Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Goda exempel

Vår vision i ViA är att skapa ett nätverk där arbetsliv, civilsamhälle och offentlig sektor kan mötas för att främja en mer inkluderande arbetsmarknad och stad.

Borås Stad är stolt över de insatser som görs runt om i kommunen och regionen för att alla invånare ska kunna bli en del av arbetslivet. Vi vill därför lyfta fram de positiva insatser som redan görs. Flera lokala företag har ett utvecklat samarbete med skolan för att ge yrkeselever en den praktikplats de behöver för att få sin yrkesexamen. framgångsrika mentorsprogram för nyanlända, medan ideella organisationer driver språkcaféer som underlättar integration. Dessa initiativ visar på den kraft som finns i vårt samhälle när vi arbetar tillsammans.

Låt dig inspireras

 

Pinocchio, Walking to Borås av Jim Dine

Här samlar vi Goda exempel som inspirerar till social hållbarhet. Dessa initiativ främjar inkludering, jämlikhet och gemenskap. Det kan vara allt från lokala mötesplatser som stärker sammanhållning till projekt som ger utsatta grupper nya möjligheter.

Genom att lyfta fram dessa exempel vill vi sprida kunskap och uppmuntra fler att bidra till ett hållbart samhälle där alla känner sig delaktiga.

Tre handledare. Foto: Peder Persson

Viktiga handledare

Djulsa Beganovic, Leena Severinsson och Nikoleta Jelovac är handledare på Fjärdings- och Myråsskolan för elever från vuxenutbildningen.

– Under fyra månader är eleverna tre dagar i veckan hos oss och två dagar på skolan. Allt de läser översätter vi till praktiskt arbete, säger Leena Severinsson.

Läs artikeln


Häsleholmen från luften. Fotograf Anna Sigge

Victoriahem stärker stadsdelen

Ett levande och välfungerande bostadsområde handlar om mer än bara fastigheter. Genom att investera i människor och möjligheter vill Victoriahem skapa långsiktiga positiva förändringar.

- För oss på Victoriahem är det självklart att ta ansvar för att fler ska få chans att växa, utvecklas och bidra och vi vet att näringslivet spelar en nyckelroll i det arbetet, säger Therese Riise.

Läs artikeln

Kille på vägg, målat konstverk på Hässleholmen

Hållbarhet i praktiken - hur gör man?
I en värld där företag ständigt letar efter sätt att stärka sitt hållbarhetsarbete har vissa aktörer redan hittat en väg framåt. För dem handlar det inte bara om att fylla i CSRD-rapporter – utan om att faktiskt fylla dem med innehåll. Här kan Sagahuset Kreativa vara en partner till näringslivet.

- Vi har kunder som vill jobba med CSR, som gillar det vi gör men inte själva har möjlighet att göra det fullt ut i sina egna produktionslinjer, säger verksamhetsledare Marcus Björk.

Läs artikeln

Daniel Larsson från Stema

Inkludering som framgångsfaktor
I över 40 år har Stema Specialtryck varit en ledande aktör inom den grafiska branschen. Med en modern maskin park och över 70 medarbetare levererar företaget allt från trycksaker och fordonsdekor till skyltar, dekaler och butiksinredning. Men för Stema handlar framgång inte bara om teknik och produkter. En inkluderande arbetsplats är en minst lika viktig del av företagets utveckling.

Läs artikeln

5.56 smörjmedel

ViA - Ett steg i taget
ViA Borås är ett nätverk och en rörelse som vill göra skillnad – inte genom stora ord, utan genom vardagsnära möten, konkreta insikter och modiga samarbeten. Under våren har ViA-teamet varit ute och träffat företag, föreningar, utbildningsaktörer och samhällsbyggare. Alla med en gemensam vilja att bidra till en mer öppen och inkluderande arbetsmarknad.

Läs artikeln

Ett vuxen och ett barn som utgör ett intensivt, men glatt kuddkrig.

Ellos Group ger nytt liv åt Spinnrockens restaurang

Lunchrestaurangen Spinnrocken på Norrby fått nytt liv. Med nya färger på väggarna, moderna möbler och genomtänkt inredning har lokalen fått ett lyft som både syns och känns. För föreningen Guldkanten, som driver restaurangen, innebär förändringen inte bara en estetisk uppdatering – det har också skapat bättre förutsättningar för deras arbete.

– Det är som natt och dag, säger Lizelott Lindström från föreningen Guldkanten om förändringen.

Läs artikeln

Andreas Cerny, Politiker (L)

Projekt UP2 – en satsning på fullföljd utbildning

Nu ska ett nytt projekt få unga att komma tillbaka till studier och få en yrkesutbildning. En alternativ studieväg där ungdomarna går direkt ut i ”verkstaden” istället för lektionssalen ska göra dem mer motiverade.

– Vi ser att allt fler elever lämnar grundskolan med ofullständiga betyg. Därför behöver vi skapa nya arbetssätt för att motivera unga tillbaka till studier, säger gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Andreas Cerny.

Läs artikeln

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Goda exempel

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender