Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Personlig assistans

Du som har en funktionsnedsättning och behöver omfattande stöd i din vardag kan ansöka om personlig assistans. En personlig assistent är ett mänskligt stöd som hjälper dig med det som du behöver.

Du som har stora funktionsnedsättningar och behöver hjälp för att klara vardagen, kan ha rätt till personlig assistans. Det innebär att assistenter är med dig under dagen eller hela dygnet och hjälper dig med dina behov. Du kan bland annat få hjälp med personlig hygien och omvårdnad, förflyttning, måltider, kommunikation och att delta i olika fritidsaktiviter.

Har jag rätt till personlig assistans?

För att ha rätt till personlig assistans behöver du tillhöra någon av de tre personkretsarna som står i Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Du behöver även personlig assistans för att kunna uppnå så kallade goda levnadsvillkor. Du kan läsa mer på sidan om vilket stöd kan jag få.

Så här ansöker du

Personlig assistans är en biståndsbedömd insats. Det betyder att du behöver ansöka för att få beslutat om du har rätt till stöd eller inte. Du kan läsa mer om hur du ansöker och hur ansökningsprocessen går till på sidan ansöka om stöd.

Det här kostar det

LSS-insatser är avgiftsfria. Undantagen är kostnad för måltider. För minderåriga som får omvårdnad utanför det egna hemmet, är föräldrar/vårdnadshavare skyldiga att bidra till kommunens kostnader för omvårdnaden. Om du är en hyresgäst i en bostad med särskild service enligt LSS, tecknar du ett andrahandskontrakt och betalar därmed din egen hyra.

Välj utförare

När du har blivit beviljad personlig assistans har du möjlighet att välja Borås Stads assistansanordning eller en privat anordnare.

Senast ändrad: 2020-04-09 11.29

Ändrad av:

Dela sidan: Personlig assistans

g q n C