utrymningsvägar kan ni i annat fall bli anmodade att parkera dessa utanför biografen.

Trivselregler

  • Skolbio är lektionstid och samma regler gäller på Röda Kvarn som i klassrummet.
  • Mobiltelefoner skall vara avstängda.
  • Varje lärare ansvarar för sina elever och att hänsyn visas för andra besökande klasser.
  • Gå igenom med eleverna i förväg hur lång filmen är, vilka tider och ordningsregler som gäller.
  • Det är helt okej att reagera på filmen men inte att störa kompisar eller andra i salongen. Visa hänsyn och respekt för dina medbesökare!

Filmhandledningar

Bland annat Svenska Filminstitutet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. publicerar pedagogiskt material för många av skolbiofilmerna vi visar. De finns även som klickbar länk under respektive film på sidan med aktuella filmer»

Frågor och synpunkter

Du är alltid välkommen att höra av Dig med förslag på filmer och teman eller komma med synpunkter på skolbion. Kontakta verksamhetsansvarig på mats.olsson@boras.se.

"Klassens filmval"

Vill din klass välja en film till nästa termin? Hör av er till skolbio@boras.se.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Information om skolbio

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender