Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Kontaktperson

En kontaktperson är en medmänniska och ett personligt stöd i vardagen till dig med en funktionsnedsättning. Kontaktpersonen kan vara någon att prata med, någon som hjälper dig med sociala kontakter och följer med på fritidsaktiviteter. Syftet med en kontaktperson är att bryta ofrivillig isolering som kan bli följden av en funktionsnedsättning.

Har jag rätt till en kontaktperson?

För att ha rätt till kontaktperson behöver du tillhöra någon av de tre personkretsarna som står i Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Du behöver även en kontaktperson för att kunna uppnå så kallade goda levnadsvillkor.

Vilket stöd kan jag få

Så här ansöker du om att få en kontaktperson

Kontaktperson är en biståndsbedömd insats. Det betyder att du behöver ansöka för att få beslutat om du har rätt till stöd eller inte.

Ansöka om stöd

Kostnaden för stöd och service

LSS-insatser är avgiftsfria. Undantagen är kostnad för måltider. För minderåriga som får omvårdnad utanför det egna hemmet, är föräldrar/vårdnadshavare skyldiga att bidra till kommunens kostnader för omvårdnaden.

Vill du själv bli kontaktperson?

Du kanske själv är intresserad av att bli en kontaktperson. Det är ett viktigt uppdrag där du fungerar som en vän, med ett mål att stödja och stärka den personen till ett meningsfullt och självständigt liv.

Så blir du kontaktperson för barn och vuxna med funktionsnedsättning.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Kontaktperson

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Anna Dunér från Göteborgs universitet och Angela Bångsbo från Högskolan i Borås är forskare i projektet med samtalsmattor i äldreomsorgen.

  Samtalsmattor testas i fullskalig studie

  Publicerad

  Vid demenssjukdom kan det vara svårt att fatta egna beslut. Äldreomsorgen i Borås, Marks och Tranemo kommuner deltar i ett forskningsprojekt som drivs av Högsko...
 • Ikoner i form av coronavirus på en rosafärgad bakgrund.

  Förnya ditt skydd mot covid-19

  Publicerad

  Du som är 65 år och äldre, eller minst 18 år och tillhör en riskgrupp, rekommenderas nu att ta en påfyllnadsdos mot covid-19. Även du som är 18 till 64 år och v...
 • Surfplatta

  Stort intresse för att låna surfplattor – anmälan stängd

  Publicerad

  Det var ett stort intresse när anmälan för seniorer att låna en surfplatta idag öppnade. Det fanns ett begränsat antal och nu är alla surfplattor utlånande.
Ikon: Kalender

Kalender