Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Bondgården

Bondgården är en daglig verksamhet för dig som är intresserad av djur och att vara ute i naturen i alla väder. Det är en arbetsinriktad verksamhet. Den passar dig som behöver stöd och service i vardagen. Uppgifterna anpassas efter vad du vill, kan eller vill uppnå. Målet är att du ska vara så självständig som möjligt efter dina egna förutsättningar.

Uppgifter

Du kommer ha inne-vecka och ute-vecka på ett rullande schema, och med det menas med att du jobbar en vecka inne och en vecka ute.

Inne-veckan kan bestå av att

 • åka till affären och handla
 • tvätta och städa
 • laga lunch och duka
 • diska
 • baka.

Ute-veckan kan bestå av att

 • ta hand om djuren
 • ta hand om ved
 • åka till återvinningen och slänga skräp
 • sköta om våra byggnader
 • packa hö till våra får och hästar
 • sköta trädgård och odlingar.

Uppgifterna anpassas efter årstiderna. Vi kan till exempel klippa gräs, odla, skörda, plocka svamp, måla hus, kratta löv, skotta med mera. Vi följer årshjulet och firar de stora högtiderna tillsammans genom festligheter vid påsk, midsommar och jul, samt en skördefest på hösten.

Det är viktigt att du upplever arbetet som meningsfullt.

Inflytande

Tillsammans med dig gör vi en genomförandeplan. I den skriver vi vilka mål du har med den dagliga verksamheten, vilka uppgifter du vill ha och vilket stöd du behöver.

På Bondgården har vi flera gånger per år möten tillsammans. På dessa möten pratar personalen och deltagarna, och bestämmer tillsammans vilka aktiviteter och förbättringar vi kan göra. Genom våra gårdsmöten blir både deltagare och personal delaktiga i förslag och beslut som tas på gården.

Kommunikation

Personalen kan teckenspråk och tecken som stöd. Vi använder oss också av bildstöd om det behövs.

Lokaler och miljö

Bondgården ligger i Kinnarumma, mittemellan Borås och Kinna ute i skogen. Vi har ett hus och en liten ladugård, ett hönshus och ett vindskydd till våra får. Du måste kunna gå på ojämn mark och i trappor, för vi har ingen hiss. Du kan inte använda rullstol och rullator när du är på Bondgården eftersom vi är mycket ute i naturen.
Det är svårt att ta sig hit med lokaltrafiken. Det lättaste sättet att ta sig hit är med bil eller färdtjänst.

Mat och måltider

Vi lagar lunch tillsammans på Bondgården, som du betalar för. Vi äter tillsammans i ett lunchrum på plats. Vi lagar även specialkost vid behov.
Vi bjuder på kaffe och te på förmiddagen och eftermiddagen. Mellanmål får du ta med själv.

Personalens kompetens

I verksamheten arbetar en stödpedagog och stödassistenter som har gått olika utbildningar riktade mot arbete med människor med funktionsnedsättning. Vi har många års arbetslivserfarenhet av arbete med olika funktionsnedsättningar.

Arbetstider

Hel- eller deltid

Organisationsform

Privat

Två fågelskrämmor vid Bondgårdens stängsel.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Bondgården

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Gruppbild med representanter från Vracar

  Tillgänglighet i fokus under studiebesök från Serbien

  Publicerad

  Under vecka 39 har representanter från Vračar varit på studiebesök i Borås. Borås Stad och den serbiska kommundelen Vračar har ett så kallat kommunalt partnersk...
 • Anna Dunér från Göteborgs universitet och Angela Bångsbo från Högskolan i Borås är forskare i projektet med samtalsmattor i äldreomsorgen.

  Samtalsmattor testas i fullskalig studie

  Publicerad

  Vid demenssjukdom kan det vara svårt att fatta egna beslut. Äldreomsorgen i Borås, Marks och Tranemo kommuner deltar i ett forskningsprojekt som drivs av Högsko...
 • Ikoner i form av coronavirus på en rosafärgad bakgrund.

  Förnya ditt skydd mot covid-19

  Publicerad

  Du som är 65 år och äldre, eller minst 18 år och tillhör en riskgrupp, rekommenderas nu att ta en påfyllnadsdos mot covid-19. Även du som är 18 till 64 år och v...
Ikon: Kalender

Kalender