Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Fågelskådning

Det finns en stor variation av fågelupplevelser i Borås. Vid sjöar, i de öppna landskapen, i skogarna, på mossarna och längs med Viskan finns det goda möjligheter att ta del av det bevingade djurlivet för såväl den fågelintresserade som för den som bara råkar passera.

Fågelkolonin vid Ramnasjön

Vid Ramnasjön finns en fågelkoloni med gamla anor. Här kan du beskåda en rad vilda fågelarter eller besöka tamankorna som bor där året om.

Fågelkolonins historia

Osdal och Bråt

I Viskans dalgång i södra Borås, nära Borås ridhus, ligger Osdal och Bråt - ett populärt område för fågelskådning. Här finns flera naturtyper som skog, hed, strandskog, våtmark och öppet vatten. Denna variation gör att många olika fågelarter trivs här. Som besökare kan du bland annat se törnsångare, stenskvätta, mindre strandpipare och mindre hackspett.

Träd som står längs en sjö och en grillplats med en stig

Rya Åsar

Vid Rya Åsar, nära entrén ovanför björbobacken, har vi i samarbete med Borås fågelklubb satt upp två fågelmatningsstationer. En station finns vid björbobacken och den andra vid björbobackens parkering. Båda är tydligt uppmärkta från parkeringen. Här kan fåglar som övervintrar i naturreservatet få solrosfrön, jordnötter och hampafrön. Matningen pågår från höst till vår och sköts av Borås fågelklubb. Som besökare kan du här få se fåglar som domherre, grönfink, blåmes, talgoxe och entita.

Matstation för fåglar på Rya åsar

Våra fågeltorn

Ramnasjön

Fågeltornet vid Ramnasjön invigdes så sent som sommaren 2024. Tornets design är inspirerat av det gamla hopptornet som fanns vid det gamla utomhusbadet i Ramnasjön, under 1930-talet. Från tornet har du utsikt över Ramnasjön, där du kan se fåglar som vigg, sothöna, sångsvan, knipa och gräsand. Utöver fågeltornet har vi även placerat ut flytande växtöar och kommer att komplettera med en brygga i framtiden. Tornet är tillgänglighetsanpassat på nedre våningen.

Skalle

Fågeltornet vid Skalle ligger söder om Skalle badplats i Sparsör, i det statliga naturreservatet Mölarp. Området är ett viktigt flyttstråk för fåglar under framförallt vår- och höstflyttning, mellan Hallandskusten och det västgötska slättsjöarna, där Hornborgasjön är mest känd. Här har man registrerat omkring 210 olika fågelarter. Som besökare kan du se arter som skäggdopping, kricka, stjärtmes och smålom.

Torpanäset

Fågeltornet vid Torpanäset ligger i anslutning till 2,6 kilometersspåret med utsikt över Torpasjön. Eftersom Yttre Åsunden finns på andra sidan Torpanäset, så väljer ett stort antal fåglar att häcka just här. Under vår och höst passerar många flyttfåglar. Totalt har cirka 130 fågelarter noterats här. Du kan bland annat få se ormvråk, fiskgjuse, skäggdopping, strandskata och större hackspett. Tornet är tillgänglihetsanpassat på nedre våningen.

Vänga mosse

Naturreservatet Vänga mosse har två fågeltorn, ett i västra delen och ett i den östra delen, intill parkeringen vid entrén. Mossar är våtmarker som får stora delar av sitt vatten från nederbörd. På grund av det är växt- och djurlivet ofta ganska begränsat. Men det finns en del fågelarter som trivs extra bra på just mossar och omkring 60 fågelarter finns i och omkring Vänga mosse. Som besökare kan du bland annat se enkelbeckasin, smålom, trana, gök, tofsmes och orre. Tornet vid entrén är tillgänglighetsanpassat på nedre våningen.

Ramnasjöns fågeltorn 
Karta

Karta

Borås Fågelklubb

Fågelskådning är en perfekt aktivitet för dig som gillar fåglar. Oavsett om du har ett nyfunnet intresse eller om du är mer erfaren så är du varmt välkommen till Borås Fågelklubb.

Borås Fågelklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Fågelskådning

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender